Найпоширеніші харчові паразити

Харчові паразити - часта причина харчових отруєнь. Які з них найпоширеніші? У цій статті ми детально розповімо вам про них та запропонуємо кілька стратегій, як їх уникнути.
Найпоширеніші харчові паразити

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Харчові паразити – це кілька мікроорганізмів, які можуть становити загрозу для здоров’я людини.

Вони потрапляють в організм через їжу і здатні колонізувати деякі відділи кишкового тракту або утворювати шкідливі токсини. Важливо знати, які є найпоширенішими і які заходи необхідні, щоб уникнути їх споживання.

Варто зазначити, що однією з найпоширеніших причин відвідування лікарні є харчові отруєння. Зазвичай така ситуація є наслідком поганої гігієнічної практики, яка закінчується потраплянням всередину патогенних мікроорганізмів, що спричиняють проблеми з травленням.

Однак у деяких випадках може розвинутися алергічний процес і вразити інші життєво важливі органи, наприклад, печінку. Яку ще небезпеку вони створюють?

У цій статті ми розповімо вам більше про них.

Чому небезпечні харчові паразити

Люди часто споживають харчових паразитів, не знаючи про їх наявність у їжі через їх невеликий розмір. Також можливо, що продукт містить лише яйця збудника, які вилупляться в кишковому тракті, щоб завдати короткочасної шкоди.

Мабуть, це один із найскладніших випадків для лікування, оскільки паразит оселяється всередині та викликає постійні проблеми зі здоров’ям. Важливо зазначити, що ці організми можуть жити в дуже різноманітних харчових продуктах. Вони можуть бути як у свіжих, також і в консервованих продуктах.

Досить часто їх можна зустріти в м’ясі, яке не пройшло належної обробки, а також у деяких риб. Щойно вони виростають всередині тіла, вони можуть поширюватися через контакт, особливо якщо гігієна рук погана.

чому небезпечні харчові паразити

Основні харчові паразити

Автори статті, опублікованої в журналі «Advances in Food and Nutrition Research», стверджують, що харчові паразити є однією з найбільш знехтуваних груп патогенних мікроорганізмів. Це пов’язано з їхньою складністю та високим поширенням у маргіналізованих групах населення. Однак останніми роками вони поширились на інші популяції та спричинили несподівані симптоми.

Які найпоширеніші харчові паразити? І як можна зменшити ризик забруднення? Відповісти на ці запитання дуже важливо, тому ми надамо докладнішу інформацію нижче.

Taenia solium

Цей паразит також відомий як «свинячий ціп’як». Це мікроорганізм, який знаходять здебільшого у свинині, яка не пройшла належної обробки або санітарії на бійні.

У результаті споживання зараженої їжі всередині кишківника можуть розвинутися стрічкові черв’яки. Вони мають червоподібний вигляд і здатність поглинати поживні речовини, які ми їмо.

Згідно з дослідженням, яке опубліковане в журналі «Parasite Immunology», це може спричинити прогресивну втрату ваги у людей. Це призводить до стану недоїдання.

Echinococcus granulosus

Зазвичай цей паразит живе в кишківнику собак. Однак дослідження показали, що він може також поширитися на людину через споживання зараженого м’яса інших тварин, наприклад, свинини.

Це ціп’якоподібний організм, хоча і невеликий за розміром. Він спричиняє поглинання білка, що зменшує біодоступність амінокислот для використання людиною. Отже, це суттєво шкодить здоров’ю.

Toxoplasma gondii

Цей найпростіший організм може спричинити токсоплазмоз у людини. Це мікроорганізм, який живе переважно у котів, хоча його передача вагітним жінкам має негативні наслідки для плода.

Для лікування токсоплазмозу потрібна низка препаратів, які впливають на синтез фолієвої кислоти. Лікування негативно впливає на життєвий та репродуктивний цикл паразита.

У клінічній картині токсоплазмозу виділяють такий грипоподібний симптом, як лихоманка. Ця хвороба може призвести навіть до летального результату у випадку імунодепресивних осіб.

Окрім того, деякі дослідження показують, що зараження цим збудником може збільшити ризик розвитку шизофренії в середньостроковій перспективі.

Стратегії зменшення ризиків

Одним із найефективніших механізмів зменшення ризику розвитку інфекції, що передається паразитами, є вживання екстремальних заходів гігієни харчових продуктів. У цьому сенсі надзвичайно важливо правильно мити свіжі продукти.

Окрім того, важливо переконатися, що під час готування досягається висока температура всередині їжі, адже це ефективний механізм знищення збудників.

Водночас ніколи не слід користуватися однаковим посудом для обробки сирої та вареної їжі. Важливо також оптимально продезінфікувати столові прилади, а також мити руки перед приготуванням їжі.

У випадку, якщо будь-яка їжа піддається заморожуванню, необхідно завжди розморожувати її в холодильнику та не залишати продукт при кімнатній температурі. Це може сприяти вилупленню будь-яких яєць, що знаходяться всередині нього або на його поверхні.

звідки харчові паразити

Вас також можуть зацікавити: 3 коктейлі для усунення кишкових паразитів

Остерігайтеся харчових паразитів

Зараження інфекцією, спричиненою харчовими паразитами, є відносно частим явищем, і це проблема, яка може серйозно зашкодити здоров’ю людини. Це не тільки впливає на метаболізм або доступність поживних речовин, але й також може призвести до пошкодження печінки та навіть реакції гіперчутливості, що загрожує життю.

Ба більше, у випадку з вагітними жінками певні отруєння дуже небезпечні, оскільки вони загрожують життю плода. У цьому сенсі ми радимо вам завжди обирати їжу найвищої якості, яка пройшла санітарний контроль та має відповідну сертифікацію.

Водночас ви повинні ретельно готувати їжу, щоб переконатися, що будь-які патогени, що мешкають всередині неї, будуть знищені. У разі консервування продуктів використовуйте безпечні методи, які дозволяють підтримувати їжу в належному стані, щоб запобігти розмноженню паразитів.



  • Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
  • Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
  • Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
  • Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.