Десять поширених помилок у кулінарії

Десять поширених помилок у кулінарії

Останнє оновлення: 29 січня, 2019

Більшість кулінарних невдач трапляється внаслідок недотримання важливих деталей. У приготуванні їжі ми можемо допустити певні помилки, які впливатимуть на смак та якість страви. Радимо прочитати цю статтю і ви вирішите всі проблеми, які виникають на кухні під час приготування їжі.

Ніхто не застрахований від якоїсь помилки на кухні, навіть найдосвідченіша господиня. Ми всі вміємо приготувати собі сніданок, обід та вечерю. Іноді можна якоюсь дрібницею зіпсувати вигляд і смак страви і дуже засмутитися при цьому, адже не всі ми шеф-кухарі.

Щоб таких ситуацій було менше, у вас є чудовий шанс поповнити свої запаси знань в області кулінарії.

У цій статті ми розповімо про поширені помилки у кулінарії, деякі з яких можуть, навіть погано впливати на наше здоров’я.

Ці поради допоможуть вам уникати прикрих помилок і готувати страви, які мають хороший вигляд! Запам’ятовуйте і користуйся із задоволенням.

Ніхто не може вберегти себе від помилок, особливо в мистецтві приготування їжі. Важливо знайти свою помилку під час приготування їжі, а потім шукати рішення. Вам слід зосередитись, запастися терпінням і дотримуватись певних порад, коли ви готуєте їжу.

Коли ви зробите все, то це допоможе усунути ваші кулінарні помилки і ви навчитеся готувати тільки якісні страви.

Ви не скуштували страву

Один з найпоширеніших помилок куховарок, які готують у себе на кухні – це звичка не дегустувати власну страву під час приготування. Не виконання такого, здавалося б простого правила у кулінарії, як дегустація страви, може зіпсувати всю їжу, яку готували. Вам слід на різних етапах процесу готування їжі, пробувати страву, щоб переконатися, що все готується за рецептом.

Ви не прочитали весь рецепт страви

рис

Дотримуватись рецепту приготування страви – це найкращий спосіб, щоб отримати смачну їжу. Але, звісно у наш час, коли всі поспішають, і у всіх багато різних проблем, інколи не вистачає часу на приготування їжі суто за рецептом і в результаті це впливає на її якість.

Ви не зважуєте інгредієнти

Для приготування їжі завжди рекомендується брати правильно зважену кількість інгредієнтів. Ці виміри є ключем до смачної страви. Дотримуйтесь рецептури, якщо ви не хочете, щоб деякі компоненти мали надто сильний аромат.

Ви замінюєте інгредієнти

булочки у корзині

Так завжди буває, якщо у нас немає під рукою якогось інгредієнту, вказаного у рецепті, ми вирішуємо замінити його чимось іншим. Це дуже поширена помилка, яка може зіпсувати страву.

Ви смажите кілька продуктів відразу

Якщо ви хочете заощадити час та місце, то, звісно, ви використаєте одну сковорідку для смаження кількох харчові продукти. Але коли ви готуватимете таким способом, деякі продукти можуть поглинати аромат інших. І тоді страва не вдається. Радимо не робити такої помилки, хоча, це може зайняти набагато більше часу, але вам обов’язково віддячать за смачно приготовлену їжу.

Ви використовуєте неякісні інгредієнти

Якість ваших інгредієнтів впливає на смак вашої страви. Безумовно, є вигідні пропозиції придбати різні інгредієнти за низькою ціною, але дешевий не завжди означає кращий. Використовуйте якісні продукти для кращого аромату.

Ви готували страву більше часу ніж потрібно

Правильний вибір часу має важливе значення для хорошої їжі. Якщо ви готували страву набагато довше, ніж потрібно, це може повністю зіпсувати смак їжі і, до того ж, ви затратите більше сил на приготування. У більшості рецептів вказаний час протягом якого слід готувати їжу. Дотримуйтеся цієї рекомендації і ви  досягнете найкращих результатів у кулінарії.

Ви не миєте руки

людина миє руки

Щоб ваша їжа завжди була здорова слід дотримуватись основного правила гігієни – мити руки. Дуже багато інфекційних захворювань можна підхопити через немиті руки. Нам усім відомо, що на немитих руках є тисячі хвороботворних мікроорганізмів, які можуть потрапити в їжу, яку ми збираємося з’їсти. Запам’ятайте! Дуже важливо мити руки з милом і теплою водою перед тим як починати готувати їжу.

Ви додаєте сіль у страву

Одним з найбільш складних етапів у кулінарії – коли слід додати сіль. Щоб витрачений на приготування їжі час, а головне, продукти не пропали марно, уважно вивчіть питання, скільки солі класти в їжу, коли і як її солити. Занадто мало або занадто багато солі – поширена помилка у кулінарії.

Скільки ж солі потрібно у страву? Сіль здатна як підкреслити смак страви, так і зіпсувати його. Щоб цього не сталося, потрібно знати, скільки солі класти в їжу.

Щоб не пересолити, найкраще страви солити в кінці приготування. Оскільки вже нічого не зменшиться, не загусне і рідина не випарується. А приготовані м’ясо, риба, овочі швидко вберуть сіль. Додавайте сіль потрошки, під час дегустування.

Ви не миєте харчові продукти

Усім відомо, що будь-які овочі, фрукти і ягоди необхідно ретельно мити, щоб їх вживання принесло організму користь, а не шкоду.  Завдяки цій процедурі з плодів видаляються земля, пил, пісок. Пам’ятайте, що деякі продукти обприскують пестицидами, воском і парафінами, а також вони мають мікроорганізми з рук тих, хто торкався їх перед тим, як продукти потрапили до вас на кухню.

Візьміть на замітку ці десять поширених помилок та старайтесь їх уникати.



  • Usfar AA, Iswarawanti DN, Davelyna D, Dillon D. Food and Personal Hygiene Perceptions and Practices among Caregivers Whose Children Have Diarrhea: A Qualitative Study of Urban Mothers in Tangerang, Indonesia. J Nutr Educ Behav. 2010;
  • Lavelle F, Spence M, Hollywood L, McGowan L, Surgenor D, McCloat A, et al. Learning cooking skills at different ages: A cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016;
  • Raber M, Chandra J, Upadhyaya M, Schick V, Strong LL, Durand C, et al. An evidence-based conceptual framework of healthy cooking. Prev Med Reports. 2016;

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.