Ожиріння печінки: продукти, яких слід уникати

29 Листопада, 2018
Ожиріння печінки: продукти, яких слід уникати

Ожиріння печінки стало однією з найважливіших медичних проблем нашого часу.

Одна з головних причин цієї проблеми – наш сучасний спосіб життя, в якому майже повністю відсутня фізична активність та здоровий спосіб життя. Крім того, спостерігається збільшення споживання закусок і нездорової їжі, які дають зайвий жир нашому організму, але мають дуже малу поживну цінність.

Наслідками цих змін у раціоні є надмірна вага, проблеми, що стосуються ожиріння і, зрештою, зайвий жир, який накопичується в печінці і ускладнює виконання основних функцій.

Після того, як поставили діагноз жирової хвороби печінки, негайний перехід на здоровий спосіб життя має вирішальне значення.

Інакше кажучи, людина з ожирінням печінки повинна мати збалансовану дієту і додати  до свого повсякденного життя фізичні вправи. Таким чином можна стабілізувати вагу і полегшити відновлення функцій печінки.

Продукти з високим вмістом жиру, які спричиняють ожиріння печінки

фаст-фуд містить багато жиру та спричиняє ожиріння печінки

Жирній печінці буде складно перетравлювати їжу з високим вмістом жирів та інших подібних елементів. Тому вам слід уникати або звести до мінімуму споживання жирної їжі. Крім того, продукти з високим вмістом жиру зумовлюють збільшення ваги. А це призводить до різнях ускладнень для людини, яка страждає від жирової хвороби печінки.

Продукти, яких слід уникати:

  • смажена їжа
  • картопляні чіпси та сухарики
  • продукти, запечені в духовці, які містять сир або жир
  • молочні продукти (молоко, сир, вершки)
  • маргарин
  • майонез
  • фаст-фуд

Абсолютно необхідно повністю виключити з раціону людини, яка страждає від ожиріння печінки, харчові продукти з високим вмістом жиру.

Продукти з високим індексом глікемії

Продукти, які багаті природними цукрами, або продукти, які мають високий глікемічний індекс, викликають зростання рівню глюкози в крові, що серйозно впливає на печінку.

Серед продуктів, які слід вживати в помірних кількостях: картопля, кавун, родзинки, банан, білий хліб, кукурудзяні продукти, морозиво, ароматизовані йогурти і шоколад з високим вмістом простих вуглеводів.

Оброблені зерна

Цих продуктів слід уникати людям, які мають жирову хворобу печінки, а натомість треба споживати цільні зерна. Таким чином, вони додають більше клітковини до своєї дієти, що допомагає контролювати рівень холестерину і рівень глюкози в крові – важливий крок у лікуванні жирової хвороби печінки.

Алкоголь

алькоголь

Споживання алкоголю, чи то в помірних кількостях, чи то в надлишку, призведе до накопичення жиру в клітинах печінки. Коли накопичення жиру перейде нормальні межі, розпочнеться процес запалення клітин, і з плином часу в тканині утворяться рубці.

Після того, як це відбудеться, нормальний потік крові ускладниться, і якщо цей процес не буде зупинений або повернений у зворотній бік, печінка може бути пошкоджена.

Саме тому рекомендовано, щоб споживання алкоголю було мінімальним.  Якщо у вас вже виявили жирове переродження печінки, бажано повністю утримуватися від споживання алкоголю.

  • Canciano Chirino, Ernesto et al. “Metformín en el control clínico-metabólico de mujeres de edad mediana con hígado graso no alcohólico Rev Cubana Obstet Ginecol, Dic 2012, vol.38, no.4, p.521-529
  • Pérez Lorenzo, Marlene et al. “Prevalencia del hígado graso no alcohólico en muestras de biopsias hepáticas” Rev Cub Med Mil, Dic 2006, vol.35, no.4, p.0-0
  • Bastos, González, Molineros, Salguero. (2005). “Obesidad, nutrición y actividad física“,  Repositorio Institucional de la Universidad Federal de Sergipe.
  • Oliva, Fragoso. (2013). “Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud”,  Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo: RIDE, Vol. 4, Nº. 7, 2013, págs. 176-199
  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness. Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015
  • World J Gastroenterol. 2019 Jan 14; 25(2): 163–177.
    Published online 2019 Jan 14. Current status, problems, and perspectives of non-alcoholic fatty liver disease research. doi: 10.3748/wjg.v25.i2.163
  • MedlinePlus. Hígado graso. https://medlineplus.gov/spanish/fattyliverdisease.html
  • BMJ. Influence of dietary macronutrients on liver fat accumulation and metabolism. https://jim.bmj.com/content/65/8/1102
  • Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 677. Published online 2019 Mar 21. Impact of Nutritional Changes on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. doi: 10.3390/nu11030677
  • Eur J Nutr. 2014 Dec;53(8):1727-35. The impact of cereal grain consumption on the development and severity of non-alcoholic fatty liver disease. doi: 10.1007/s00394-014-0679-y. Epub 2014 Mar 7.
  • Hepatobiliary Surg Nutr. 2019 Jun; 8(3): 311–313. Alcohol consumption in non-alcoholic fatty liver disease—harmful or beneficial? doi: 10.21037/hbsn.2019.01.13