Як приймати спіруліну, щоб вона діяла максимально ефективно
Спіруліна – це водорості. Сьогодні її споживають як харчову добавку або суперпродукт, який є простим і натуральним способом збільшити кількість вітамінів і мінералів у раціоні. Роглянемо в нашій статті як приймати спіруліну.
Дізнайтеся, як приймати спіруліну, щоб вона діяла максимально ефективно, і відкрийте для себе її дивовижні властивості в нашій статті.
Що таке спіруліна?
Спіруліна – це синьо-зелені водорості, які можна зустріти в слабозасолених, лужних і теплих водах. Її назва виникла через цікаву спіральну форму рослини. Утім у науці ці водорості називають Arthrospira.
Це один із найбільш повноцінних і поживних продуктів. Зокрема, у 1988 році НАСА підтвердила це, включивши спіруліну в раціон космонавтів.
Ацтеки також споживали її, щоб набратися сил для виконання важливих фізичних завдань. Крім того, спіруліна вважається чудовою добавкою для спортсменів.
Поживна цінність спіруліни
Завдяки своїм поживним харчовим властивостям спіруліна є дуже ефективним засобом для подолання дефіциту різних речовин. Крім того, вона допомагає лікувати певні розлади.
Погляньмо на склад спіруліни:
- Перш за все, це одне з найкращих рослинних джерел білка, який надзвичайно поживний і добре перетравлюється. Зокрема, вона на 65-70% складається з нього.
- Спіруліна багата на хлорофіл, зелений пігмент, відомий своїми детоксикуючими можливостями.
- Крім того, вона містить вітаміни B, C, D й E.
- У спіруліні також є мінерали, зокрема калій, селен, мідь, марганець, магній, фосфор і цинк.
- Вона містить травні ферменти.
- Спіруліна відома своїми антиоксидантними властивостями завдяки вмісту натуральних пігментів (хлорофілу, каротиноїдів і фікоціанінів).
- Насамкінець, вона на 7% складається з незамінних жирних кислот.
Переваги для здоров’я
Спіруліна надзвичайно корисна для здоров’я. Вона:
- сприяє схудненню, тому її рекомендують додати до раціону для здорової втрати ваги. Річ у тім, що вона дарує відчуття ситості, адже активізує метаболізм, стимулюючи спалення жиру.
- покращує стан бактеріальної флори, регулює роботу кишківника й очищає його;
- зменшує запалення;
- знімає біль у суглобах;
- запобігає остеопорозу;
- запобігає анемії та лікує її без необхідності приймати добавки із залізом;
- має потужну очисну дію, адже сприяє природному виведенню токсинів, які накопичуються в організмі та спричиняють захворювання.
- дарує заряд енергії, зменшує втому та стрес;
- покращує концентрацію та пам’ять;
- стимулює травлення;
- зміцнює імунну систему та прискорює відновлювальні процеси під час одужання.
- завдяки своїм антиоксидантним властивостям запобігає передчасній появі ознак старіння та пошкодженню клітин, спричинених впливом вільних радикалів, стресу тощо.
- Покращує роботу нирок.
Як приймати спіруліну?
Як приймати спіруліну та коли це робити залежить від того, чого ви хочете досягти.
- Якщо ви хочете схуднути, приймайте спіруліну зі склянкою води за півгодини перед кожним прийомом їжі. Таким чином вона створить природний ефект ситості, і ви зможете їсти менше, не почуваючись голодними.
- Якщо ви хочете набрати вагу, приймайте спіруліну одразу після їди як десерт.
- Якщо вам потрібно вилікувати певний розлад, приймайте спіруліну натщесерце за півгодини перед будь-яким прийомом їжі.
- Якщо ви використовуєте її як натуральну добавку, додавайте спіруліну у смузі з фруктів і зелених листових овочів.
Ми рекомендуємо вибирати спіруліну високої якості. Вона має бути органічна та не містити шкідливих сполук, адже водорості дуже легко все поглинають.
Рекомендована доза
Зазвичай доза, з якої варто починати, 500 мг або 1 г від 1 до 3 разів на день, утім ви поступово можете збільшувати її. Проте не забувайте звертати увагу на реакцію організму (навіть краще, якщо за вами спостерігаме лікар).
Важливо починати з невеликої кількості, адже спіруліна має потужні сечогінні властивості, які можуть спричинити певні неприємні побічні ефекти (головний біль, розлади кишківника тощо).
Саме тому ми також рекомендуємо пити багато води під час лікування – щонайменше 6-8 склянок на день, окремо від їди.
Це може вас зацікавити ...- Gutiérrez-Salmeán, Gabriela; Fabila-Castillo, Luis; Chamorro-Cevallos Germán. (2015). Nutritional and toxicological aspects of Spirulina. Nutrición Hospitalaria. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.1.9001.
- Tadros, Mahasin G. (1988). Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential. NASA. Disponible en: https://ntrs.nasa.gov/citations/19890016190.
- Seo, Young-Jin., Et al. (2018). Spirulina maxima Extract Reduces Obesity through Suppression of Adipogenesis and Activation of Browning in 3T3-L1 Cells and High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Nutrients. Disponible en:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024816/.
- ¿Por qué la Clorofila Es Saludable? North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services, Food and Drug Protection Division. Disponible en:https://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/documents/PorquelaClorofilaEsSaludable.pdf.
- Greque de Morais, Michelle, Et al. (2015) Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. Biomed Res Int. Disponible en:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/.
- Selmi, Carol, Et al. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/.
- Deng, Ruitang & Chow, Te-Jin. (2011). Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. HHS Public Access. DOI:10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x.
- Hee-Jung Park, & Hyun-Sook Lee. (2016). The influence of obesity on the effects of spirulina supplementation in the human metabolic response of Korean elderly. Nutr Res Pract. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958645/.
- García-Ishimine, R., Rodríguez-Vega, J., & Mejía-Pinedo, D. (2020). Efecto hepatoprotector, antioxidante y anticancerígeno de la espirulina. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19(6).
- Holman, B. W. B., & Malau-Aduli, A. E. O. (2013). Spirulina as a livestock supplement and animal feed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2012.01328.x.
- Tokuşoglu, Ö., & Ünal, M. K. (2003). Biomass nutrient profiles of three microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb09615.x.
- Wan, D., Wu, Q., & Kuča, K. (2016). Spirulina. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00042-5.
- Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5.
- Clínica Universidad de Navarra. Hipertiroidismo. Disponible en: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipertiroidismo.
- MedlinePlus. Vitamina B12. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002403.htm.
- Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40. doi: 10.1007/s00204-016-1744-5. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27259333.
- Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57. PMID: 23914218; PMCID: PMC3724376.