Запалення печінки: симптоми та правильне харчування

Настої розторопші та кульбаби можуть допомогти лікувати запалення печінки.
Запалення печінки: симптоми та правильне харчування

Останнє оновлення: 23 листопада, 2018

Запалення печінки – розлад, який досить часто трапляється сьогодні та в галузі медицини відомий, як гепатомегалія. Це захворювання характеризується збільшенням розміру цього важливого органу.

Така хвороба може викликати болі. Печінка людини при цьому потребує лікування, яке лікар призначає в кожному випадку індивідуально. Чи існують найпоширеніші симптоми, за якими можна визначити запалення печінки? Чи може спеціальна дієта доповнювати лікування, рекомендоване вашим лікарем?

Печінка – це найважливіший орган, який забезпечує захист організму людини від шкідливих впливів навколишнього середовища. Запалення печінки супроводжується патологічними змінами в її будові та роботі. Зважаючи на важливість питання, ми вирішили сьогодні поговорити про запалення печінки, його симптоми, лікування, харчування. Читайте далі.

Симптоми запалення печінки

запалення печінки

Чи знаєте ви, де розташована печінка? Визначити місцезнаходження печінки просто: під самою діафрагмою в черевній частині з правого боку.

Однак, якщо точніше, то вона займає настільки багато місця в організмі, що буде справедливо відзначити, що праворуч у тілі розташована більша частина органу (права частка). Ліва частина ж значно менша правої і знаходиться ліворуч. Нижні межі органу прикриваються ребрами, а верхні краї – на одній лінії з грудьми.

Якщо ваша печінка функціонує нормально і не збільшена в розмірі, ви, ймовірно, не помітите її, якщо натиснете пальцями під грудну клітку. Але, якщо ви зробите глибокий вдих, можливо, вам вдасться нащупати край печінки.

Зазвичай, під час медичного огляду, лікар відразу ж бачить наявність запалення печінки. Якщо його немає, нижній край печінки знаходиться під краєм нижнього правого ребра.

Але як без допомоги лікаря можна визначити, чи є у вас запалення печінки? Які симптоми виникають у повсякденному житті? Більшість проблем з печінкою на початку захворювання не мають жодних симптомів, ось чому людина не помічає запального процесу в цьому органі.

Запалення печінки дозволяють запідозрити певні симптоми. Якщо це гостра форма, то будуть виявлятися:

  • загальне погіршення стану, слабкість;
  • підвищення температури;
  • поява жовтяниці (пожовтіння склер і шкірних покривів);
  • нудота, можливо блювання;
  • дискомфорт або больові відчуття в правому підребер’ї за рахунок збільшення печінки і розтягування її капсули;
  • потемніння сечі;
  • знебарвлення калу.

1. Біль

Коли є запалення печінки, людину турбує глибокий та глухий біль. Спочатку він невеликий, але з часом збільшується і врешті-решт стає все більш і більш інтенсивним. Він почне турбувати вас з правого боку, тому пам’ятайте: завжди звертайте увагу на верхню праву частину живота.

Біль може досягати нижньої частині спини, проте спостерігатиметься також праворуч. Ви можете помічати сильний біль, який з часом стає тільки інтесивнішим. У випадку прийому препаратів для знеболення, біль зникає на деякий час і повертається знову.

2. Нудота і загальне нездужання

Запалення печінки часто супроводжується втратою апетиту. Продукти з високим вмістом жиру важко перетравлюються. Після прийому їжі слабість посилюється і можна відчути запаморочення та нудоту.

Лікарі стверджують, що втома і слабість найбільше турбує пацієнтів вранці. Справа в тому, що печінка, так само, як вся лімфатична система, виконує важливі функції очищення організму в нічний час.

Коли печінка запалена, вона не справляється із цим завданням належним чином, тобто не може виконувати свої необхідні функції, ось чому і з’являються неприємні відчуття саме вранці.

3. Температура

Навіть невелике підвищення температури повинно насторожити вас. Адже це – ознака того, що у вас є інфекція або інші зміни в організмі, а це, у свою чергу, є сигналом того, що ви потребуєте медичної допомоги. Пам’ятайте, що підвищена температура є природною захисною реакцією організму.

При запаленні печінки необхідно звернутися до лікаря, щоб визначити причини виникнення цього захворювання.

4. Жовтяниця

Жовтяниця – це пожовтіння шкіри, а також склер слизових оболонок очей. Це – один з найочевидніших симптомів захворювання печінки.

Чому ж саме жовтий колір?

Жовтяниця – це симптом різних захворювань крові або печінки, пов’язаний з надлишком у крові жовчного пігменту білірубіну.

Білірубін утворюється при розпаді гемоглобіну – це продукт обміну. Він не фільтрується нирками, а тому виводиться через печінку разом з калом.

При різних патологіях, перш за все, гепатиті, печінка не працює на повну силу та організм шукає інші шляхи позбавлення від білірубіну. Частина йде через нирки, через що на них йде високе навантаження і, при тривалому перебігу, це може призвести до захворювання нирок, частина – через шкіру, що і викликає її пожовтіння.

5. Порушення у калі

Можливо, розглядати результати походу в туалет – не найприємніше заняття. Але, якщо говорити серйозно, така увага не буде зайвою. Адже за кольором та консистенцією сечі та калу можна багато дізнатись про своє здоров’я.

Якщо ви раптом помітите, що калові маси мають світліший колір, ніж зазвичай, слід звернутися до лікаря. Це може бути пов’язано з хворобою, яку тільки спеціаліст може діагностувати. Може бути, що запалення печінки в цьому випадку спричинене вірусом або гепатитом. Точний діагноз поставити зможе тільки лікар.

Дієта під час лікування запалення печінки

настій під час запалення печінки
  • Режим вкрай важливий для пацієнтів з гепатитом, причому харчування грає тут одну з головних ролей, особливо в період гострого стану.
  • Людям, яким поставлений такий діагноз, рекомендують їсти невеликими порціями, 4-5 разів на день. Їжа не повинна бути дуже холодною або гарячою.
  • Звичайно, необхідно виключити з раціону алкогольні напої будь-якої міцності, а також смажену, надмірно пряну, жирну їжу. Найкраще – застосувати паровий спосіб приготування страв, а також варіння і запікання. Не рекомендують вживати насичені бульйони, соки, маринади, каву, газовані напої, шоколад, здобну випічку. У тому випадку, якщо проявляється хронічна форма гепатиту, краще дотримуватися дієти постійно, тобто зробити її способом життя.
  • Столова ложка оливкової олії з невеликою кількістю лимонного соку вранці чудово захистить та відновить цей важливий орган. Вживайте це поєднання щодня і поступово ви помітите покращення самопочуття.
  • Відвар артишоку з лимонним соком – ідеальний засіб для щоденного прийому. Зваріть два артишоки. Потім у цей відвар додайте лимонний сік. Вийде приблизно три або чотири склянки відвару, достатня кількість для того, щоб пити протягом всього дня.
  • Салат із буряка з тертою морквою. Цей корисний салат – смачний і натуральний коктейль вітамінів і мінералів, які чудово підходять для лікування запаленої печінки.
  • Настої та чаї на кожен день: хочете знати, які трави найкраще підходять для лікування запалення печінки? Росторопша плямиста і кульбаба – найефективніші лікарські трави у цьому випадку. Рекомендують приймати настої цих трав щодня під час сніданку та після обіду. Пийте його повільно. Можете додати натуральний підсолоджувач, наприклад, мед. Росторопшу плямисту можна придбати в аптеці або в магазинах гомеопатії, її продають у вигляді таблеток або висушеної трави. Це – чудовий натуральний засіб для лікування запалення печінки.

Після всього сказаного у цій статті хочемо ще раз наголосити – ніколи не займайтесь самолікуванням, при найменших підозрах на проблеми зі здоров’ям звертайтесь до лікаря. Спеціаліст порадить вам правильне лікування та супроводжувальну дієту.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.