10 корисних властивостей пива для вашого здоров'я

Дізнаймося про властивості пива, які корисні для здоров'я.
 

Насправді натуральне пиво є надзвичайно корисним для організму людини. Утім, не варто забувати, що позитивний ефект від цього продукту можливий лише за умови помірного споживання. У цій статті ми хочемо розглянути деякі корисні властивості пива.

Пиво є одним із найпопулярніших алкогольних напоїв у світі. Його готують з пророщених паростків ячменю. Ця сільськогосподарська культура містить крохмаль, який у воді має здатність бродити.

Упродовж багатьох століть пиво було незамінною складовою культури різних народів у всьому світі. Його любили не лише за приємний смак, але й за корисний вплив на організм та багатий поживний склад.

І це правда: попри загальноприйняту думку, що пиво шкодить здоров’ю, насправді цей продукт має чимало корисних властивостей. Звісно, не варто ним зловживати, адже споживання пива у надмірних кількостях лише нашкодить вам.

Пиво містить чимало антиоксидантів, вітамінів, мінералів та інших поживних елементів, які мають здатність покращувати роботу внутрішніх органів та систем людини.

Зауважте, що пиво містить значно менше калорій, аніж більшість алкогольних напоїв, а завдяки своїм сечогінним властивостям цей напій сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

Утім, існує ще ціла низка неймовірних властивостей пива, про які вам, скоріш за все, ніколи не доводилось чути раніше. Повірте, пиво здатне змінити ваше життя на краще, тож беріть склянку цього ароматного напою та приготуйтеся відкрити для себе нові корисні властивості пива!

 

Деякі корисні властивості пива для здоров’я

1. Пиво містить багато поживних елементів

келихи пива

Завдяки своєму складу пиво є відносно здоровим та безпечним напоєм, адже воно містить багато корисних речовин, незамінних для підтримання гарного самопочуття.

Пиво характеризується високим вмістом вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, натуральної клітковини та вуглеводів.

У складі цього напою є велика кількість магнію та кальцію. Звісно, рівень цих мінералів залежить від методу обробки зерен ячменю у процесі виготовлення пива.

Крім того, пиво містить антиоксиданти та вітаміни, які мають здатність нівелювати згубний вплив вільних радикалів на клітини організму.

2. Пиво підвищує міцність кісток

Оскільки пиво містить такі корисні елементи, як кремній, цей напій стимулює зміцнення кісток та захищає їх від ослаблення та ламкості.

Спеціалісти рекомендують пиво жінкам у період менопаузи, адже воно містить фітоестрогени, які мінімізують згубний вплив гормонального дисбалансу в організмі на стан кісток.

Доведено, що помірне споживання пива (не більше ніж 2 склянки на день) зменшує ризик переломів та остеопорозу у людей літнього віку.

3. Цей напій зменшує ризик появи інфекційних захворювань

кров

Попри те, що зловживання алкоголем призводить до ослаблення імунної системи, маленькі порції пива здатні захистити організм від різноманітних вірусних інфекцій.

 

Завдяки своєму поживному складу пиво підвищує реакцію організму на хвороботворні мікроорганізми. Ба більше, цей напій не дозволяє вірусам поширюватися на решту внутрішніх органів.

4. Пиво зволожує організм

Зловживання алкогольними напоями затримує зайву рідину в організмі, проте склянка пива щодня сприяє зволоженню організму.

Оскільки пиво містить не тільки воду, але й поживні елементи, воно не дає організму втрачати необхідні мінерали під час інтенсивного фізичного навантаження.

5. Стимулює роботу серцево-судинної системи

серцево-судинна система

Регулярне споживання пива у помірних кількостях також сприятливо відбивається на роботі серцево-судинної та циркуляційної систем.

Пиво сповільнює процес окислення у клітинах, збільшує рівень хорошого холестерину в артеріях та фільтрує кров.

Завдяки пиву ви зможете запобігти розвиткові таких захворювань, як гіпертонія, атеросклероз та інші розлади серцево-судинної системи. Це ще не всі властивості пива, читайте далі.

6. Пиво стимулює роботу нирок

Завдяки своїм потужним сечогінним властивостям пиво є чудовим стимулятором роботи нирок. Воно не лише прискорює виведення сечі з організму, але й зменшує ризик утворення ниркових каменів майже на 40%.

7. Воно підвищує мозкову активність

нейронні зв'язки

Кремній, який у великій кількості міститься у пиві, знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, в тому числі і хвороби Альцгеймера.

 

Пиво сприяє зниженню кількості алюмінію у крові та мозковій тканині, а саме рівень цього елементу в організмі прямим чином впливає на розвиток захворювань мозку.

Ба більше, пиво зменшує негативний вплив вільних радикалів, які призводять до передчасного старіння мозку.

8. Пиво продовжує тривалість життя

Ті, хто споживає пиво у помірних кількостях, мають змогу відчути на собі корисний вплив усіх двох тисяч елементів цього напою.

Ці компоненти пива захищають організм від окислення та вікових змін, спричинених аномальним ростом деяких клітин.

Крім того, пиво запобігає передчасному старінню клітин та розвиткові інших нейродегенеративних захворювань.

9. Цей напій є чудовим засобом для профілактики діабету

властивості пива

Розчинна клітковина, мінерали та поліфенольні сполуки, які містить пиво, мають здатність впливати на рівень цукру у крові. Саме тому пиво є чудовим засобом для профілактики діабету 2-го типу.

За умови споживання у помірних кількостях пиво здатне запобігати появі метаболічних розладів та контролювати рівень глюкози у крові.

10. Пиво перешкоджає передчасному старінню

Вірте чи ні, але помірне споживання пива є чудовим засобом для профілактики передчасного старіння.

Поживні елементи, що містяться у цьому напої, підвищують ранозагоювальні властивості шкіри. Неймовірно, але пиво запобігає появі зморшок та інших ознак передчасного старіння. Ось такі цікаві властивості пива.

 

Як бачите, попри те, що пиво – це алкогольний напій, воно володіє чисельними корисними властивостями (звісно, за умови помірного споживання).

Рекомендована норма пива для жінок – не більше ніж склянка на день, а для чоловіків – дві.

  • The Brewers of Europe. (2017). Beer Statistics 2017. The Brewers of Europe. https://doi.org/10.1049/ip-cds:19960726
  • Vanderhaegen, B., Neven, H., Verachtert, H., & Derdelinckx, G. (2006). The chemistry of beer aging – A critical review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.01.006