Збагачені калієм продукти, які мають бути в раціоні

Калій - це мінерал, який допомагає оптимізувати ріст та розвиток організму людини. Саме тому дуже важливо знати, до складу яких продуктів входить велика кількість цього мінералу, а також які збагачені калієм продукти варто зробити частиною щоденного раціону.
Збагачені калієм продукти, які мають бути в раціоні

Останнє оновлення: 29 березня, 2019

Організму людини потрібно дуже багато різних мінералів для належного виконання основних функцій та забезпечення власної потреби у поживних речовинах.

Якщо ви будете дотримуватися принципів правильного харчування та регулярно вживати збагачені калієм продукти, то зможете таким чином забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мінералами. Не забувайте, що ці поживні речовини є незамінними для фізичного та емоційного здоров’я.

Калій – це мінерал, який накопичується в електролітах. Головним завданням цієї речовини є стимуляція росту організму.

Серед основних переваг калію варто виділити такі неймовірні властивості цього мінералу:

  • Регулює кров’яний тиск
  • Регулює нервово-м’язову активність
  • Підтримує баланс електролітів в організмі
  • Підтримує кислотно-лужний баланс
  • Активує роботу певних ферментів
  • Прискорює процес перетворення вуглеводів у енергію
  • Стимулює вироблення протеїнів
  • Запобігає розвитку захворювань.

Оскільки калій володіє незліченною кількістю переваг для організму, збагачені калієм продукти неодмінно мають бути частиною вашого щоденного раціону.

Можливо, раніше вам уже неодноразово доводилося чути, що багато калію міститься у бананах. З цим важко посперечатися, проте банани – це не єдиний продукт, до складу якого входить цей незамінний мінерал. У цій статті ми зібрали перелік з 10 збагачених калієм продуктів.

Які збагачені калієм продукти необхідно регулярно вживати?

1. Морква

морква містить калій

Окрім вітаміну А, антиоксидантів та інших поживних речовин у складі, морква також відрізняється високим вмістом калію. Зверніть увагу, що на кожні 100 г моркви припадає близько 321 мг калію.

До того ж морква є досить універсальним продуктом, адже ви можете додавати цей овоч до супів, салатів, домашніх соусів та навіть десертів.

2. Гарбуз

Іншим овочем, який характеризується високим вмістом незамінних вітамінів, мінералів та калію, є гарбуз. На 100 г свіжого гарбуза припадає близько 190 мг калію.

Гарбуз є одним з найпопулярніших продуктів для приготування різноманітних рагу, супів та запіканок. Не забувайте, що гарбуз є сезонним овочем, тож неодмінно скористайтеся можливістю та зробіть страви з гарбузом частиною щоденного раціону.

3. Мускусна диня (канталуп)

збагачені калієм продукти: диня

У 100 г мускусної дині міститься 267 мг калію. Досі не знаєте, що таке мускусна диня, або канталуп? Насправді це неймовірно смачний, соковитий та поживний вид дині.

Окрім високого вмісту калію канталуп характеризується здатністю відновлювати водний баланс в організмі людини. Цей фрукт стане чудовим перекусом або вишуканим гарніром до основних страв.

4. Кавун

Усім відомо, що кавуни є напрочуд соковитими та солодкими. Ця велика ягода містить багато води, завдяки чому кавун чудово зволожує організм зсередини.

Зверніть увагу, що навіть у невеликій скибці кавуна міститься майже 320 мг калію.

5. Родзинки

родзинки містять калій

Сушений виноград, або родзинки – це популярний сухофрукт, який має велику кількість можливих способів застосування та вживання. Родзинки можуть стати чудовим самостійним перекусом, а також інгредієнтом або декором домашніх десертів.

Це дивовижно, проте на 100 г родзинок припадає аж 749 мг калію! Окрім високого вмісту цього незамінного мінералу родзинки також вирізняються своєю здатністю боротися із закрепами, адже до їхнього складу входить клітковина.

6. Пшеничні проростки

Вірте чи ні, але калій також міститься у злаках та крупах. Для прикладу, на кожні 100 г пшеничних проростків припадає аж 1,09 г цього мінералу.

Утім, пшеничні проростки мають один недолік – вони дуже швидко втрачають свої природні олії. Саме тому цей продукт досить швидко псується та втрачає свої корисні властивості. Оскільки термін придатності пшеничних проростків є невеликим, дуже важливо зберігати їх за правильних умов.

7. Фісташки

фісташки містять багато калію

Фісташки – це невеликий, солонуватий та напрочуд смачний вид горіхів. На кожні 100 г цих горішків припадає аж 1 г калію.

Не забувайте про необхідність мати запаси води під рукою під час вживання фісташок, адже через їхній солоний смак в організмі виникає сильне відчуття спраги.

8. Садові печериці

Цей різновид свіжих грибів може похвалитися досить високим вмістом калію – приблизно 318 мг на кожні 100 г.

Окрім високого вмісту калію садові печериці вирізняються також вмістом вітаміну В5, який здатний усувати біль при мігрені та боротися з ознаками стресу.

9. Курятина

збагачені калієм продукти: курятина

Калій також міститься у нежирному білому м’ясі, зокрема у курятині. Це м’ясо не тільки містить велику кількість поживних речовин та вітаміну В3, але і слугує натуральним джерелом енергії для організму людини. На кожні 100 г курятини припадає 264 мг калію.

М’ясо курки, зокрема грудка, є нежирним, проте водночас неймовірно соковитим. Готувати курятину можна по-різному: ви можете додавати її у бульйони, салати, сендвічі та основні страви.

10. Жирні види риби

Оскільки на 100 г цього продукту припадає аж 384 мг калію, жирні види риби можна заслужено вважати чудовим джерелом цього незамінного мінералу.

Дуже важливо не плутати жирну рибу з іншими видами риби, адже вміст калію в нежирній рибі може бути надто низьким або надто високим.

Серед жирних видів риби варто виділити такі:

  • Форель
  • Тунець
  • Оселедець
  • Короп
  • Скумбрія.

Як бачите, отримати рекомендовану норму калію можна досить просто. Усе, що вам для цього знадобиться – обов’язково зробити перераховані вище продукти частиною щоденного раціону.

Чи можна захворіти від нестачі або надлишку калію?

Попри те, що калій є одним з найнеобхідніших елементів для організму, не варто забувати, що і нестача, і надлишок цього мінералу є однаково небезпечними для людини.

Ми радимо дотримуватися рекомендованої добової норми калію та не зловживати продуктами, що містять його у великих кількостях.

Наслідки нестачі калію в організмі є серйозними, адже вони можуть призвести до медичної проблеми під назвою “гіпокаліємія“. Зверніть увагу, що цей синдром супроводжується такими неприємними симптомами:

  • Слабкість у м’язах
  • Втома
  • Спазми
  • Сповільнення рефлексів.

Надлишок калію у медицині відомий за терміном “гіперкаліємія”. Хворі на цей синдром можуть відчувати такі симптоми:

  • Слабкість
  • Порушення дихання
  • Нудота та блювота
  • Захворювання серцево-судинної системи
  • Порушення у роботі нервово-м’язової системи.

Визначити наявність цих захворювань можна тільки за допомогою спеціальних аналізів крові. Якщо аналізи підтвердять, що ви хворі на гіпо- або гіперкаліємію, рекомендуємо одразу звернутися до лікаря для того, щоб правильно підібрати лікування.



  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • McDonough AA., Youn JH., Potassium homeostasis: the knowns, thu unknowns and the health benefits. Physiology, 2017. 32 (2): 100-111.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.