Як зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів?

Якщо ви зможете зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів, ви зможете вибирати корисніші продукти, що містять компоненти, які живлять ваш організм.
Як зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів?

Останнє оновлення: 27 січня, 2020

Останнім часом наші дієти різко міняються, і не завжди на краще. Це пов’язано з тим, що більшість щоденних продуктів збагачується насиченими жирами та рафінованими цукрами, які викликають багато проблем зі здоров’ям. Ось чому важливо зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів.

Значне зростання хронічних захворювань, таких як діабет, ожиріння та дисліпідемія (надмірно високий рівень холестерину чи жирів у крові) у країнах, що розвиваються, спричинило глобальну тривогу.

Це змусило багато міжнародних організацій, зокрема Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) та Організацію Об’єднаних Націй з питань продовольства та сільського господарства закликати уряди вжити конкретних дій для навчання населення правильного харчуванням.

Саме тому дидактично доцільно зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів. Є дуже проста причина: це допомагає споживачам вибирати найздоровіші продукти для свого організму.

Що таке етикетка харчового продукту?

Міністерство харчування та ліків США визначає маркування харчових продуктів як чорно-біле поле, яке додається до упаковок з харчовими продуктами та напоями. Міністерство гарантує, що цей інструмент може бути використаний як практичний посібник. Мета в тому, що етикетка допоможе прийняти рішення, які можуть вплинути на здоров’я або принести користь.

Загалом, правильне харчування буде дуже корисним для вашого організму. Це допоможе контролювати симптоми деяких захворювань, таких як високий кров’яний тиск, остеопороз, проблеми з серцем, певні ракові захворювання, діабет другого типу та ожиріння.

З цих причин вам варто витратити кілька секунд, читаючи інформацію на етикетках харчових продуктів у супермаркеті, щоб вибрати найбільш здорові варіанти.

Чому етикетки важливі?

як зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів
Основна мета етикеток харчових продуктів – інформування споживача щодо харчових властивостей продуктів у супермаркеті.

Читання етикеток має такі переваги. Вони:

  • Просто та зрозуміло інформують споживача про інгредієнти їжі та напоїв. Це дає споживачам змогу приймати рішення щодо свого раціону відповідно до своїх потреб.
  • Забезпечують ефективний спосіб передачі харчового вмісту.
  • Показують корисну інформацію, якщо у вас алергія чи непереносимість певного інгредієнта. Таким чином ви зможете уникнути будь-яких майбутніх ускладнень або негативних реакцій.
  • Запроваджують певні харчові принципи для широкого загалу.
  • Пропагують кращі виробничі практики. Оскільки виробники повинні зазначити, що міститься у їхній продукції, і споживач може побачити перелік інгредієнтів, вони змушені вибирати інгредієнти вищої якості.

Як зрозуміти зміст етикеток харчових продуктів

Важливо навчитися правильно читати етикетку. Ця інформація допоможе вам прийняти правильні харчові рішення, які принесуть найбільше користі вашому здоров’ю.

1. Знайдіть розмір порції

що містять етикетки харчових продуктів
Розмір порції та кількість порцій на упаковку розміщені у верхній частині етикетки. Це є ключовим для розуміння решти інформації на етикетці.

Це число вказує, що інформація про харчові продукти, такі як калорії, клітковина та натрій, ґрунтується на порціях.

Тому, якщо ви з’їсте дві порції продукту, ви отримаєте вдвічі більше калорій і вдвічі збільшите кількість поживних речовин. Це може бути корисним чи шкідливим, залежно від їжі.

Ось чому важливо знати розмір порції. Це єдиний спосіб дізнатися точну кількість калорій і поживних речовин, які ви їсте щодня.

2. Знайдіть кількість калорій

Калорійність може бути позначена як “енергетична цінність“, “вміст енергії” або “загальна енергія” на етикетці. Незалежно від того, як це називається, калорії – це кількість енергії, яку нам дасть порція їжі чи напою.

Вони можуть бути перераховані як кілокалорії (ккал) та кілоджоулі (кдж), які ми зазвичай називаємо калоріями.

Крім того, Міністерство заявляє, що денні показники базуються на раціоні з 2000 калоріями. Однак вони уточнюють, що ваші харчові потреби залежатимуть від того, наскільки ви фізично активні.

Тому рекомендують звернутися до фахівця з цієї теми. Так ви визначите кількість калорій на день, яка найкраще підійде саме для вашого організму.

3. Дізнайтеся, як використовувати відсоток добової дози

як тлумачити зміст етикеток харчових продуктів
Міністерство підкреслює, що ці дані базуються на кількості певної поживної речовини, яка нам потрібна щодня. Відсоток говорить нам, яку частину цієї кількості ми отримаємо за одну порцію цього харчового продукту. Таким чином, ви зможете дотримуватися здорового харчування.

Рекомендуємо використовувати цю частину етикетки, щоб вибирати продукти, багаті на поживні речовини, які ви повинні споживати частіше. Вони також допоможуть вам розпізнати продукти, які варто їсти менше.

Ось деякі поживні речовини, які ви повинні споживати щодня і в достатній кількості: кальцій, клітковина, вітамін А і С, а також калій.

З іншого боку, варто зменшити споживання насичених та трансжирів, холестерину та натрію. Однак необхідно пам’ятати, що кожен організм має власні потреби. Дієтолог може допомогти вам розібратися в харчових потребах, які саме продукти потрібно їсти та в яких кількостях.



  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.