Чотири смачні веганські страви

Вірте чи ні, але насправді зовсім необов'язково використовувати під час приготування продукти тваринного походження, щоб надати стравам неймовірного смаку та аромату. Сподіваємося, що смачні веганські страви з нашої підбірки вас у цьому переконають!
Чотири смачні веганські страви

Останнє оновлення: 22 грудня, 2018

Овочеві супи та рагу – це ті класичні та неймовірно смачні веганські страви, які чудово смакуватимуть у холодну, дощову пору. Аромати, які наповнять вашу оселю під час приготування цих наїдків, будуть настільки дивовижними, що вас також охопить відчуття тепла та домашнього затишку. Повірте, веганські страви з нашої підбірки здатні задовольнити навіть найвибагливіших гурманів.

Для того, аби ви також отримали змогу насолодитися неймовірними смаками та текстурами цих страв, ми готові поділитися з вами простими та доступними рецептами веганських супів та рагу.

Неймовірно смачні веганські страви, які варто скуштувати

1. Суп із фіолетової стручкової квасолі

суп зі стручкової квасолі: веганські страви

Інгредієнти:

  • 300 г стручкової квасолі (попередньо замоченої на 10-12 годин)
  • 250 г мангольду
  • 70 г будь-яких макаронів на ваш вибір
  • 3 стеблини селери
  • 2 картоплини
  • 2 ріпи
  • 3 середні цибулини
  • 1 червоний перець
  • 3 столові ложки оливкової олії (45 мл)
  • сіль за смаком
  • дрібка меленої куркуми або карі
  • 12 склянок води або овочевого відвару (3 літри)

Спосіб приготування:

  1. Візьміть велику та глибоку каструлю. Налийте у неї олію та розігрійте її. Опісля додайте дрібно нашатковані цибулю та червоний перець. Протушкуйте овочі до м’якого стану.
  2. Щойно цибуля почне забарвлюватися у золотавий відтінок, додайте до неї квасолю та тушкуйте все разом ще 5 хвилин.
  3. Додайте до тушкованої суміші решту подрібнених овочів. Їх потрібно попередньо нарізати на середні шматочки, а картоплю ще й почистити. Не варто шаткувати овочі надто дрібно, адже квасолі знадобиться близько години часу на приготування, і за цей період решта овочів можуть перетворитися на пюре.
  4. Опісля додайте овочевий відвар або звичайну теплу воду, карі або куркуму та сіль. Накрийте каструлю кришкою та варіть суп впродовж 45 хвилин.
  5. У самому кінці приготування додайте до супу будь-які макаронні вироби на свій розсуд та варіть страву ще 10-12 хвилин.

2. Веганське рагу із сочевицею та шпинатом

веганські страви із сочевицею

Інгредієнти:

  • 300 г сочевиці
  • 150 г свіжого, ретельно помитого шпинату
  • 75 г бурого рису
  • 2 морквини
  • 1 томат, подрібнений на терці
  • 2 середні цибулини (60 г)
  • 1/2 червоного перцю (15 г)
  • 1/2 зеленого перцю (15 г)
  • 5 зубків часнику
  • 3 столові ложки оливкової олії (45 мл)
  • 2 лаврові листки
  • 1/2 чайної ложки паприки (3 г)
  • сіль, перець та орегано за смаком
  • 8 склянок води або овочевого відвару (2 літри)

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте у великій глибокій каструлі оливкову олію та додайте до неї дрібно нарізані перці та цибулю. Протушкуйте овочі.
  2. Щойно цибуля підсмажиться до золотавої скоринки, додайте у каструлю цілі зубки часнику (чистити їх не потрібно!), перетертий томат, орегано, паприку та лаврове листя. Будьте обережними, щоб не дозволити спеціям підгоріти, адже вони можуть надати готовій страві гіркуватого присмаку.
  3. Коли томат втратить свій яскравий колір, висипте у каструлю рис та сочевицю. Залийте суміш водою або овочевим відваром.
  4. Щойно рідина почне закипати, додайте до супу ретельно помиті та дрібно нарізані моркву зі шпинатом. Накрийте каструлю кришкою та залиште страву готуватися на 40-45 хвилин.
  5. У кінці приготування додайте до рагу сіль. Неодмінно зачекайте 2-3 хвилини, перш ніж подавати страву до столу.

3. Веганський суп з нутом та грибами

веганські страви з нутом та грибами

Інгредієнти:

  • 600 г турецького гороху, або нуту (попередньо замоченого на 10-12 годин)
  • 400 г свіжих грибів
  • 2 середні томати
  • 2 середні цибулини
  • 1 велика картоплина або 2 середнього розміру
  • 1 морквина
  • 1 столова ложка меленої паприки (15 г)
  • 1 столова ложка кмину (15 г)
  • 3 столові ложки оливкової олії (45 мл)
  • сіль за смаком
  • 4 склянки води або овочевого відвару (1 літр)

Спосіб приготування:

  1. Перш за все протушкуйте дрібно нарізану цибулю та гриби в оливковій олії.
  2. Додайте висушений нут, нарізану середніми шматочками картоплю, а також нашатковану кубиками моркву.
  3. Тушкуйте суміш упродовж кількох хвилин, не забуваючи при цьому час від часу її помішувати. Опісля додайте до овочів мелену паприку та кмин. Зменште вогонь, щоб спеції не підгоріли.
  4. У кінці залийте тушковані овочі відваром або водою. Залиште страву готуватися на 75-80 хвилин.
  5. Перш ніж зняти суп з вогню, неодмінно переконайтеся, що нут зварився та став м’яким.

4. Кисло-солодке рагу з просом та тушкованою капустою

веганські страви з просом та капустою

Інгредієнти:

  • 300 г проса
  • 1 качан червоної капусти
  • 1 зелене яблуко
  • 2 цибулини
  • 2 зубки часнику
  • 1/2 склянки яблучного оцту (100 мл)
  • морська сіль за смаком
  • по 1 дрібці солодкої паприки, меленої кориці та кмину
  • 1 гвоздика
  • 4 склянки води (1 літр)
  • 3 столові ложки оливкової олії (45 мл)

Спосіб приготування:

  • Перш за все необхідно протушкувати червону капусту на малому вогні, щоб вона змогла виділити якомога більше соку під час приготування. Для цього процесу краще використовувати глиняний посуд, проте ви можете протушкувати капусту й у металевій каструлі з товстим дном. Зверніть увагу, що для того, аби капуста мала гарний смак після тушкування, краще готувати її під закритою кришкою.
  • У ступці подрібніть часник, гвоздику, паприку, корицю та кмин. Змішайте отриману суміш з яблучним оцтом, попередньо розведеним у склянці води.
  • В окремій сковорідці підсмажте на оливковій олії подрібнену цибулю.
  • Щойно скоринка цибулі стане золотавою, додайте тушковану капусту та суміш з яблучного оцту, води та спецій.
  • Зверху викладіть шматочки яблука, накрийте посудину кришкою та готуйте рагу на малому вогні 40 хвилин.
  • Тим часом необхідно підготувати просо. Для цього налийте у невелику каструлю 2 столові ложки оливкової олії. Висипте просо та підсмажте його до коричневого кольору. Додайте 3 склянки води. Варіть крупу 20 хвилин.
  • Щойно вся вода википить, зніміть каструлю з просом з вогню та додайте крупу у посудину з тушкованою капустою. Радимо висипати просо суцільною гіркою у центрі рагу.

Сподіваємося, ці смачні веганські страви сподобаються не тільки вам, але й усім вашим близьким! Смачного!


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.