Як приготувати домашній житній хліб зі спельтою

Жовтень 24, 2019
Якщо ви хочете скуштувати здоровий і низькокалорійний хліб, спробуйте приготувати цей смачний домашній житній хліб зі спельтою. Цей хліб сповнений клітковини, ви можете насолоджуватися ним на сніданок або під час перекусів.

Пшеничний хліб є основним харчовим продуктом у багатьох родинах. Однак багато людей почали його уникати, оскільки через високий вміст рафінованого борошна, крохмалю та натрію він не є здоровим варіантом. Ви хочете спробувати альтернативу? Дізнайся, як приготувати домашній житній хліб зі спельтою!

Можливо, вам сподобається: Безглютеновий хліб з рисом та гречкою: просто та смачно

На відміну від рафінованого білого хліба, цей рецепт заснований на цільнозернових компонентах, які зберігають свої харчові властивості. І жито, і спельта є важливими джерелами харчових волокон, антиоксидантів та вітамінів групи В, які корисні для здоров’я.

Які переваги має житній хліб зі спельтою

Рецепти на заміну традиційного пшеничного хліба стають дедалі популярнішими. Тому зараз легко знайти різноманітні альтернативи, які дадуть змогу насолоджуватися хлібом, не шкодуючи. Взагалі, домашній житній хліб зі спельтою – один із тих варіантів, які можна приготувати вдома.

Ви можете придбати інгредієнти в супермаркеті, а кроки його приготування досить прості. Найкраще те, що він може стати частиною більшості дієт, оскільки він легко засвоюється і збагачений поживними речовинами, які корисні як для вашого здоров’я, так і для вашої ваги.

Не пропустіть: Як готувати хліб без замішування та додавання глютену

Користь жита

користь жита
Жито – один із продуктів, який став популярним як альтернатива рафінованим зернам. З поживної точки зору, воно відоме завдяки високому вмісту заліза, який покриває до 18% від вашої щоденної потреби.

Жито також містить фосфор, магній, вітаміни групи В та харчові волокна в більшій кількості, ніж інші подібні продукти. Крім того, воно надає енергію через нерафіновані вуглеводи, які, на відміну від рафінованих, не викликають сплеску цукру в крові.

Ба більше, в житі міститься лізин – амінокислота, якої немає в інших злаках. Воно також містить дуже мало жиру (лише 1,7%) і забезпечує антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами.

Жито також корисно, оскільки:

  • захищає від серцево-судинних захворювань
  • поліпшує травлення
  • бореться з високим рівнем холестерину
  • знижує ризик розвитку діабету
  • сприяє схудненню

Переваги спельти

чому корисний житній хліб
Спельта містить багато вуглеводів, білків, вітамінів, мінералів. Її легше засвоювати, ніж звичайну пшеницю, а її глікемічний індекс також досить низький. Тому це ідеальна їжа для хворих на діабет або людей, які мають порушення обміну речовин.

Спельта складається з:

  • 75% вуглеводів
  • 15% білків
  • 5% жирів
  • багатьох харчових волокон
  • вітамінів В1 і В2
  • мінералів, як от кальцію, магнію, фосфору і калію

Як і жито, спельта містить лізин – амінокислоту, яку організм не синтезує самостійно. Лізин дуже важливий для поліпшення засвоєння кальцію, вироблення гормонів та посилення імунної системи.

Як приготувати домашній житній хліб зі спельтою

Домашній житній хліб зі спельтою – це дуже смачний варіант, яким можна поласувати за сніданком чи на перекусі. Можна навіть подати його як гарнір з супом або макаронами на обід або вечерю. Ви також можете заморозити його скибочками, щоб зробити тости пізніше.

Готові спробувати приготувати цей хліб вдома?

Інгредієнти

  • 1 склянка води (250 мл)
  • 1/2 склянки цільнозернового житнього борошна (100 г)
  • 2 склянки борошна з цільної спельти (400 г)
  • 1 столова ложка свіжих подрібнених дріжджів (20 г)
  • 1 чайна ложка солі (7 г)

Приготування

  • Для початку трохи нагрійте воду (не вище ніж 35° C) і всипте дріжджі.
  • Потім додайте обидва борошна у велику миску і добре перемішайте.
  • Залиште отвір в центрі суміші і повільно налийте туди дріжджі та воду.
  • Тепер треба енергійно замісити тісто, поки все добре не перемішається. Тісто має бути гладким і рівним.
  • Потім дайте тісту відпочити, щоб дріжджі могли активізуватися і пінитися. Сформуйте тісто в кулю, накрийте її прозорою плівкою і залиште в сухому теплому місці.
  • Розігрійте духовку до 220ºC.
  • Коли тісто збільшиться вдвічі, замісіть ще раз, поки не сформуєте потрібну форму.
  • Якщо хочете, приготуйте велику буханку хліба. Можна навіть зробити невеликі окремі булочки.
  • Дайте хлібу постояти 30 хвилин. Потім поставте його в попередньо розігріту духовку при температурі близько 220 ºC і залиште на 25 хвилин.
  • Слідкуйте за хлібом, поки він не буде запечений так, як вам хочеться. Нарешті, вийміть його з духовки і дайте йому охолонути перед подачею до столу.

Спробуйте цей рецепт домашнього житнього хліба зі спельтою!

Тепер, коли ви знаєте про переваги, не забудьте спробувати його вдома, щоб насолодитися всією родиною.

  • Gråsten, S. M., Juntunen, K. S., Poutanen, K. S., Gylling, H. K., Miettinen, T. A., & Mykkänen, H. M. (2018). Rye Bread Improves Bowel Function and Decreases the Concentrations of Some Compounds That Are Putative Colon Cancer Risk Markers in Middle-Aged Women and Men. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/130.9.2215
  • Holma, R., Hongisto, S.-M., Saxelin, M., & Korpela, R. (2010). Constipation Is Relieved More by Rye Bread Than Wheat Bread or Laxatives without Increased Adverse Gastrointestinal Effects. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.118570
  • Gawlik-Dziki, U., Świeca, M., & Dziki, D. (2012). Comparison of phenolic acids profile and antioxidant potential of six varieties of spelt (Triticum spelta L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3011239
  • Ruibal-Mendieta, N. L., Delacroix, D. L., Mignolet, E., Pycke, J. M., Marques, C., Rozenberg, R., … Larondelle, Y. (2005). Spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) as a source of breadmaking flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf048506e
  • Skrabanja, V., Kovac, B., Golob, T., Liljeberg Elmståhl, H. G. M., Björck, I. M. E., & Kreft, I. (2001). Effect of spelt wheat flour and kernel on bread composition and nutritional characteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000819w