Низькохолестеринові сніданки: 5 простих рецептів

4 Січня, 2020
Один з найкращих способів покращити самопочуття та знизити рівень холестерину в організмі - почати діяти вже сьогодні. Якщо ви хочете гарно почуватися та виглядати, рекомендуємо взяти на озброєння низькохолестеринові сніданки з цієї статті. Не забувайте, що ранкова трапеза має бути поживною та збалансованою.

Ви нещодавно пройшли повне обстеження організму, і лікар повідомив, що у вашій крові дуже високий рівень холестерину? Скоріш за все, у цій ситуації спеціаліст порадить скоригувати раціон таким чином, щоб у ньому було якомога більше низькохолестеринових страв. На щастя, високий холестерин в організмі – це не вирок, адже є багато способів розв’язання цієї проблеми природним та безпечним шляхом. Усе, що вам потрібно зробити – озброїтися рецептами корисних страв та внести до щоденного меню поживні низькохолестеринові сніданки.

Усім відомо, що сніданок – це найголовніший прийом їжі за день. Утім, ранішня трапеза є неймовірно важливою ще й тому, що саме в першій половині дня організм людини найкраще засвоює поживні речовини з харчових продуктів.

Одним із найкращих методів зниження холестерину у крові є забезпечення належної кількості вітамінів, мінералів та поживних ферментів. Неодмінно скористайтеся цією рекомендацією та почніть вживати лише корисні смаколики, які дозволять покращити стан здоров’я. Зверніть увагу, що низькохолестеринові сніданки, рецепти яких ви знайдете в цій статті, не лише просто приготувати, вони також є напрочуд поживними та смачними.

1. Вівсянка: незамінна крупа для зменшення рівня холестерину

низькохолестеринові сніданки з вівсянкою

Вірте чи ні, але снідаючи вівсянкою, ви можете поступово зменшити кількість поганого холестерину у крові.

Згідно з дослідженнями спеціалістів з клініки Майо, вівсянка є одним з найефективніших продуктів для зниження рівня поганого холестерину, який також відомий у медицині як ліпопротеїни низької щільності.

До складу вівсяної крупи також входить розчинна клітковина, яка сприяє зменшенню рівня ліпопротеїнів низької щільності. Зверніть увагу, що окрім вівсянки розчинна клітковина також міститься у квасолі, брюссельській капусті, яблуках та грушах.

Всього 5-10 грамів розчинної клітковини на день цілком достатньо для зменшення рівня поганого холестерину у крові. Варто зауважити, що в одній порції вівсяної крупи міститься від 3 до 4 грамів клітковини. Якщо ви хочете збільшити цю кількість, можете додати до вівсянки трохи свіжих фруктів.

2. Низькохолестеринові сніданки з авокадо

авокадо на сніданок

Авокадо вирізняється високим вмістом незамінних жирних кислот Омега-3. За умови регулярного вживання цього фрукта ви зможете поступово знизити рівень поганого холестерину в організмі.

Багато людей не вживають авокадо, помилково вважаючи, що через високий вміст жирів та високу калорійність цей фрукт сприяє підвищенню рівня холестерину у крові.

Насправді ж авокадо містять велику кількість незамінних поживних речовин, в тому числі й жирні кислоти Омега-3, які сприяють регулюванню рівня холестерину.

Якщо ви досі уникали авокадо, неодмінно внесіть цей поживний фрукт до щоденного раціону. Повірте, вже зовсім скоро ви помітите значні покращення в роботі серцево-судинної системи.

Корисні рекомендації

  • Підсмажте на сковорідці або в тостері 1-2 скибки хліба з цільного зерна. На готові тости покладіть кілька шматочків свіжого помідора та авокадо.
  • Ви також можете нарізати авокадо маленькими кубиками та змішати його із дрібно нашаткованим бананом та натуральним бджолиним медом.

3. Засіб для зменшення рівня холестерину з лимоном та часником

лимон та часник від холестерину

Якщо ви хочете, щоб рівень хорошого холестерину в організмі залишався стабільним, рекомендуємо обов’язково внести до щоденного меню натуральний засіб на основі лимона та часнику.

Ні для кого не таємниця, що часник є неймовірно корисним для організму людини. Цей овоч є натуральним антибіотиком, а також сечогінним, очисним, антисептичним та антибактеріальним засобом. Вірте чи ні, але всього один зубок часнику на сніданок допоможе зменшити рівень поганого холестерину у крові.

Для тих, хто не може їсти часник у свіжому вигляді, ми пропонуємо такий рецепт:

Інгредієнти:

  • сік 1 лимона
  • 1 зубок свіжого часнику
  • 1 склянка води

Спосіб приготування:

  • Підігрійте воду до теплого стану та додайте до неї трохи лимонного соку.
  • З’їжте зубок часнику натщесерце та повільно випийте лимонну суміш.
  • З метою отримання позитивного результату рекомендуємо повторювати процедуру 2-3 рази на тиждень.

4. Житній тост з оливковою олією

хліб для серцево-судинної системи

Якщо ви хочете зменшити рівень поганого холестерину у крові, рекомендуємо щодня на сніданок вживати хліб з високим вмістом клітковини.

Насправді не всі види хліба мають однакову поживну цінність, тому дуже важливо ретельно обирати цей продукт. Ми рекомендуємо вживати ті види хліба, які мають у своєму складі високий відсоток цільного зерна і мінімальну кількість рафінованого борошна.

З метою профілактики підвищення рівня поганого холестерину у крові ми також рекомендуємо уникати магазинного пишного хліба із рафінованого пшеничного борошна (на зразок “Wonderbread” та інших схожих марок), адже такі хлібобулочні вироби є дуже калорійними та шкідливими.

Якщо ви хочете, щоб ваш щоденний раціон був збалансованим та здоровим, радимо вживати більше житнього хліба. З-поміж усіх видів хліба саме вироби з цільного зерна вирізняються найбільшою кількістю клітковини та поживних речовин. Ба більше, цілозерновий хліб вирізняється високим вмістом заліза та вітамінів групи В, які допомагають тримати холестерин на належному рівні. Для того, щоб розкрити неймовірні переваги виробів з цільного зерна, рекомендуємо скроплювати підсмажені тости якісною оливковою олією першого віджиму.

Ви могли не здогадуватися про це досі, проте оливкова олія має набагато вищу поживну цінність, аніж інші рослинні олії. До того ж у складі оливкової олії є мононенасичені жирні кислоти (зокрема олеїнова кислота), вітамін Е та фітостероли. Всі ці поживні речовини сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи.

Корисні рекомендації

Для того, щоб поповнити запаси клітковини в організмі, рекомендуємо на сніданок вживати збагачені білками продукти. Неодмінно розпочинайте день зі шматочка м’яса або яєць.

Не забувайте, що для гарного самопочуття необхідно їсти білкові продукти на сніданок щонайменше 1-2 рази на тиждень.

5. Білий чай для зниження холестерину

низькохолестеринові сніданки та білий чай

Оскільки білий чай має незліченну кількість неймовірних переваг, його рекомендують вживати для регулювання рівня холестерину в організмі.

Вам досі не доводилося чути про цей сорт чаю? Не хвилюйтеся, адже нині білий чай можна придбати у будь-якій чайній крамниці або магазинах із продуктами для правильного харчування.

Білий чай заслужено вважають одним з найкращих напоїв для зниження поганого холестерину у крові. До того ж цей напій володіє природними гіпохолестеринемічними властивостями (тобто сприяє зниженню рівня холестерину в організмі) та має у своєму складі незамінні антиоксиданти. Ці поживні речовини захищають від окислення – хімічного процесу, який сприяє виділенню вільних радикалів, що у свою чергу активує цілу низку реакцій, котрі можуть пошкодити клітини внутрішніх органів та систем.

У східних культурах білий чай здавна вживали з метою очищення організму від токсинів та прискорення метаболізму. Саме тому цей напій необхідно регулярно вживати людям, які прагнуть позбутися зайвої ваги.

Що потрібно пам’ятати про корисні низькохолестеринові сніданки?

Попри те, що білий чай та інші корисні продукти володіють неймовірними корисними властивостями, не варто очікувати від харчових продуктів магічного ефекту, адже вони не зможуть самостійно відрегулювати рівень холестерину у крові та розв’язати всі ваші проблеми зі здоров’ям.

Якщо ви хочете гарно почуватися та мати чудовий вигляд, рекомендуємо не лише змінити щоденний раціон, але й скоригувати стиль життя в цілому.

Краще уникати магазинних продуктів та шкідливих напівфабрикатів. Не варто купувати всі товари, які продаються в яскравих кольорових пакуваннях з картону чи пластику. Повірте, що привабливі написи на таких товарах створені саме для того, щоб привернути увагу потенційних покупців. Не забувайте, що до складу більшості напівфабрикатів входять трансжири, велика кількість натрію та рафінованого цукру, а також штучні підсолоджувачі (особливо це стосується готових сніданків).

Чи складно бути уважними та вибірковими до всього, що потрапляє у ваш організм? Погодьтеся, що ретельний вибір продуктів – це запорука гарного самопочуття та здоров’я. Якщо ви будете регулярно вживати низькохолестеринові сніданки, то з часом почнете помічати позитивні зміни. Утім, не варто очікувати миттєвого ефекту. Не забувайте, що гарне здоров’я завжди є результатом поступових довготривалих змін.

  • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.

  • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.

  • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.