6 продуктів, щоб контролювати високий рівень тригліцеридів

17 Січня, 2019
Надлишок тригліцеридів у крові може призвести до серцево-судинних та коронарних захворювань. Ось чому так важливо контролювати рівень тригліцеридів. Спробуйте ці 6 смачних і поживних продуктів.

Високий рівень тригліцеридів, відомий в медичних термінах як гіпертригліцеридемія, – це розлад, що характеризується патологічним збільшенням тригліцеридів у крові.

Експерти в галузі охорони здоров’я серцево-судинної системи рекомендують утримувати їх в межах нормального діапазону, тобто нижче 150 мг/дл. Отже, кількість, яка вища цього рівня, збільшує ризик серцево-судинних захворювань і панкреатиту.

Організм використовує певну кількість ліпідів як джерело енергії. Проте надлишок є однією з основних причин ішемічної хвороби серця.

Крім того, високий рівень цих ліпідів йде рука об руку зі зменшенням рівня ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), які також називають “хорошим холестерином.” Природно, ЛПВЩ дуже важливі, щоб очистити артерії.

На щастя, раціон з помірним вмістом жирів і калорій природним чином регулює рівень тригліцеридів, перш ніж він може вплинути на здоров’я.

Ось чому варто збільшити споживання певних продуктів, які допомагають підтримувати стабільний рівень тригліцеридів.

Продукти, які допоможуть контролювати рівень тригліцеридів

З’ясуймо, що це за продукти.

1. Оливкова олія

оливкова олія
По-перше, оливкова олія складається з мононенасичених жирів, які стимулюють збільшення хорошого холестерину у ваших артеріях.

Регулярне споживання оливкової олії регулює високі рівні тригліцеридів, очищає артерії та знижує запалення.

Крім того, вона може допомогти запобігти розвитку серйозних серцево-судинних захворювань, таких як ішемічна хвороба, тромбоз і атеросклероз.

2. Бобові

Бобові цінують за високий вміст поживних речовин. Вони є чудовим варіантом для підтримки серцево-судинної системи.

Їхні значні рівні розчинної клітковини допомагають знизити високий рівень холестерину і тригліцеридів в організмі. Крім того, вони допомагають уникнути їх накопичення на стінках артерій.

Вони також є здоровим джерелом вуглеводів і білків. Ваш організм використовує їх, щоб підтримати енергетичні рівні.

3. Жирна риба

риба
Жирна риба є одним з найкращих продуктів для підтримки серцево-судинного і розумового здоров’я.

Це одне з основних джерел Омега-3 жирних кислот – типу здорових жирів, які допомагають знизити рівень тригліцеридів.

Крім того, вона містить антиоксидантні та протизапальні сполуки, які знижують негативний вплив вільних радикалів – руйнівних молекул, які прискорюють розпад клітин.

Деякі з найкращих видів жирної риби:

  • скумбрія
  • лосось
  • тунець
  • сардини
  • оселедець
  • тріска

4. Овес

Це одне з основних джерел енергії в організмі. Овес є прекрасним союзником для зниження рівня цих ліпідів в артеріях.

По-перше, овес містить значну кількість розчинної клітковини – поживної речовини, яке зупиняє накопичення поганих жирів.

По-друге, він також має низький глікемічний індекс. Він навіть дає невелику кількість мононенасичених і поліненасичених жирів. Ці жири ефективні при таких розладах.

5. Горіхи

горіхи
Волоські горіхи, мигдаль та інші горіхи забезпечують значну кількість Омега-3 жирних кислот. Це незамінна поживна речовина, яка очищає кров і підтримує здоров’я серця.

Крім того, вони багаті на клітковину й антиоксиданти, які, у відповідних кількостях, допомагають контролювати рівень тригліцеридів.

6. Часник

часник
Крім того, в раціоні кожного пацієнта з цією проблемою має бути часник.

Насамперед, часник робить свій внесок у регуляцію жирів у крові. У свою чергу, це сприяє виведенню токсинів.

Багато фахівців рекомендують вживати його окремо сирим. Вірте чи ні, це найкращий спосіб, щоб скористатися його властивостями.

В цілому, майте на увазі, що включення цих продуктів до раціону є лише частиною боротьби з цією проблемою зі здоров’ям.

Крім того, дуже важливо пити багато води й уникати надмірного споживання смаженої їжі, молочних продуктів та інших джерел насичених жирів.

  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
  • Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
  • Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.