Три поживні страви з гарбузовим насінням

Зазвичай ми вживаємо гарбузове насіння свіжим або підсмаженим. Утім, якщо ви хочете отримати максимальну користь від цього продукту, то можете також приготувати поживні страви з гарбузовим насінням.
Три поживні страви з гарбузовим насінням

Останнє оновлення: 20 квітня, 2019

Чи хотіли б ви вміти готувати неймовірно поживні та смачні страви з гарбузовим насінням?

Насправді насіння гарбуза володіє такою кількістю корисних властивостей, що цей продукт є незамінною частиною збалансованого щоденного раціону. За умови регулярного вживання гарбузового насіння можна забезпечити організм необхідною кількістю поживних речовин, які необхідні для профілактики та лікування багатьох різноманітних захворювань.

У цій статті ми детальніше розповімо не тільки про основні переваги гарбузового насіння, але і різні способи приготування та вживання цього продукту. Страви з гарбузовим насінням не тільки принесуть користь організму, але і стануть справжньою насолодою для всіх рецепторів.

Неодмінно приготуйте та скуштуйте ці поживні та смачні страви!

Гарбузове насіння

З-поміж інших подібних продуктів насіння гарбуза виділяється високим вмістом вітамінів групи В, мінералів, незамінних жирних кислот Омега-3, 6 та 9, а також протеїнів та клітковини. До того ж гарбузове насіння містить у своєму складі хлорофіл, який і відповідає за насичений зелений колір цього продукту.

Попри те, що до складу насіння входять корисні жири, а не шкідливі, його однаково потрібно вживати помірно, щоб уникнути набору зайвих кілограмів. Вірте чи ні, але всього одна столова ложка насіння містить майже 60 калорій, і цієї кількості цілком достатньо для повного насичення.

Оскільки гарбузове насіння містить багато жирних кислот, воно може досить швидко зіпсуватися та протухнути. Саме тому ми рекомендуємо зберігати цей продукт у чистому контейнері подалі від світла. Зверніть увагу, що термін придатності насіння гарбуза також є коротким.

Неймовірні переваги гарбузового насіння

Згідно з результатами численних досліджень, гарбузове насіння має велику кількість незамінних для організму людини переваг, а саме:

  • Воно поповнює запаси енергії в організмі та допомагає людині залишатися жвавою впродовж усього дня
  • Гарбузове насіння захищає організм від негативного впливу вільних радикалів
  • Воно допомагає боротися з кишковими паразитами
  • Насіння гарбуза виводить з організму рідину, тобто цей продукт є незамінним у боротьбі із затримкою рідини, набряками та едемою
  • Воно сприяє виведенню слизу з дихальних шляхів
  • Гарбузове насіння покращує роботу органів серцево-судинної системи
  • Воно усуває набрякання кінцівок та зменшує больові відчуття при артриті
  • Насіння гарбуза посилює міцність кісток та запобігає розвитку остеопорозу
  • Воно допомагає боротися з анемією.

Зверніть увагу, що є дві причини, з яких гарбузове насіння вважають незамінним продуктом для чоловіків. Перш за все, цей продукт покращує здатність до зачаття завдяки високому вмісту аргініну. По-друге, насіння гарбуза є чудовим натуральним засобом для профілактики гіперплазії простати, адже до його складу входить кукурбітацин.

властивості насіння гарбуза

Як правильно вживати насіння: найбільш поживні страви з гарбузовим насінням

Є багато способів вживання та використання насіння гарбуза з метою приготування натуральних засобів для профілактики різних захворювань. Якщо ви хочете отримати помітний позитивний результат, рекомендуємо вживати цей продукт щодня.

Рекомендована добова норма гарбузового насіння складає дві столові ложки. Якщо ви стежите за фігурою та боїтеся набрати зайві кілограми, радимо не перевищувати рекомендовану норму калорій на день.

1. Підсмажене та мелене гарбузове насіння

Найпростіший спосіб вживання насіння гарбуза – їсти цей продукт свіжим або злегка підсмаженим, адже саме так ви зможете не тільки отримати максимальне задоволення від натурального смаку цього продукту, але і скористатися його здатністю покращувати травлення. Підсмажувати насіння можна не тільки у духовці, але і на сковорідці з додаванням невеликої кількості оливкової олії та солі.

Вживати насіння гарбуза можна як цілим, так і меленим. До того ж ви можете додавати цей продукт під час приготування супів, соусів, кремів, тощо.

Утім, ми рекомендуємо молоти насіння лише безпосередньо перед вживанням, щоб воно не окислилося і не втратило свої корисні властивості.

2. Рослинне молоко на основі гарбузового насіння

Цей рецепт може стати для вас справжнім здивуванням на перший погляд.

Чи доводилося вам раніше чути, що з насіння гарбуза можна виготовити напрочуд поживне та корисне рослинне молоко? Насправді вегани та вегетеріанці вже давно звикли готувати рослинні напої на основі фруктів, різних видів насіння та злаків. За допомогою цих напоїв вони намагаються замінити у щоденному раціоні молоко тваринного походження.

Приготувати простий, швидкий та смачний напій на основі гарбузового насіння можна таким чином:

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки смаженого гарбузового насіння
  • 2 склянки води
  • 1/2 чайної ложки меленої кориці або ванільного цукру
  • 1 дрібка солі
  • 1 столова ложка натурального меду

Спосіб приготування:

  • Помістіть всі інгредієнти напою, окрім натурального меду, у чашу стаціонарного блендера.
  • Збивайте суміш впродовж однієї хвилини, після чого процідіть її через сито.
  • Вживати напій можна як холодним, так і гарячим.
як вживати насіння гарбуза

3. Крекери з гарбузовим насінням

Печиво або крекери з підсмаженим насінням гарбуза є неймовірно смачним та корисним снеком, а також чудовим способом застосування цього продукту для приготування поживних страв.

До того ж такі крекери є чудовою альтернативою магазинній випічці з додаванням рафінованого борошна. Вони чудово смакуватимуть з будь-якими крекерами та соусами, тож у вас завжди буде під рукою корисна закуска.

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки гарбузового насіння
  • 2 столові ложки насіння льону
  • 2 столові ложки кунжуту
  • 1 чайна ложка морської солі
  • спеції за смаком: орегано, мелений часник, мелена паприка, куркума, тощо.

Спосіб приготування:

  • Ретельно змішайте всі види насіння та воду. Консистенція готової суміші має нагадувати тісто.
  • Додайте до тіста морську сіль та спеції за смаком.
  • Розподіліть тісто на деку для випікання. Зверніть увагу, що шар тіста має бути максимально тонким.
  • Запікати крекери потрібно при низькій температурі, щоб насіння не підгоріло. Максимальна температура не повинна перевищувати 120°C. 
  • Сушіть печиво у духовці впродовж 2 годин або до отримання золотавої скоринки.


  • Ministerio de Agroindustria. Presidencia de la Nación. (2015). Semillas : Pequeños alimentos con grandes nutrientes. Nutrición y Educación Alimentaria, (35), 1–3. https://doi.org/4349-2810/2114-nutricion@minagri.gob.ar

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.