Робота щитоподібної залози залежить від стану кишківника

09 січня, 2019
Оскільки кишкова флора є своєрідним бар'єром від патогенних мікроорганізмів, радимо не забувати піклуватися про стан кишківника, щоб організм був здоровим та менш вразливим до інфекційних захворювань. Ба більше, гарна робота кишківника має властивість позитивно впливати на ензимні процеси у щитоподібній залозі.

Чи знали ви, що робота щитоподібної залози безпосередньо залежить від стану кишківника та виконання ним основних функцій?

У цій статті ми розповімо, які зовнішні фактори можуть негативно вплинути на функціонування кишківника, а заразом погіршити роботу і щитоподібної залози. Також ми поділимося корисними порадами та кількома рецептами натуральних засобів для покращення самопочуття.

Чому робота щитоподібної залози залежить від кишкової флори?

Більшість людей не знає, що 3/4 імунних тканин всього організму знаходяться в кишківнику.

Якщо кишкова флора у гарному стані, вона слугує своєрідним захисним бар’єром від усіх хвороботворних мікроорганізмів, а саме вірусів, бактерій, грибків та паразитів.

Утім, коли кишкову флору порушено, саме через кишківник усі ці патогенні мікроорганізми потрапляють у кров. До того ж, погіршення кишкової флори негативно впливає на ензимні процеси, які пов’язані з гормонами щитоподібної залози.

Фактори, що погіршують роботу кишківника

кишківник та внутрішня флора

Існує чимало зовнішніх факторів, які негативно впливають на делікатну кишкову флору. До них належать:

  • Неправильне харчування, а саме раціон з високим вмістом цукру, молочних та рафінованих продуктів
  • Закрепи
  • Антибіотики
  • Непереносимість певних продуктів, зокрема лактози та глюкози
  • Отруєння важкими металами (до прикладу, зубними пломбувальними матеріалами, що містять ртуть)
  • Присутність кишкових паразитів в організмі
  • Надмірна нервозність, хвилювання та стрес
  • Негативні емоції, зокрема страх та злість

Як відрегулювати роботу кишківника

Якщо ви страждаєте на будь-які кишкові розлади, вам неодмінно варто приймати натуральні засоби, які допоможуть налагодити роботу кишківника та відновити внутрішню флору.

У разі, якщо вас часто турбують закрепи, збагатіть раціон продуктами з високим вмістом клітковини. До того ж, щодня необхідно випивати щонайменше півтора літра чистої води між основними прийомами їжі.

Якщо ж ви потерпаєте від діареї, рекомендуємо вживати зелений чай та вітамінні добавки на основі деревного вугілля.

Ось кілька простих порад, які допоможуть покращити роботу кишківника:

1. Збалансований раціон

робота щитоподібної залози залежить від раціону

Незалежно від того, страждаєте ви від розладів травлення чи ні, у вашому раціоні однаково повинна бути велика кількість клітковини. Продукти з високим вмістом корисної клітковини – це свіжі овочі та фрукти, бобові, горіхи та цільнозернові крупи.

На жаль, нині у продажу переважають продукти, які виготовляють з борошна, що не містить клітковини. Їх називають рафінованими. До таких продуктів належать хлібобулочні та макаронні вироби, випічка, печиво, піца, тощо.

Утім, якщо ви пошукаєте товари з високим вмістом клітковини на полицях магазинів з продуктами для правильного харчування, то знайдете чимало смачних та поживних видів житнього борошна, спельти, тощо.

Рекомендуємо також відмовитися від звичних готових сніданків на користь натуральних пластівців та крупи, а саме вівсянки, проса та кіноа.

2. Остерігайтеся продуктів, що містять глютен

глютенові вироби погіршують роботу кишківника

Оскільки робота щитоподібної залози безпосередньо залежить від функціонування кишківника, необхідно величезну увагу приділяти вибору продуктів. Зверніть увагу, що чимало людей з розладами щитоподібної залози страждають на непереносимість до глютену.

Глютен – це білок, який міститься у пшениці, житі та ячмені. Іноді у невеликих кількостях глютен можна зустріти й у вівсянці, але лише у тому випадку, якщо ця крупа проходить процес очищення на тому ж підприємстві, що й пшениця.

Якщо ви хочете покращити роботу кишківника та щитоподібної залози, радимо відмовитися від продуктів із вмістом глютену. Уже за кілька тижнів ваше самопочуття помітно покращиться.

3. Пробіотики

Вітамінні добавки на основі пробіотиків є одними з найефективніших засобів для відновлення кишкової флори.

Неймовірно, але при вживанні пробіотиків ви помітите позитивний ефект вже з першого дня. Ніколи не варто забувати про внутрішню флору, адже від роботи кишківника залежить і якість життя людини в цілому.

Ми рекомендуємо обирати високоякісні пробіотики з високим вмістом бактеріальних штамів. При купівлі неодмінно звертайте увагу на етикетку, адже на упакуванні має бути вказана кількість КУО (колонієутворювальних одиниць). Найкращими вважають пробіотики, що містять від 30 до 50 мільйонів КУО.

Вітамінні добавки для покращення роботи кишківника краще вживати вранці натщесерце. Найкращий час для споживання вітамінів – це період між 5 та 7 годиною ранку.

4. Клізма для покращення роботи кишківника

клізма для покращення роботи кишківника та щитоподібної залози

Звісно, одним з найефективніших способів швидко очистити кишківник є клізма. Особливо помічним цей простий засіб є при тривалих закрепах. Клізма не має жодних побічних ефектів, адже для її приготування вам знадобиться лише вода або спеціальний медичний розчин.

Наповнення для клізми можна приготувати з ромашкового або чебрецевого чаю. Якщо ви хочете не лише очистити кишківник, але й покращити роботу печінки, використайте для клізми заварену каву. Обирайте лише необсмажені кавові зерна органічного походження.

Зверніть увагу, що клізмами зловживати не варто, адже часте застосування цього засобу може не лише травмувати задній прохід, але й негативно вплинути на внутрішню бактеріальну флору. 

Звісно, ставити клізму потрібно лише тоді, коли у вас немає нагальних справ (наприклад перед сном), адже цей засіб може викликати раптовий напад втоми.

Затримайте рідину якомога довше, а тоді випустіть її. Повірте, цей засіб допоможе швидко очистити кишківник від залишків їжі.

Пам’ятайте, що робота щитоподібної залози безпосередньо залежить від стану кишківника та внутрішньої флори, тому не забувайте приділяти особливу увагу турботі про органи травлення.

  • Doron, S., y Snydman, D. R. (2015). “Risk and safety of probiotics”, Clin Infect Dis, 60 (Suppl 2): S129-34.
  • Durchschein, F.; Petritsch, W., y Hammer, H. F. (2016). “Diet therapy for inflammatory bowel diseases: The established and the new”, World J Gastroenterol, 22 (7): 2179-94.
  • Olveira Fuster, G., y González-Molero, I. (2007). “Probiotics and prebiotics in clinical practice”, Nutr Hosp, 22 (Suppl 2): 26-34.
  • Ramiro-Puig, E., Pérez-Cano, F. J., Castellote, C., Franch, A., & Castell, M. (2008). El intestino: pieza clave del sistema inmunitario. Revista Española de Enfermedades Digestivas100(1), 29-34. Recuperado en 16 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082008000100006&lng=es&tlng=es.
  • Mª Tránsito López Luengo. El té verde. Revista Offarm. Vol. 21. Núm. 5. páginas 129-132 (Mayo 2002). https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
  • Krysiak, Robert; Szkróbka, Witold; Okopień, Bogusław (2019). El efecto de la dieta libre de gluten en la autoinmunidad tiroidea en mujeres sin drogas con tiroiditis de Hashimoto: un estudio piloto. Endocrinología experimental y clínica y diabetes 2019; 127 (07): 417 – 422. Departamento de Medicina Interna y Farmacología Clínica, Universidad de Medicina de Silesia, Katowice, Polonia.
  • Mellado, Myriam de las Mercedes Salas, & Haros, Monika. (2016). Evaluación de la calidad tecnológica, nutricional y sensorial de productos de panadería por sustitución de harina de trigo por harina integral de arroz. Brazilian Journal of Food Technology19, e2016002. Epub September 01, 2016. https://doi.org/10.1590/1981-6723.0216
  • Lee CJ, Song SK, Jeon JH, et al. El enema de café indujo una colitis aguda. The Korean Journal of Gastroenterology = Taehan Sohwagi Hakhoe chi. Octubre de 2008; 52 (4): 251-254.