Чай з шипшини: переваги та запобіжні заходи

15 вересня, 2020
Чай з шипшини - це трав’яний напій, який ви можете приготувати з плодів шипшини. Його можна використовувати для багатьох лікувальних та косметичних цілей. Ви хочете дізнатися більше?

Чай з шипшини – це натуральний напій, який ви можете приготувати з плодів рослини. Плід – це округла частина рослини, яка розташована прямо під пелюстками. З нього люди отримують насіння, ефірну олію та екстракти для лікувальних та косметичних цілей.

Які його основні переваги? Наскільки безпечно його використовувати? За останні роки науковці провели кілька досліджень щодо його впливу на здоров’я. Тому наразі фахівці вважають, що він сприяє профілактиці деяких захворювань. Нижче ми детально пояснимо.

Користь шипшинового чаю

Багато переваг чаю з шипшини зафіксовано в науковій літературі. Наприклад, дослідження, опубліковане в «Міжнародному журналі молекулярних наук», підкреслює, що шипшина має антиоксидантні властивості, що пов’язано з їх фітохімічним складом, який містить такі речовини, як:

  • вітамін С (аскорбінова кислота)
  • вітамін Е
  • поліфеноли
  • здорові жирні кислоти

Це не означає, що цей продукт лікує хвороби або казковим чином покращує здоров’я. Просто в рамках збалансованого харчування та здорового способу життя це може сприяти покращенню самопочуття. Нижче ми розкриємо його основні переваги.

чому корисний чай з шипшини

Ця стаття може вас зацікавити: Шість природних способів підтягнути шкіру

Він може покращити роботу імунної системи

Завдяки вмісту вітаміну С та флавоноїдів чай з шипшини вважають натуральною добавкою для підвищення функцій імунної системи. Дослідження, опубліковане в «Chemistry Central Journal», підкреслює, що ця рослина містить значну кількість аскорбінової кислоти, поліфенолів та інших фітохімікатів, які сприяють підвищенню захисних сил організму.

З іншого боку, дослідження експертів, проведене на тваринах, опубліковане в науковому журналі «BioImpacts», показало, що добавки з концентрованим екстрактом шипшини сприяють поліпшенню імунітету. Однак жодні вагомі докази не демонструють цих ефектів у людей.

Він корисний для здоров’я органів травлення

Споживання чаю з шипшини недостатньо для полегшення захворювань органів травлення. Проте завдяки своїм протизапальним та антиоксидантним властивостям, він полегшує біль у разі спазмів у животі, печії та здуття живота.

У зв’язку з цим дослідження in vitro, опубліковане в “Botanics: Targets and Therapy”, підкреслює, що шипшина містить пектин та інші типи клітковини, які допомагають поліпшити травлення та засвоєння поживних речовин. Окрім того, флавоноїди допомагають утворювати комплекси ферментів травлення, що допомагає ефективно розщеплювати їжу.

Він може допомогти зменшити запалення та біль

Його знеболювальні та протизапальні ефекти не є найпотужнішими, і експерти досі їх вивчають. Попри це, шипшина корисна проти запальних проблем, що викликають біль, зокрема артриту. Згідно з інформацією, опублікованою в журналі «Австралійський сімейний лікар», такі речовини, як поліфеноли та галактоліпіди, відповідають за цей ефект.

Він допомагає захистити шкіру від передчасного старіння

Вживання чаю з шипшини пов’язане з покращенням здоров’я шкіри з кількох причин. По-перше, вміст вітаміну С, який сприяє синтезу колагену та захищає клітини від пошкодження сонцем, як пояснює дослідження, опубліковане в журналі «Nutrients».

З іншого боку, ця рослина містить речовину, відому як астаксантин, яка має антивіковий ефект. Дослідження, опубліковане в медичному журналі «Clinical Interventions in Aging», показало, що добавки з шипшиною допомагають запобігти розщепленню колагену. Отже, це може допомогти поліпшити стан шкіри.

Читайте далі, щоб дізнатися більше: Шкідливий вплив сонячних променів на шкіру

Застереження щодо споживання чаю з шипшини

Наразі наукові дані не виявили серйозних побічних ефектів у більшості здорових дорослих, які п’ють чай з шипшини. Однак відомо, що деякі люди можуть відчувати нудоту, блювоту, судоми в шлунку, а також безсоння, особливо коли вони споживають його надмірно.

Завдяки концентрації вітаміну С експерти вважають, що він може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Крім того, він може негативно взаємодіяти з антацидами, естрогенами, літієм, флуфеназином та варфарином.

Через брак досліджень щодо його безпеки та ефективності, фахівці не рекомендують пити чай з шипшини вагітним і жінкам, які годують грудьми. Крім того, якщо ви страждаєте на якесь захворювання, краще проконсультуватися з лікарем перед тим, як його споживати.

  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866