Які є типи харчових добавок?

Повністю уникнути прийому харчових добавок дуже складно. Однак іноді помірне споживання може принести корисні наслідки для здоров’я. Ми розповімо вам про типи харчових добавок, які найпоширеніші у харчовій промисловості.
Які є типи харчових добавок?

Останнє оновлення: 26 грудня, 2020

Харчові добавки – це речовини, які харчова промисловість використовує для покращення характеристик їжі або для поліпшення її збереження. Хоча більшість із них безпечна для здоров’я, деякі з них виникають дискусії серед експертів. Спочатку необхідно зрозуміти, що є різні типи харчових добавок, тому їх класифікують на групи.

Деякі з них нешкідливі для організму або навіть корисні. Це стосується гелеутворювачів. Однак інші викликають суперечливі думки через їх вплив на мікробіоту кишківника. У цьому випадку ми говоримо про підсолоджувачі.

Типи харчових добавок

Ми розглянемо основні категорії харчових добавок та їх вплив на здоров’я людини.

1. Типи харчових добавок: консерванти

Консерванти – це речовини, яким вдається зменшити мікробіологічний ризик харчових продуктів, тим самим збільшуючи термін їх зберігання. Багато з них нешкідливі для людини, оскільки організм не метаболізує і не всмоктує їх на рівні кишківника.

Однак один із найпоширеніших типів харчових добавок – нітрити – збільшує частоту деяких форм раку. Це підтверджує дослідження, опубліковане у журналі «Nutrients».

Виробники м’яса використовують ці консерванти, і саме вони є основною причиною того, чому експерти не рекомендують споживати перероблене червоне м’ясо. Цей тип їжі пов’язаний із гіршим станом здоров’я через наявність нітритів.

типи харчових добавок у м'ясі

2. Ароматизатори

Ароматизатори – це речовини, які відповідають за зміну або посилення запаху їжі. Як правило, вони нешкідливі для здоров’я, крім будь-яких кишкових розладів, які можуть виникнути через надмірне споживання.

Найбільш поширеною з них є діарея. Однак у довгостроковій перспективі вони не є шкідливими або, принаймні, наукова література ще не має жодних доказів.

3. Типи харчових добавок: барвники

Ці типи харчових добавок використовують для забезпечення кольору. Деякі барвники заборонені через їх взаємозв’язок із появою деяких видів раку.

Однак сьогодні харчова промисловість використовує багато пігментів для аромату. Ці пігменти не тільки не дають негативних наслідків, але й допомагають запобігти розвитку захворювань. Згідно з дослідженням, опублікованим у «Critical Reviews in Food Science and Nutrition», саме такими є ​​антоціани, що відповідають за колір чорниці та мають антиоксидантну дію.

Читаючи етикетки на харчових продуктах, важливо звертати увагу на харчові добавки. Якщо використовуються природні барвники (особливо фітонутрієнти рослин), то не варто вважати продукт шкідливим, якщо інша речовина в його складі не вказує інше.

4. Підсолоджувачі

Ця група є найбільш суперечливою серед експертів з питань харчування. Підсолоджувачі – це речовини з підсолоджувальними властивостями, які замінюють цукор. Однак науковці досі не знають, чи вони набагато кращі за власне цукор. У цій групі виділяються сахарин, стевія, сукралоза та аспартам.

Деякі люди стверджують, що наш організм не метаболізує багато з цих хімічних речовин на рівні кишківника. Однак більшість досліджень свідчить про негативний вплив на мікробіоту кишківника. Результати неможливо безпосередньо екстраполювати, але також вірно, що немає довготривалих випробувань, які б підтверджували їх безпечність.

5. Підсилювачі смаку

Серед підсилювачів смаку – низка харчових добавок, які покращують органолептичні показники харчових продуктів. Одним із найважливіших з них є глутамат натрію, який відповідає за нещодавно виявлений смак умами і наявний, перш за все, у східній кухні.

Багато промислових продуктів містять ці типи харчових добавок, оскільки їм вдається поліпшити їх смакові якості. Вони апріорі не шкодять здоров’ю. Потрібно бути обережним лише із надмірними дозами солі.

6. Стабілізатори, згущувачі, емульгатори

Ці типи харчових добавок відповідають за поліпшення текстури їжі. Вони не мають негативного впливу на організм людини.

Деякі продукти, що входять до цієї категорії, мають властивості, які стимулюють мікробіоту кишківника, покращуючи його функції. Це стосується, наприклад, агарових водоростей.

Регулярне споживання желюючих речовин цього класу забезпечує ферментацію на кишковому рівні, що сприяє росту бактерій, які колонізують кишківник. Цей процес може поліпшити метаболізм поживних речовин, тим самим зменшуючи ризик ожиріння та метаболічних захворювань. Це підтверджують дослідження, опубліковані в журналі «Gut Microbes».

желеутворювачі та інші типи харчових добавок

7. Модифікований крохмаль

Крохмаль використовують у хлібобулочних виробах для забезпечення кращих еластичних якостей їжі та тіста. Вони складаються з суміші полісахаридів, що робить їх вуглеводами. Самі по собі вони не шкідливі для організму.

Для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, надмірне споживання дієтичних вуглеводів не є корисним. Це не стосується спортсменів, які повинні задовольнити свої потреби у вуглеводах, щоб поповнити запаси глікогену, які вони використовують під час тренування.

Однак унаслідок обробки високою температурою утворюється кілька токсичних відходів, таких як акриламід. Дослідження показали, що вони шкідливі для здоров’я.

8. Підкислювачі

Харчова промисловість також використовує підкислювачі для посилення смаку їжі. Сульфат натрію та сульфат калію є найважливішими з них. Вони не спричиняють небажаних наслідків для організму, якщо ви не перевищуєте встановлених норм.

В іншому випадку вони можуть спричинити пронос. Це трапляється, наприклад, коли людина вживає надмірну кількість цукерок або жувальної гумки.

9. Ферменти

Ферменти є типовими для продуктів, які призначені для людей з непереносимістю, або для дієтичних добавок. Найпоширеніший випадок – пацієнти з непереносимістю лактози, оскільки наявність ферменту лактази допомагає їм метаболізувати цей цукор.

Також часто використовують білкові ізоляти або концентрати з травними ферментами для поліпшення перетравлення поживних речовин та запобігання утворенню газів. Ферменти не шкодять здоров’ю, і експерти вважають їх використання безпечним.

10. Антиоксиданти

Антиоксиданти – це харчові добавки, які блокують або затримують окислення продуктів, тим самим збільшуючи термін їх зберігання. Цю функцію виконує, наприклад, аскорбінова кислота (вітамін С).

Їх вживання запобігає прогорклості таких фруктів, як авокадо або яблуко. Ба більше, їх додавання до раціону позитивно впливає на роботу імунної системи. Збільшення споживання вітаміну С зменшує тривалість застуди.

Функції харчових добавок

Зараз ми прокоментуємо основні функції добавок, щоб ви могли зрозуміти, чому їх використовують так часто.

Вони зберігають харчову цінність продуктів

Багато речовин, які використовує харчова промисловість, призначені для збереження харчової цінності продуктів. Таким чином, уникнення окиснення призводить до більшого збереження вітамінів завдяки зменшенню їх контакту з киснем.

Вони зберігають користь їжі

Консервантам вдається збільшити термін придатності їжі, покращуючи тим самим її збереження та зменшуючи ризик зараження мікроорганізмами. Таким чином вони захищають наше здоров’я, зменшуючи ризик інтоксикації.

Вони забезпечують баланс рН і ферментацію

Багатьом харчовим добавкам, які використовує харчова промисловість, вдається забезпечити кислотно-лужний баланс продуктів, таким чином досягаючи кращого їх збереження. Крім того, гелеутворювачі або стабілізатори можуть призвести до ефективнішої ферментації, надаючи додаткову цінність продуктам завдяки розмноженню корисних бактерій.

Вони посилюють колір і смак

Це одна з причин, чому харчова промисловість використовує добавки. Той факт, що вони покращують органолептичні показники їжі, значно збільшує продажі. А це, своєю чергою, позитивно впливає на компанії. Однак необхідно переконатись, що це не становить загрози для здоров’я людини, що буває не завжди.

Вони покращують текстуру та консистенцію їжі

Ви, мабуть, замислювались, чому текстура ультраоброблених продуктів завжди досконала і відрізняється від саморобних виробів. Без сумніву, це пов’язано з наявністю в їх складі харчових добавок.

Цей вид речовини встигає ущільнити інгредієнти і надати сумішам більшої губчастості або клейкості, що впливає на смак.

які побічні наслідки мають різні типи харчових добавок

Побічні наслідки споживання харчових добавок

Хоча харчові добавки мають конкретне призначення, вони не завжди безпечні для вашого здоров’я. Особливо у випадку надмірного споживання, оскільки вони породжують низку побічних ефектів. Ось чому не рекомендуємо споживати їх у великих кількостях.

Важливо бути обережним з такими консервантами, як нітрити та штучні підсолоджувачі. Останні здатні генерувати модифікації в популяціях бактерій, що мешкають у кишківнику, що впливає на метаболізм поживних речовин та травлення.

Харчові добавки є майже у всіх продуктах

Важливо зазначити, що харчові добавки сьогодні наявні майже в будь-якій їжі. Уникнути їх споживання важко, і, можливо, робити це навіть недоцільно. Важливо споживати їх помірковано.

Пам’ятайте, що основою здорового харчування є різноманітність та переважання свіжих продуктів над ультрапереробленими. Крім того, воно має бути збалансованим з точки зору калорійності, щоб запобігти набиранню ваги.



  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites, and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Valenzuela, Rodrigo, and Ana María Ronco. “Acrilamida en los alimentos.” Revista chilena de nutrición 34.1 (2007): 8-16.
  • Yousuf B., Gul K., Wani AA., Singh P., Health benefits of anthocyanins and their encapsulation for potential use in food systems: a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (13): 2223-30.
  • Pearlman M., Obert JI., Casey L., The asociation between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Díaz, María Consuelo, and Alice Glaves. “Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática.” Revista chilena de nutrición 47.5 (2020): 808-821.
  • Carbonero-Carreño, Rocío. “Glutamato monosódico “la trampa de los alimentos sabrosos”.” Trastornos de la conducta alimentaria 17 (2013): 1863-1876.
  • Durán, Samuel, Karla Cordón, and María del Pilar Rodríguez. “Edulcorantes no nutritivos, riesgos, apetito y ganancia de peso.” Revista chilena de nutrición 40.3 (2013): 309-314.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.