Методи засушування харчових продуктів вдома

28 січня, 2019
Ви хочете зберегти їжу на тривалий період часу? Якщо так, то ви, можливо, захочете змайструвати саморобну сушарку, яка забезпечить вам засушування харчових продуктів вдома.

Засушування харчових продуктів – це процес, який передбачає усунення всіх слідів вологи для цілей довгого збереження. Таким чином, їжа може зберігатися довше і її не потрібно одразу споживати.

Ваша їжа часто псується?

Коли ми перебуваємо в супермаркеті, ми думаємо про наповнення своїх кошиків, а іноді й не замислюємося про те, що не встигнемо вживати все, перш ніж закінчиться термін придатності.

Саме тому ви можете робити засушування харчових продуктів, видаляючи частину вмісту води, щоб зберегти їх, не використовуючи жодної консервації.

Не секрет, що ми живемо в той час, коли люди дедалі більше купують натуральні продукти і частіше дотримуються збалансованого харчування.

Ми всі хочемо насолодитися перевагами їжі, а саме: вітамінами та мінералами у фруктах та білками в овочах та м’ясі.

Читайте також: 11 продуктів, які не варто зберігати у холодильнику

Але, наскільки корисно їсти засушені продукти?

  • Хоча засушені продукти мають солодкий смак, цукор в них – не оброблений, і вони зберігають свої оригінальні вітаміни та мінерали (калій, магній, фосфат і кальцій).
  • Крім того, процес засушення не змінює вміст заліза та волокна в харчових продуктах.

Сушені продукти забезпечують подвійну кількість енергії, ніж свіжіші аналоги, що робить їх популярним варіантом для закуски.

Крім того, ці продукти містять властивості, які полегшують процес травлення та добре допомагають для скидання зайвих кілограмів.

Інші причини для створення власної сушарки для їжі

засушені продукти

Коли ви починаєте використовувати сушарку для їжі, вам більше не доведеться залежати від вашого холодильника або морозильника, оскільки їжа буде добре зберігатись у коморі та буде зберігати всі свої харчові властивості.

Засушені продукти замінюють цукерки, і вони мають низький вміст жиру, тому що вони не проходять промислові перероблення. Крім того, вони є чудовими добавками для різних страв.

Як можна створити власну сонячну сушарку для їжі?

сонячна сушарка для їжі

Щоб зробити свою власну сушарку для харчових продуктів вдома, вам не потрібне приладобудування, і вам не доведеться розбиратися зі складними інструкціями. Вам знадобляться лише ті приналежності, які ви, мабуть, вже маєте вдома.

Прилади

  • Сітка.
  • Скоби.
  • Петлі.
  • Свердла.
  • Гвинти.
  • Насадка для свердла.
  • Дерев’яна коробка.
  • 4 дерев’яних блоки.
  • 8 дерев’яних листів.
  • Прозорий пакет.
  • Чорний мішок для сміття.

Інструкція

  • Щоб почати, вам потрібно зробити дві дірки по боках дерев’яного ящика за допомогою свердла. Зробіть дірки в центрі з кожного боку.
  • Після цього, закрийте їх дротяною сіткою та тримайте за допомогою скоб.
  • Прикріпіть чорний пакет для сміття знизу ящика. Переконайтеся, що він не розривається і що нижня частина повністю закрита.
  • Розмістіть чотири дерев’яні блоки на більш коротких сторонах, по одному в кожному кутку, щоб зробити полицю на ніжках.
  • Після цього зробіть рамку, однакову за розміром з ящиком, з дерев’яних листів. Підготуйте свердло і закріпіть кути.
  • Наступним кроком буде покриття рами пластиковою обгорткою та її кріплення, щоб переконатись, що вона залишається закріпленою.

Важливо, щоб у вашій сушарці не було додаткових отворів, оскільки це може вплинути на те, як потрапляє тепло в середину.

  • На кожному з кутів зафіксуйте петлі на одній з довгих сторін гвинтами, щоб зробити двері, які будуть відкривати і закривати ящик.
  • Після цього зробіть рамку на кілька сантиметрів менше коробки. Ця рамка стане на вершину чотирьох дерев’яних блоків і буде другою полицею.
  • Щоб закінчити роботу, покрийте внутрішню раму дротяною сіткою та надійно закріпіть її по боках.

Дізнатись більше: 4 екзотичні фрукти та овочі, про які ви ніколи не чули

Засушування харчових продуктів за допомогою сонячної сушарки

засушування харчових продуктів

Щоб отримати найкращі результати від сушарки, вам потрібно працювати з рухом сонця, щоб світло входило через отвори по боках коробки.

Якщо ви хочете швидкого зневоднення, ви повинні знайти сухе місце, де циркулює гаряче повітря.

Рекомендації

  • Виберіть продукти, які потрібно засушити. Уникайте продуктів, які вже дуже дозріли.
  • Помийте продукти, які ви обрали.
  • Наріжте на смужки, шматочки або маленькі кубики для швидшого зневоднення.
  • Рівномірно розкладіть їжу по сітці, щоб забезпечити засушування харчових продуктів.
  • Видаліть шматочки, які погано зневоднюються, щоб вони не вплинули на інших.
  • Після того, як все висушиться, складіть їх відразу, щоб вони не поглинули вологість.
  • Запишіть дату засушування. Потрібно буде викинути через рік.

І це все. А ви вже готові спробувати зробити свою сонячну сушарку?

  • Di Maro, Antimo; Morais, A.; Dammak, I.; Bonilla, J.; Sobral, P.; Laguerre, J.; Afonso, M.; Ramalhosa, E. 2018. Functional Dehydrated Foods for Health Preservation. Journal of Food Quality. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2018/1739636/#abstract
  • Rizvi, S.S.H. Benado, A.L. 1984. Thermodynamic properties of dehydrated foods. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US8524225
  • M.K. Krokida & C. Philippopoulos (2005) Rehydration of Dehydrated Foods, Drying Technology, 23:4, 799-830, DOI: 10.1081/DRT-200054201