Як дезінфікувати кухонні губки: п’ять секретів чистоти

Хоча це і не очевидно, кухонні губки повні потенційно шкідливих мікроорганізмів. Відкрийте для себе кілька трюків, щоб дезінфікувати кухонні губки.
Як дезінфікувати кухонні губки: п’ять секретів чистоти

Останнє оновлення: 11 липня, 2019

Чи знаєте ви, чому важливо регулярно дезінфікувати кухонні губки?

Кухонні губки можуть наповнюватися шкідливими бактеріями та мікроорганізмами, оскільки їх використовують для очищення різноманітних поверхонь. Насправді, деякі дослідження показали, що губки є одним із найбільш забруднених домашніх предметів, навіть більше ніж ванни.

Чому?

Вологість і харчові відходи в губках створюють середовище, що сприяє поширенню багатьох патогенів.

Тому важливо спробувати різні методи, які можна використовувати для їх дезінфекції, бажано після кожного використання. У цій статті ви знайдете п’ять прийомів для дезінфекції губок на кухні.

Чому потрібно дезінфікувати кухонні губки

Кухонні губки використовують для миття посуду та інших предметів побуту. Завдяки своїй формі вони легко звільняють жир і харчові відходи, які прилипають до посуду.

Вони дуже брудні, тому що волога та мікротріщини, які у них утворюються, ідеально підходять для таких бактерій, як E. coli., Salmonella або Campylobacter. Вони розвиваються набагато швидше в цьому середовищі і можуть виживати до двох тижнів.

Коли ви використовуєте губки для миття посуду, багато з цих мікроорганізмів можуть поширюватися між різними предметами, збільшуючи ризик інфекції.

На щастя, все, що вам потрібно зробити, – регулярно їх міняти або використовувати деякі засоби, щоб зберегти їх чистими.

Як дезінфікувати кухонні губки

Хоча методи дезінфекції кухонних губок є досить корисними, вам доведеться міняти їх приблизно двічі на місяць. Хоча вони можуть виглядати добре зовні, зсередини вони можуть зберігати шкідливі відходи та бактерії.

Ось п’ять засобів для дезінфекції кухонних губок.

1. Білий оцет

білий оцет може дезінфікувати кухонні губки
Цей засіб має кислотний рН, що сприяє усуненню багатьох бактерій і відходів.

Білий оцет є одним із найкращих натуральних продуктів для дезінфекції губок. Завдяки концентрації органічних кислот, він змінює середовище, необхідне для розмноження мікроорганізмів. Крім того, він усуває запах і жир.

Що робити

  • Спочатку скип’ятіть склянку води.
  • Потім змішайте зі склянкою білого оцту.
  • Після цього замочіть губку в суміші приблизно на 20 хвилин.
  • Викрутіть її, щоб видалити бруд.
  • Якщо потрібно, помийте губку водою з милом.

2. Рідкий засіб для посуду

Рідкий засіб для посуду може дезінфікувати губки завдяки своїм властивостям. Однак для глибшого очищення найкраще поєднувати його з окропом.

Що робити

  • Для початку розчиніть столову ложку рідкого засобу для посуду в мисці з окропом.
  • Потім замочіть губку в суміші (будьте обережні, щоб не обпектися).
  • Приблизно через 20 хвилин промийте та видаліть будь-які відходи.

3. Мікрохвильова піч може дезінфікувати кухонні губки

мікрохфильовка для дезінфекції губок
Цей прилад можна використовувати для дезінфекції кухонних губок завдяки температурі, яку вона створює.

Мікрохвильові печі допомагають усунути патогенні мікроорганізми в кухонних губках. Високі температури змінюють характерну вологість, що перешкоджає розвитку мікроорганізмів.

Що робити

  • По-перше, зверніть увагу, що деякі губки виготовлені з синтетичних матеріалів, які можуть розплавлятися при високих температурах. Тому перед тим, як використовувати цей метод, краще замочити кухонну губку в мисці з водою та оцтом.
  • Потім покладіть миску в мікрохвильову піч на 2 хвилини.
  • Якщо ваша губка погано пахне або затхла, цей метод миттєво усуне будь-який запах.
  • Будьте обережні, коли будете виймати миску з мікрохвильової печі, адже ви можете обпектися.

4. Лимонний сік

Хоча це не найпотужніший дезінфекційний засіб, лимонний сік є хорошою альтернативою, коли немає інших варіантів. Лимонний сік є природним антибактеріальним засобом, який може допомогти дезінфікувати поверхні та предмети.

Використовуйте його, якщо ви помітили, що ваші кухонні губки брудні або смердючі.

Що робити

  • Вичавте сік з декількох лимонів і вилийте його в гарячу воду.
  • Потім замочіть губки в суміші на 20 хвилин.
  • Промийте холодною водою і рідким милом.

5. Ефірна олія чайного дерева

як природно дезінфікувати кухонні губки
Завдяки своїм антимікробним властивостям чайне дерево може допомогти контролювати розмноження бактерій.

Хоча цей інгредієнт відомий своїми терапевтичними застосуваннями, це також чудовий спосіб усунути мікроорганізми на різних поверхнях. Він навіть може усунути погані запахи.

Що робити

  • По-перше, додайте 15-20 крапель ефірної олії чайного дерева на склянку окропу.
  • Замочіть губку в суміші на 20 хвилин.
  • Потім сполосніть і відіжміть, щоб видалити відходи. Якщо ви помітили, що губка досі виглядає брудною, помийте її милом.

Оскільки ви тепер знаєте, як важливо дезінфікувати кухонні губки, не вагайтеся скористатися одним із методів дезінфекції, які ми згадали в цій статті!



  • Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
  • Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
  • Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
  • Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
  • Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.