Вас турбує ртуть у рибі?

Ртуть здебільшого наявна у великій синій рибі. Вагітні жінки та діти повинні з особливою обережністю ставитися до того, скільки вони споживають цього виду риби. Читайте далі, щоб дізнатися більше про ртуть у рибі.
Вас турбує ртуть у рибі?

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Майже всі знають, що споживання риби приносить багато користі для здоров’я завдяки великому вмісту ненасичених жирних кислот. Однак ртуть у рибі викликає чимале занепокоєння.

У сьогоднішній статті ви дізнаєтесь, чи дійсно небезпечна ртуть, що міститься в рибі, яку безпечну кількість ви можете споживати та які види містять її у більшій кількості.

Ртуть у рибі

Ртуть наявна у ґрунті, воді, рослинах та тваринах. Проблема полягає в тому, що діяльність людини вносить велику кількість ртуті в довкілля через спалювання твердих відходів, використання викопного палива та ртуті у різних галузях промисловості.

Ртуть потрапляє у рибу через їжу, яку вони їдять, тому найбільш хижі риби, а також найбільші за розміром накопичують більшу її кількість.

Ризики споживання риби з ртуттю

Токсичність ртуті залежить від її хімічної форми, типу, кількості та віку. З усіх хімічних типів ртуті, наявних у їжі, органічна сполука метилртуті є найбільш токсичною. Цей вид здебільшого міститься у рибі та молюсках.

Ця хімічна сполука може впливати на нирки та центральну нервову систему, особливо під час внутрішньоутробного розвитку, перетинаючи як гематоенцефалічний бар’єр, так і плаценту. Це також може спричинити зміни у нормальному розвитку мозку немовлят. Окрім того, при вищих дозах це може навіть спричинити неврологічні зміни у дорослих.

Яка риба містить ртуть?

чому небезпечна ртуть у рибі
У деяких видах риби концентрація ртуті вища. У великих риб, як правило, вона найбільша.

Загалом, найвищі концентрації ртуті виявляються у прісноводних та морських рибах, особливо у великих видах, які є частиною найвищого рівня харчового ланцюга, таких як:

Тунець (Thunnus obesus)

Тунець містить найбільш тривожні кількості ртуті. Однак варто турбуватися не через середземноморського тунця, а через Thunnus obesus. Цей різновид тунця населяє тропічні та субтропічні райони Атлантики, Індії та Тихого океану.

Риба-меч

Риба-меч – одна з риб з найбільшою кількістю ртуті. Це хижак, який щодня споживає велику кількість риби, тому він поглинає всю ртуть, що міститься в його здобичі. Потім ртуть, яка в ньому міститься, потрапляє у ваше тіло.

Акула

Цей вид також має високий відсоток ртуті. Акули можуть бути такими малими, як ліхтарна акула Перрі, і такими великими, як китова акула. У будь-якому випадку, оскільки вони хижаки, вони поглинають багато ртуті зі своєї здобичі.

Щука

Щука – великий хижак, який харчується різними видами, навіть крабами. Це інвазивний вид риб у деяких частинах світу.

Скільки риби можна з’їсти без ризику?

коли ртуть у рибі небезпечна
Для безпечного споживання необхідно обмежити споживання видів, які мають високий рівень ртуті. Крім того, потрібно їх уникати, якщо ви вагітні.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити споживання блакитного тунця, риби-меч, акули та щуки. Однак ви повинні взяти до уваги походження м’яса, оскільки деякі води забруднені більше, ніж інші. У червні 2003 року спільний комітет експертів ФАО та ВООЗ з харчових добавок розглянув допустимий тижневий прийом метилртуті, зменшивши його з 3,3 мкг / кг маси тіла до 1,6 мкг / кг маси тіла.

Рекомендації AESAN для груп ризику такі:

  • Жінкам, які вагітні або годують груддю, необхідно уникати споживання
  • Дітям до 3 років необхідно уникати споживання
  • Дітям у віці від 3 до 12 років потрібно обмежити споживання до 50 г / тиждень або 100 г / 2 тижні (вони не повинні споживати жодної іншої риби цієї категорії за той самий тиждень).

Рекомендації щодо споживання риби

Риба необхідна для збалансованого харчування, оскільки вона надає білки з високою біологічною цінністю, вітаміни A, D і B12, йод і селен. Раціон, що містить рибу та молюски, допоможе зберегти серцево-судинне здоров’я. Так само немає жодних доказів зв’язку між споживанням ртуті та ризиком ішемічної хвороби серця.

Беручи до уваги переваги жирних кислот та зважуючи їх проти ризику ртуті, споживання риби жінками дітородного віку, вагітними чи на грудному вигодовуванні зменшує ризик патологічного неврологічного розвитку дітей.

Принципове значення має чергування видів риби, яку ви споживаєте.

  • Вибирайте інші види блакитної риби, такі як морський окунь, морський лящ, лосось, сардини, форель тощо.
  • Здорові дорослі не повинні споживати рибу з високим вмістом ртуті, таку як тунець, риба-меч, щука чи акула частіше одного разу на тиждень.
  • Уникайте частого споживання консервованого тунця. В одному дослідженні обстежили студентів університетів, які часто його їли, і у них був більший рівень ртуті у волоссі, ніж у тих, хто не їв його.
  • Необхідно чергувати споживання блакитної та білої риби, оскільки остання містить менше ртуті.

Висновок

Ртуть у рибі у вискоих концентраціях досить небезпечна. Її споживання може спричинити підвищений ризик проблем зі здоров’ям. Так само важливо пам’ятати, що інші види риби все ще дуже корисні.



  • Rhee JJ., Kim E., Buring JE., Kurth T., Fish consumption, omega 3 fatty acids, and risk of cardiovascular disease. Am J Prev Med, 2017. 52 (1):  10-19.
  • Bjorklund G., Tinkov AA., Dadar M., Rahman M., et al., Insights into the potential role of mercury in alzheimer’s disease. J Mol Neurosci, 2019. 67 (4): 511-533.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.