Групи харчових продуктів відповідно до їх функцій

Поживні речовини виконують важливі функції в організмі. Таким чином, групи харчових продуктів, які їх надають, допомагають формувати тканини та відновлювати органи.
Групи харчових продуктів відповідно до їх функцій

Останнє оновлення: 29 жовтня, 2020

Чи знаєте ви, які є групи харчових продуктів відповідно до їх функцій? Без сумніву, поживні речовини харчових продуктів виконують різні функції у вашому організмі. Якщо ви хочете дізнатись більше, ця стаття для вас!

Визначення, які речовини ви щодня споживаєте, є інструментом, який ви можете використовувати для збереження свого здоров’я та запобігання метаболічним захворюванням. Якщо ви це зрозумієте, ви зможете покращити свій раціон.

Які є групи харчових продуктів?

Кожен продукт містить одну або декілька з таких поживних речовин: вуглеводи, білки, жири, вітаміни та мінерали. Крім того, вони також містять життєво важливу для організму воду у змінних кількостях.

Таким чином, певні компоненти переважають над іншими в деяких харчових продуктах, тому міжнародні та національні рекомендації щодо харчових продуктів визначили такі групи продуктів:

  • молоко, йогурти та сири
  • м’ясо та яйця
  • фрукти та овочі
  • олії, горіхи та насіння
  • бобові, злакові, картопля, хліб та макарони
  • солодощі та жири
які є групи харчових продуктів
Харчова піраміда – один зі способів представити групи продуктів.

Ви також повинні прочитати: Нежирні вуглеводи, які варто їсти щодня

Які функції їжі?

Кілька досліджень показали, що поживні речовини, які складають ваш раціон, виконують енергетичну, структуроутворювальну та відновлювальну функції. Вони також заявляють, що для досягнення оптимального харчового статусу потрібно дотримуватися різноманітної дієти. Нижче ви дізнаєтесь більше про різні групи продуктів.

Продукти, що забезпечують енергією

Енергія – це паливо, необхідне організму для життя. Її вимагають всі обмінні процеси, зокрема такі дії, які ви робите щодня, як от ходьба, рухи та дихання.

Зрозуміло, що вам потрібно їсти продукти, щоб отримувати енергію. Зокрема, харчові продукти, що забезпечують енергію, – це ті, що містять вуглеводи, такі як бобові, крупи, картопля, макарони та солодощі. З’ївши їх, ваше тіло перетравлює та поглинає їх у вигляді глюкози, яка є основним джерелом енергії.

Жири також надають такий ефект, оскільки вони забезпечують у два рази більше калорій, ніж вуглеводи. Крім того, олії, горіхи, яєчний жовток та насіння також дають енергію. Останні виділяють жирні кислоти, коли у подрібненому вигляді або у вигляді олій.

Продукти, що будують і підтримують клітини організму

Ці харчові продукти будують клітинні структури та тканини. Цю властивість мають продукти, які містять білки, зокрема це м’ясо, молочні продукти та яєчні білки.

Ця поживна речовина багата на амінокислоти, деякі з яких експерти вважають необхідними, оскільки організм їх не виробляє. Таким чином, ви повинні часто їх споживати. Окрім того, що вони є незамінними в структурному синтезі, вони виконують і інші функції.

Продукти тваринного походження відомі своїм вмістом білка. Однак це не означає, що ви не можете отримати їх з овочів. Насправді є наукові докази того, що злаки, бобові та горіхи містять цю поживну речовину у значній кількості.

Ті, хто дотримується веганської або вегетаріанської дієти, можуть задовольнити рекомендовані дієтичні норми за допомогою професіонала, який спеціалізується на цій темі.

Формування тканин – життєво важливий процес, яким не можна нехтувати. Він дійсно вимагає достатньої кількості поживних речовин, навіть в обмежувальних дієтах, які не містять продуктів тваринного походження.

Регуляторна або захисна функція

які функції виконують групи харчових продуктів
Дія вітамінів, мінералів, протизапальних речовин та фітохімічних сполук (активних речовин, які виробляють рослини) визначає цю функцію. Продукти, які їх містять – це фрукти та овочі.

Однак ви також можете знайти їх в інших джерелах, таких як залізо в м’ясі та бобових, а також вітамін А та D у молочних продуктах. Хоча рекомендовані дієтичні норми нижчі в порівнянні з іншими поживними речовинами, це не означає, що вони менш важливі.

Коротко кажучи, згадані речовини відіграють важливу роль в організмі, оскільки вони задіяні у різних обмінних процесах. У цьому сенсі одні запобігають окисленню клітин та відновлюють шкіру (вітамін С та Е), інші зміцнюють тканини (кальцій у кістках та зубах), а треті сприяють клітинним реакціям (цинк та магній).

Що необхідно пам’ятати про групи харчових продуктів відповідно до їх функції

Поєднання різних груп харчових продуктів гарантує, що ви отримаєте те, що вам потрібно. Якщо ви будете дотримуватися різноманітної та збалансованої дієти, багатої на білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мінерали, ви зробите свій внесок у своє здоров’я.

Окрім здорових звичок, бажано уникати токсичних речовин, таких як алкоголь та сигарети. Так само активний спосіб життя доповнює процеси, які речовини, що містяться у вашому раціоні, повинні здійснювати у вашому організмі.



  • Andújar, R. C., & Fincias, L. A. (2009). Nutrición y salud. SEMERGEN-Medicina de familia35(9), 443-449.
  • Guía alimentaria para la población Argentina. 2017. Ministerio de Salud.
  • Rosas, Carlos, and Olimpia Carrillo. “Principales rutas metabólicas, utilización de la energía.” Estado actual y perspectivas de la nutrición de los camarones peneidos cultivados en Iberoamérica. México, DF (2006): 61-88.
  • Jiménez, Paula, Lilia Masson, and Vilma Quitral. “Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega-3.” Revista chilena de nutrición 40.2 (2013): 155-160.
  • González-Torres, Laura, et al. “Las proteínas en la nutrición.” Revista salud pública y nutrición 8.2 (2007): 1-7.
  • Farran, A., M. Illan, and L. Padró. “Dieta vegetariana y otras dietas alternativas.” Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP) (2015): 313-23.
  • Akabas, Sharon R., and Karen R. Dolins. “Micronutrient requirements of physically active women: what can we learn from iron?.” The American journal of clinical nutrition 81.5 (2005): 1246S-1251S.
  • Barrera, Eliud S. Aguilar, et al. “Suplementación con magnesio y control metabólico en diabetes. Revisión sistemática de revisiones sistemáticas y metaanálisis.” Revista española de nutrición humana y dietética 23.1 (2019): 144-146.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.