Меню на тиждень, щоб знизити рівень тригліцеридів
Планування здорового харчування є необхідним, щоб знизити рівень тригліцеридів. Ваше тіло використовує цей ліпід як джерело енергії. Він, зазвичай, накопичується в артеріях, збільшуючи ризик страждання серйозними серцево-судинними захворюваннями.
Цей розлад відомий в медицині як гіпертригліцеридемія. Зазвичай він з’являється через проблеми, від яких страждає ваше тіло. Деякими з них є надмірна вага, ожиріння, вживання алкоголю і діабет II типу.
Харчування, сповнене жирами і калоріями, не є прямою причиною, але воно може викликати ускладнення цього стану. Тому крім медичних процедур, необхідно поліпшити свої щоденні харчові звички і постійно контролювати їх.
У цій статті ми запропонуємо вам меню на тиждень, яке допоможе знизити рівень тригліцеридів природним і безпечним чином завдяки комбінації різних харчових продуктів.
Спробуйте вже зараз!
Здорова дієта, щоб знизити рівень тригліцеридів: важливі аспекти
Тригліцериди є найважливішим типом ліпідів у кровотоку. Ваше тіло виробляє їх з жирних кислот від їжі. Пізніше гормони випускають їх у кров для використання як джерела енергії.
Однак, як і з холестерином, занадто велика кількість ліпідів може заблокувати ваші артерії або звузити їх. Це значно підвищує ваші шанси на появу атеросклерозу, серцевих захворювань та інсульту.
Щоб контролювати це, вам може знадобитися приймати ліки. Однак буває також і природне лікування, яке полягає у дотриманні правильної, збалансованої дієти.
Як знизити рівень тригліцеридів за допомогою дієти
Є багато видів дієти, щоб ефективно знизити рівень тригліцеридів. Попри це, є декілька ключових порад, які повинні застосовувати всі:
- Не перевищуйте рекомендовану добову кількість калорій. Ваше тіло перетворює калорії на тригліцериди. Потім воно зберігає їх у ваших клітинах для подальшого використання.
- Уникайте споживання насичених і трансжирів.
- Збільште споживання харчових волокон. Це поживна речовина, що допомагає регулювати кількість ліпідів у крові.
- Уникайте вживання алкогольних напоїв.
- Усуньте цукор і прості вуглеводи.
Продукти, які допомагають знизити рівень тригліцеридів
Є деякі продукти, які ви можете їсти, щоб було легше контролювати рівень тригліцеридів:
- Оливкова олія
- Овочі
- Авокадо
- Жирна риба
- Овес
- Горіхи та насіння
- Листові зелені овочі
- Фрукти
- Пісне м’ясо
Заборонені продукти
Деякі з продуктів, які ви повинні уникати якомога більше, це:
- Вся молочна продукція
- Червоне м’ясо
- Фаршироване м’ясо, таке як ковбаси
- Майонез та інші соуси
- Хліб та оброблені тістечка
- Упаковані страви та фаст-фуд
- Гідрогенізовані олії і сало
Меню на тиждень для зниження рівня тригліцеридів
Ця щотижнева дієта допомагає зменшити споживання шкідливих жирів. У свою чергу, це допомагає контролювати рівіень ліпідів. Це різноманітна і збалансована дієта. Вона не викликає побічних ефектів, оскільки ви не будете обмежувати цілі групи харчових продуктів.
Понеділок
- Сніданок: склянка кави зі знежиреним молоком, шматочок тосту з помідором і ківі
- Середина ранку: чашка чаю і овочевий сендвіч
- Обід: страва з топінамбура, смажена риба та фрукти
- Середина дня: склянка знежиреного йогурту
- Вечеря: половина тарілки спаржі на грилі та порція курячої грудки
Вівторок
- Сніданок: склянка апельсинового соку і шматочок хліба з авокадо
- Середина ранку: чашка чаю і будь-який фрукт
- Обід: тарілка пасти і запечений хек з овочами
- Середина дня: скибочка тосту зі шматочком індички
- Вечеря: тарілка салату з горіхами і тунцем
Середа
- Сніданок: вівсянка, смузі з яблуком і бананом
- Середина ранку: тарілка нарізаних фруктів і вівсянка
- Обід: рис з овочами і камбала з печеним перцем
- Середина дня: склянка чаю і шматочок цілозернового хліба з оливковою олією
- Вечеря: тарілка смажених на грилі баклажанів або овочевий суп
Четвер
- Сніданок: склянка апельсинового соку, порція хліба зі шматочком індички і помідором, банан
- Середина ранку: батончик або фруктовий салат
- Обід: половина тарілки смаженої спаржі і порції тунця
- Середина дня: три столові ложки вівсянки в молоці або воді і шматочок індички
- Вечеря: половина тарілки обсмажених овочів і печена риба
П’ятниця
- Сніданок: тарілка вівсянки без цукру і склянка знежиреного молока
- Середина ранку: сендвіч з овочами і чашка чаю
- Обід: паста з подрібненою куркою і овочами
- Середина дня: нежирний йогурт з меленими горіхами
- Вечеря: півтарілки обсмажених грибів та шинка
Субота
- Сніданок: тост з оливковою олією і помідорами, а також чашка чаю
- Середина ранку: жменька горіхів або хліб з авокадо
- Обід: порція яловичого філе і печеної картоплі
- Середина дня: шматочок фруктів або натуральний йогурт
- Вечеря: філе риби з лимоном і порція салату або коричневого рису.
Неділя
- Меню на вибір з корисних інгредієнтів. Можна повторити одне з меню з тижня.
Ваш тест на рівень тригліцеридів не показав найкращих результатів? Не вагайтеся спробувати це смачне меню на тиждень, щоб повернути тригліцериди до нормального рівня.
-
Briggs, M. A., Petersen, K. S., & Kris-Etherton, P. M. (2017). Saturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Replacements for Saturated Fat to Reduce Cardiovascular Risk. Healthcare (Basel, Switzerland), 5(2), 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032/
- Cambridge University Hospitals. Dietary advice for management of high triglycerides. Natinal Health Service (NHS). https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/dietary-advice-for-management-of-high-triglycerides/
- Clínica Mayo. (2022). Triglicéridos: ¿por qué son importantes? https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186
-
Ghobadi, S., Hassanzadeh-Rostami, Z., Mohammadian, F., Nikfetrat, A., Ghasemifard, N., Raeisi Dehkordi, H., & Faghih, S. (2019). Comparison of blood lipid-lowering effects of olive oil and other plant oils: A systematic review and meta-analysis of 27 randomized placebo-controlled clinical trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(13), 2110–2124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29420053/
-
Guasch-Ferré, M., Tessier, A. J., Petersen, K. S., Sapp, P. A., Tapsell, L. C., Salas-Salvadó, J., Ros, E., & Kris-Etherton, P. M. (2023). Effects of Nut Consumption on Blood Lipids and Lipoproteins: A Comprehensive Literature Update. Nutrients, 15(3), 596. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920334/
-
Gupta, R., Abraham, R. A., Kondal, D., Dhatwalia, S., Jeemon, P., Reddy, K. S., Prabhakaran, D., & Ramakrishnan, L. (2019). Association of trans fatty acids with lipids and other cardiovascular risk factors in an Indian industrial population. BMC research notes, 12(1), 342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580624/
- Harvard Health. (2021, 14 diciembre). Ask the Doctor: Are eggs risky for heart health? https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health
- Karanchi, H. (2023, 12 febrero). Hypertriglyceridemia. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459368/
-
Kim, S. A., & Shin, S. (2021). Red meat and processed meat consumption and the risk of dyslipidemia in Korean adults: A prospective cohort study based on the Health Examinees (HEXA) study. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD, 31(6), 1714–1727. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992510/
-
Klop, B., do Rego, A. T., & Cabezas, M. C. (2013). Alcohol and plasma triglycerides. Current opinion in lipidology, 24(4), 321–326.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23511381/
-
Leaf, D. A., & Hatcher, L. (2009). The effect of lean fish consumption on triglyceride levels. The Physician and sportsmedicine, 37(1), 37–43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048486/
-
Liu, J., Li, Y., Wang, X., Gao, D., Chen, L., Chen, M., Ma, T., Ma, Q., Ma, Y., Zhang, Y., Jiang, J., Zou, Z., Wang, X., Dong, Y., & Ma, J. (2021). Association between Fruit Consumption and Lipid Profile among Children and Adolescents: A National Cross-Sectional Study in China. Nutrients, 14(1), 63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746805/
-
Luna-Castillo, K. P., Olivares-Ochoa, X. C., Hernández-Ruiz, R. G., Llamas-Covarrubias, I. M., Rodríguez-Reyes, S. C., Betancourt-Núñez, A., Vizmanos, B., Martínez-López, E., Muñoz-Valle, J. F., Márquez-Sandoval, F., & López-Quintero, A. (2022). The Effect of Dietary Interventions on Hypertriglyceridemia: From Public Health to Molecular Nutrition Evidence. Nutrients, 14(5), 1104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912493/
- Medline Plus. Triglicéridos. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/triglycerides.html
-
Merino, J., Mateo-Gallego, R., Plana, N., Bea, A. M., Ascaso, J., Lahoz, C., Aranda, J. L., & Hypertriglyceridemic Registry of Spanish Arteriosclerosis Society (2013). Low-fat dairy products consumption is associated with lower triglyceride concentrations in a Spanish hypertriglyceridemic cohort. Nutricion hospitalaria, 28(3), 927–933. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23848121/
- Pérez-Martínez, P., & Pérez-Jiménez, F. (2021). Tratamiento de la hipertrigliceridemia leve-moderada. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 33 (S2): 69-74. https://www.elsevier.es/es-revista-clinica-e-investigacion-arteriosclerosis-15-articulo-tratamiento-hipertrigliceridemia-leve-moderada-S0214916821000152
-
Polak, R., Phillips, E. M., & Campbell, A. (2015). Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake. Clinical diabetes : a publication of the American Diabetes Association, 33(4), 198–205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/
-
Tani, S., Imatake, K., Suzuki, Y., Yagi, T., Takahashi, A., Matsumoto, N., & Okumura, Y. (2022). Combined Higher Frequency Fish Consumption and Healthy Lifestyle May Lower the Triglyceride/HDL-C Ratio in Middle-Aged Japanese Males: Anti-Atherosclerotic Effect of Fish Consumption. Annals of nutrition & metabolism, 78(3), 166–176. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34915471/
- Triglycerides Test. (s. f.). https://medlineplus.gov/lab-tests/triglycerides-test/
-
Welty F. K. (2020). Dietary treatment to lower cholesterol and triglyceride and reduce cardiovascular risk. Current opinion in lipidology, 31(4), 206–231. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32692035/
- Whole Grains. (2019, 4 noviembre). The Nutrition Source. Harvard T.H. Chan School of Public Health. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/