Пектин: переваги та властивості

Пектин - рослинна клітковина, яка має багато корисних для здоров’я. У цій статті ми розповімо, чому важливо його споживати та які продукти його містять.
Пектин: переваги та властивості

Останнє оновлення: 06 травня, 2020

Пектин – це рослинна клітковина фруктів, яка в поєднанні з водою утворює гель. Він діє як загусник у поєднанні з цукром або кислотами в цукрі. Кількість пектину в плодах залежить від стиглості. Чим стигліший плід, тим менше пектину він містить. Як правило, айва, яблука та цитрусові містять найбільше пектину.

Пектин використовують здебільшого в харчовій промисловості для приготування варення. Додавання пектину допомагає зменшити кількість цукру, необхідного для згущення джемів та желе, і, в свою чергу, скорочує час приготування. Ба більше, ця речовина дозволяє виробляти більше варення на кілограм фруктів.

Властивості пектину

Пектин має кілька характерних властивостей:

  • Ця речовина може регулювати ліпідний профіль, оскільки вона поглинає соки, що виділяються печінкою на кишковому рівні. Це сприяє виведенню поганого холестерину.
  • Він зменшує симптоми кишкових проблем. Коли його змішують з водою, він збільшує об’єм болюсу, а отже, покращує діарею або закреп.
  • Це практично безкалорійна речовина. Він збільшує поживний вміст їжі без додавання енергії, тому він може допомогти створити відчуття ситості (без калорій!). Ця речовина допомагає схуднути на дієті, оскільки зменшує потребу в їжі.
  • Він вбирає цукор і жири в кишківнику і перешкоджає їх всмоктуванню. Ця характеристика, разом з попередньою, сприяє схудненню.
  • Він посилює виведення жовчної кислоти, тому він регулює артеріальний тиск.
навіщо потрібен пектин

Важливість споживання клітковини

ВООЗ рекомендує регулярне споживання клітковини, як розчинної, так і нерозчинної. Доведено, що регулярне споживання цієї речовини покращує склад мікробіоти кишківника. Крім того, він є захисним чинником проти різних видів раку, пов’язаних зі шлунково-кишковим трактом, і покращує симптоми деяких кишкових розладів.

Споживання клітковини також має вирішальне значення для людей з діабетом, оскільки це допомагає регулювати рівень глюкози та полегшує контроль над захворюванням.

Нещодавно експерти виявили важливість здорової мікробіоти для здоров’я. Ці бактерії товстої кишки пов’язані з правильною роботою органів. Наявність здорової мікробіоти може знизити ризик депресії, покращити спортивні показники та запобігти складним хронічним захворюванням. Щоб зберегти ці бактерії в хорошому стані, необхідне регулярне споживання пектину, пробіотиків (таких як йогурти) та пребіотиків. Останні є неперетравними речовинами, які стимулюють селективний ріст бактерій. Крім того, вони зазвичай наявні в клітковині.

Деякі добавки можуть містити пектин. Однак найкраще отримувати його зі свіжих продуктів, таких як фрукти та овочі.

чому корисний пектин

Проблеми харчової промисловості

Останнім часом зросло споживання переробленої їжі. Ці продукти характеризуються високим вмістом цукру і низьким вмістом клітковини. Зменшення споживання клітковини в раціоні призводить до погіршення роботи кишківника та збільшення ризику захворювань.

Один зі способів пом’якшити наслідки цієї ситуації – збільшити споживання фруктів. Пектин у плодах збільшує об’єм болюса, очищає кишкові стінки та полегшує синтез коротколанцюгових жирних кислот у кишківнику. Ці жирні кислоти мають протизапальну дію і забезпечують правильну роботу кишківника. Також вони знижують ризик захворювань.

Висновок

Пектин – це клітковина, яку використовують здебільшого в харчовій промисловості як загусник.

Однак він міститься в фруктах, і його регулярне споживання може сприяти покращенню здоров’я кишківника та запобіганню супутніх проблем, таких як діарея та закреп. Він також може покращити артеріальний тиск та рівень глюкози у хворих на діабет. Варто поєднувати вживання пектину з регулярним прийомом пробіотиків та пребіотиків. Так буде стимулюватися селективний ріст бактерій та утворення коротколанцюгових жирних кислот у кишківнику, що мають виразну протизапальну дію.

Одна з найкращих порад щодо збільшення споживання пектину – споживати свіжу їжу замість переробленої. Часте споживання цитрусових та яблук – найкращий спосіб це зробити!



  • Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
  • Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.