4 ефективні методи збільшення кількості тромбоцитів

· Червень 15, 2018
Тромбоцити відіграють важливу роль, адже вони прискорюють процес згортання крові та допомагають зупинити кровотечу. Дуже важливо підтримувати необхідний баланс тромбоцитів для правильного функціонування внутрішніх органів та систем. Саме тому у цій статті ми зібрали рецепти найпопулярніших та найефективніших страв для збільшення кількості тромбоцитів та прискорення їхнього відновлення.

Чи знали ви, що бувають смачні та корисні страви для збільшення кількості тромбоцитів природним шляхом?

Тромбоцити – це без’ядерні кров’яні пластинки, які виробляються у кістковому мозку. При дефіциті цих речовин в організмі людина страждає на захворювання під назвою “тромбоцитопенія”.

Основними функціями тромбоцитів в організмі людини є прискорення процесу згортання крові, припинення кровотечі та забезпечення швидкого транспортування крові до внутрішніх органів. При дефіциті, втраті та руйнуванні тромбоцитів виникає тромбоцитопенія.

Для того, щоб поповнити запас тромбоцитів в організмі ми рекомендуємо додати до свого раціону кілька смачних та поживних страв. У цій статті ви знайдете рецепти чотирьох страв для збільшення кількості тромбоцитів. Переконайтеся в їхній ефективності на власному досвіді!

Смачні страви для збільшення кількості тромбоцитів в організмі

1. Часниковий суп

часник для збільшення кількості тромбоцитів

Інгредієнти:

  • 6 яєць
  • 6 зубків часнику
  • 50 г шинки
  • 150 г черствого або підсмаженого у тостері хліба
  • 6 чашок (1200 мл) овочевого бульйону, який можна приготувати, розчинивши 1 бульйонний кубик зі смаком овочів у воді
  • 1 невелика цибулина
  • 1 чайна ложка паприки (4 г)
  • 1 чайна ложка петрушки (5 г)
  • оливкова олія першого віджиму для смаження

Спосіб приготування:

  • Налийте оливкову олію у розігріту сковорідку. Помістіть шматочки хліба на сковорідку та підсмажте їх до золотавої скоринки. Опісля витягніть грінки та відкладіть їх для охолодження.
  • На тій самій сковорідці, де смажився хліб, протушкуйте подрібнений часник. Коли часник буде майже готовим, додайте до нього мілко нарізану цибулю. Протушкуйте до м’якості та зніміть сковорідку з вогню. Посипте цибулю та часник меленою паприкою, додайте нарізану шинку та поверніть сковорідку на плиту.
  • Налийте овочевий бульйон у каструлю та доведіть його до кипіння на малому вогні. Додайте до супу готову засмажку та петрушку. Варіть на слабкому вогні 10 хвилин.
  • Розподіліть суп на 6 керамічних або скляних тарілок та вбийте у кожну з них по одному яйцю. Помістіть тарілки у попередньо розігріту до 180°C духовку та запікайте впродовж кількох хвилин, доки яйце повністю не приготується.
  • Подавайте готовий часниковий суп із грінками. Смачного!

2. Салат із броколі

салат із броколі для збільшення кількості тромбоцитів

Інгредієнти:

  • 4 склянки свіжих суцвіть броколі
  • 1 склянка (200 г) соняшникового насіння
  • 1 столова ложка кунжуту (18 г)
  • 1 склянка (115 г) моркви, звареної на паровій бані
  • 1 столова ложка (12,5 г) натурального йогурту без домішок
  • 1 столова ложка (20 г) коричневого цукру
  • лимонний сік
  • нарізаний мигдаль або пекан
  • оливкова олія першого віджиму

Спосіб приготування:

  • Ретельно помийте броколі та наріжте його на маленькі шматочки.
  • Змішайте броколі та парову моркву. Помістіть овочі у глибокий салатник.
  • Для заправки змішайте натуральний йогурт, цукор та свіжий лимонний сік. Додайте заправку до салату. Зверху посипте готову страву соняшниковим насінням та кунжутом.
  • Перед подачею додайте до салату трохи оливкової олії та посипте дрібно нарізаними горішками.

3. Сік із трьома смаками

Інгредієнти:

  • 1 морквина
  • 1 буряк
  • 1 огірок середнього розміру
  • 1 апельсин
  • 1 стеблина селери
  • 1 неповна склянка води (200 мл)

Спосіб приготування:

  • Перш за все ретельно помийте та почистіть всі овочі та апельсин.
  • Наріжте компоненти соку невеликими шматочками, щоб вони могли поміститися в стаціонарний блендер.
  • Додайте у блендер воду та збийте разом з овочами та апельсином до утворення однорідної консистенції.

Цей сік володіє потужними очищувальними властивостями та є неймовірно поживним. Саме тому його найкраще вживати перед початком насиченого робочого дня, тобто пити на сніданок. Окрім забезпечення організму багатьма незамінними вітамінами та мінералами, цей смачний овочево-фруктовий сік стимулює збільшення кількості тромбоцитів в організмі.

4. Рагу з овочами та сочевицею

бобові для збільшення кількості тромбоцитів

Інгредієнти:

  • 200 г сочевиці
  • 1 морквина
  • 1 невелика цибулина
  • 1/2 червоного болгарського перцю
  • 1/2 зеленого болгарського перцю
  • 2 зубки часнику
  • 2 столові ложки (10 мл) оливкової олії
  • 1 лавровий листок
  • 3 склянки води (750 мл)
  • 1 столова ложка паприки (4 г)
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Перш за все ретельно промийте сочевицю. Помістіть сочевицю у каструлю разом з лавровим листком, паприкою та дрібкою солі. Зверху залийте суміш водою. Варіть страву на малому вогні до готовності сочевиці.
  • Тим часом розігрійте сковорідку з оливковою олією. Дрібно наріжте цибулю та часник. Підсмажте цибулю з часником в оливковій олії до золотавої скоринки. Додайте готову засмажку у каструлю із сочевицею.
  • У тій самій сковорідці, де готувалася засмажка, протушкуйте мілко нарізаний зелений та червоний перці з дрібкою солі. Додайте очищену та дрібно порізану моркву. Протушкуйте суміш ще кілька хвилин. Зніміть сковорідку з вогню, щойно овочі будуть готові.
  • Сочевиця зазвичай повністю готова вже за 30 хвилин, тож поки посмажаться овочі для рагу, крупа звариться. Перед подачею додайте до сочевиці тушкований перець та охолодіть страву до комфортної температури.

Це рагу містить велику кількість вітамінів та мінералів, саме тому він є чудовим методом збільшення кількості тромбоцитів та ефективним помічником у боротьбі з тромбоцитопенією.