Від хліба гладшають?

Багатьох людей цікавить, чи від хліба гладшають. У цій статті ми вирішили відповісти на це питання та пояснити трохи більше про механізм ситості.
Від хліба гладшають?

Останнє оновлення: 26 березня, 2020

Питання, яке часто виникає, – від хліба гладшають чи ні. Варто зазначити, що немає їжі, від якої гладшають чи худнуть. Важливо – підтримувати баланс калорій.

Однак вплив кожного продукту на секрецію інсуліну та ситість може призвести до переїдання та до набору ваги.

Від хліба гладшають?

чи справді від хліба гладшають
Хліб – це їжа, яка здебільшого складається з вуглеводів. Його енергетичний вміст становить приблизно 300-400 ккал на 100 г. Можна зробити його частиною збалансованого раціону. Він сам по собі не призводить до збільшення ваги.

Однак він, як правило, має високий глікемічний індекс, особливо різновиди, які виготовлені з рафінованої пшениці. Це призводить до піку інсуліну з подальшою реактивною гіпоглікемією.

Наслідком споживання хліба є миттєва ситість з подальшим посиленням апетиту. Тому ми говоримо про їжу, яка не ситна. Таким чином, це може сприяти надмірному переїданню.

Не варто їсти його на гарнір

Хліб – це їжа, яку люди часто їдять неправильно. Ідея супроводжувати страви хлібом означає неконтрольоване збільшення споживання енергії, яке люди часто навіть не враховують.

Хліб можна їсти в помірності, але завжди як основний елемент страви. Отже, ви можете їсти його, наприклад, як випічку та піцу, але не варто робити його гарніром або супроводом до страв.

З іншого боку, багато людей замочують хліб в соусах. Це значно збільшує кількість калорій. Крім того, його смакові якості можуть змусити людей їсти більше, ніж потрібно, долаючи бар’єр апетиту.

Так само це продукт, який більшість людей не враховують, коли оцінюють свій раціон. Багато людей споживають його під час основної їжі, але не знають, що це калорійний елемент і роблять це майже за звичкою.

Не весь хліб однаковий

Є різні види хліба, залежно від інгредієнтів та процесу виготовлення. Отже, пшеничний хліб – це не те саме, що житній хліб, різаний хліб або домашній хліб.

Що стосується споживання хліба, то завжди рекомендуємо вибирати цільнозернові сорти. Чим менше рафінований, тим краще. Крім того, ті, які виготовлені за традиційними методами, що містять різні види крупи або зерна, мають значно вищу харчову якість.

Ця стаття також може вас зацікавити: Як готувати хліб без замішування та додавання глютену

Ситність харчових продуктів

наскільки ситній хліб
Коли ви плануєте дієту, окрім врахування калорійності їжі, важливо оцінити її ситність. Отже, бажано уникати перероблених продуктів або продуктів, сповнених цукру.

Білки і жири ситніші та стимулюють лептин і нейропептид. Таким чином, подальша реактивна гіпоглікемія зникає після прийому простого цукру, що призводить до посилення апетиту.

Їжа, багата на клітковину, спричиняє здуття шлунка та кишківника, стимулюючи рецептори, відповідальні за передачу відчуття ситості. Це одна з причин, чому варто віддати пріоритет споживанню неперероблених продуктів.

Окрім переваг макро- та мікроелементів, вони можуть ефективно контролювати криву глюкози та механізм апетиту.

Що стосується вибору продуктів, багатих на вуглеводи, то варто віддавати пріоритет цільнозерновим вуглеводам. Вони містять багато клітковини і мають низький глікемічний індекс, що стимулює вироблення інсуліну набагато менше, ніж рафінований цукор.

Висновок щодо хліба

Сама по собі їжа не повнить, і хліб – не виняток. Однак люди, як правило, споживають хліб помилково, оскільки часто використовують його як супровід до основних страв.

Якщо ви додаєте його до свого раціону, ви повинні переконатися, що він є головним елементом страви. Також не варто використовувати його як закуску, щоб уникнути подальшого підвищення апетиту.

Рекомендуємо уникати продуктів, багатих на вуглеводи з високим глікемічним індексом, а також перероблених продуктів. Споживання клітковини має важливе значення для механізму ситості та запобігання розвитку складних захворювань.



  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.