Правильне харчування при хронічних захворюваннях

05 жовтня, 2020
З хронічними захворюваннями важко впоратись, але правильний раціон може стати в пригоді, якщо дотримуватися деяких основних рекомендацій. У цій статті ми розповімо все, що вам потрібно знати про правильне харчування при хронічних захворюваннях.

У цій статті ми хочемо поговорити про правильне харчування при хронічних захворюваннях.

Хронічні хвороби – це невиліковні хвороби. У багатьох випадках їх фізіопатологія невідома, як і причини, що їх викликають.

Однак це не означає, що немає способів полегшення симптомів та життя пацієнтів. Насправді дуже часто пацієнти самі стають фахівцями в розробці певних харчових винаходів.

Мета харчування в таких ситуаціях – зменшити рівень запалення, окисного стресу та болю. Тому пацієнтам необхідно віддавати пріоритет низці продуктів, багатих на фітонутрієнти, вітаміни та мінерали. Крім того, важливо відзначити необхідність обмежувати продукти, здатні сприяти запальним процесам.

Погляньмо докладніше.

Правильне харчування при хронічних захворюваннях: протизапальна їжа

Однією з поживних речовин, яка особливо важлива для лікування хронічних захворювань, є жирна кислота Омега 3. Цей клас ліпідів здатний зменшувати маркери запалення в організмі. Крім того, це покращує ліпідний профіль людини, як підтверджує стаття, опублікована в журналі «Biochemical Society Transactions».

Ви можете знайти ці жири у таких продуктах, як жирна риба, сирі рослинні олії, насіння та авокадо. Їх споживання має бути регулярним, щоб принести модулюючий ефект зазначених поживних речовин на механізми запального зворотного зв’язку.

яким має бути Правильне харчування при хронічних захворюваннях
Дізнайтеся більше про Омега 3: Омега 3: де містяться ці жири, крім риби?

Правильне харчування при хронічних захворюваннях: фітонутрієнти для зменшення болю

Інші сполуки, корисні для лікування хронічних захворювань, – це фітонутрієнти. Це речовини, які мають органічну природу і наявні переважно в овочах.

Фітонутрієнти здатні модулювати запалення та зменшувати окислювальний стрес, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі «Oxidative Medicine and Cellular Longevity». Ба більше, фітохімікати здатні зменшувати пошкодження клітин, а значить, вони можуть запобігти старінню.

Окрім того, ці сполуки відіграють певну роль у фізіологічних шляхах, які відповідають за модуляцію болю та чутливості нервової системи, тому вони особливо важливі при лікуванні хронічних захворювань. Словом, варто дотримуватися дієти, яка містить овочі.

Читайте також: Вам відомі переваги моркви?

Правильне харчування при хронічних захворюваннях: харчові добавки

Дієтичні добавки також можуть бути корисними, коли йдеться про лікування хронічних захворювань. Наприклад, мелатонін. Цей гормон відповідає за модуляцію добових циклів сну і підвищує якість відпочинку.

Він має значні антиоксидантні властивості та пов’язаний з профілактикою метаболічних і нейродегенеративних захворювань. Також мелатонін здатний полегшити біль при хронічних патологіях, таких як фіброміалгія. Однак важливо не приймати підвищені дози.

Також варто згадати пробіотики. Здорова мікробіота допомагає захиститися від розвитку складних хронічних захворювань. Отже, для того, щоб зменшити ризик дисбактеріозу кишківника, пацієнти можуть споживати пробіотичні та пребіотичні добавки. Таким чином вони покращать різноманітність флори і, своєю чергою, загальний стан здоров’я.

Поліпшення раціону при хронічних захворюваннях

Коли патології хронічні, це означає, що немає відомого лікування, проте є способи контролю над ними за допомогою фармакології та дієтології.

Для цього пацієнти повинні стежити за споживанням продуктів з протизапальними та антиоксидантними властивостями. Ці продукти здатні впливати на сприйняття болю, а також зменшити пошкодження клітин.

Водночас пацієнти можуть також звернутися до дієтичних добавок. Деякі добавки, такі як мелатонін та пробіотики, допомагають зменшити ризики та регулярні агресивні симптоми хронічних захворювань, зокрема біль.

Однак важливо знати, як правильно вибрати ці продукти. Перш ніж вживати будь-які добавки, спочатку необхідно проконсультуватися з фахівцем. Він зможе підтвердити необхідність прийому добавок, а також дати індивідуальні поради.

Пам’ятайте, що різноманітне та здорове харчування, поряд із регулярними фізичними вправами, – найкращий спосіб запобігти розвитку хронічних захворювань. Здоровий спосіб життя є ключовим чинником для хорошої якості життя.

  • Wang J., Song Y., Chen Z., Leng SX., Connection between systemic inflammation and neuroinflammation underlies neuroprotective mechanism of several phytochemicals in neurodegenerative diseases. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.