Переваги та небезпеки споживання молока
Напевно, ви неодноразово чули про те, що споживання молока важливо для росту. Також це корисно для здоров’я кісток і зубів. Однак споживання молока та молочних продуктів також може спричинити певні проблеми зі здоров’ям.
Отже, є певні переваги та небезпеки. Ми докладніше пояснимо в цій статті.
Які переваги споживання молока?
Молоко вже тисячі років є частиною раціону людини в більшості цивілізацій. Насправді люди почали пити молоко приблизно 11 000 років тому, коли почали одомашнювати худобу. Однак молоко часто піддають ультрависокотемпературній обробці, що спричиняє незначні зміни його складу.Молоко – одне з основних природних джерел кальцію. Це дуже важливо для немовлят, адже кальцій необхідний для формування та зміцнення кісток.
Також цей продукт забезпечує інші важливі мінерали. Ось чому молоко – один із найситніших харчових продуктів.
Також молоко є сировиною для виробництва багатьох молочних продуктів, таких як масло, сир, йогурт, вершки. Оскільки ми здебільшого споживаємо саме коров’яче молоко, ми вирішили зосередитись на його складі:
Склад молока
- Вода: головний компонент. Молоко складається на 80-87% з води.
- Вуглеводи: лактоза є основним цукром у молоці. Цей компонент є однією з причин, через які небезпечно пити молоко.
- Білки: білки в молоці мають високу біологічну цінність і містять багато незамінних амінокислот. Молоко складається на 3-4% з білків.
- Жири: складають від 3 до 6% молока. Однак цей показник сильно різниться залежно від харчування корів та їх породи. В цілому 90% жиру в молоці наявне у вигляді тригліцеридів.
- Вітаміни: серед усіх вітамінів, що містяться в молоці, на особливу згадку заслуговують вітамін А, вітамін D, рибофлавін (В2), ціанокобаламін та тіамін.
- Мінерали: молоко дуже багате на мінерали, зазвичай у вигляді солей. Молоко містить кальцій, калій, фосфор, йод, натрій, хлорид, магній та цинк.
Небезпеки споживання молока
Як ми згадували раніше в цій статті, споживання молока також несе в собі багато ризиків, які варто враховувати. Ось деякі з них:
Читайте далі: Які переваги має вівсяне молоко?
1. Непереносимість лактози
Кожна друга людина має непереносимість лактози. Як ми вже згадували вище, лактоза є основним цукром у молоці. Однак більшість людей не знає про свою непереносимість цієї речовини та продовжує пити молоко.У зв’язку з цим високий відсоток населення має непереносимість лактози. Отже, непереносимість лактози – це не хвороба, а нормальний стан, адже у віці від двох до чотирьох років організм починає припиняти синтез ферменту лактази, який відповідає за перетравлення лактози.
Оскільки люди зазвичай продовжують пити молоко, лактоза, яку вони споживають, не засвоюється, а значить, вона залишається в кишківнику, де ферментується бактеріями товстої кишки. Це призводить до появи газів, болю, а іноді і діареї.
2. Мальабсорбція кальцію після споживання молока
Споживання тваринних білків робить pH крові кислим. У відповідь організм використовує частину кальцію в кістках для нейтралізації кислотності. Було доведено, що споживання молочних продуктів або продуктів, багатих на кальцій, не є захисним чинником проти ризику переломів.
Хоча молоко містить необхідні поживні речовини, вам не потрібно пити молоко, щоб їх отримати. Насправді овочі містять чи не найбільше кальцію.
Дізнайтеся також: Напої з кальцієм для профілактики остеопорозу
3. Споживання молока збільшує ризик алергії та астми
Коров’яче молоко містить втричі більше білків, ніж людське, а деякі з них дуже важко засвоюються.
У деяких людей ці білки (наприклад, казеїн) прилипають до лімфатичних судин кишківника, що перешкоджає засвоєнню поживних речовин. Таким чином, вони можуть викликати проблеми з імунною системою, алергію та астму.
Висновки
Важливо знати, чи не страждаєте ви на лактозну непереносимість, щоб уникнути ускладнень, пов’язаних зі споживанням молока. Однак помірне споживання (якщо немає непереносимості лактози) корисне для організму.
- Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
- Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
- Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.