Холін: важлива поживна речовина з багатьма перевагами

Холін - важлива поживна речовина, яка має ключове значення для розвитку нервової системи. Серед багатьох переваг, він допомагає вдосконалити пізнавальні функції.
Холін: важлива поживна речовина з багатьма перевагами

Останнє оновлення: 09 квітня, 2020

Холін – один із вітамінів і мінералів, які нам потрібно приймати щодня. Він є складовою частиною вітамінів групи В. Хоча він не настільки відомий, як інші мінерали та вітаміни, варто зробити його частиною свого раціону, тому що це важлива поживна речовина.

Читайте далі, щоб дізнатися більше про цей вітамін та його численні переваги!

Що таке холін?

що таке холін
Як було сказано вище, цей вітамін входить до вітамінів групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 і В12). І мозок, і нервова система потребують його, щоб покращити пам’ять, регулювати настрій і контролювати м’язи.

Він також потрібен для формування мембрани, яка оточує клітини тіла. Хоча печінка може виробляти його в невеликій кількості, ми здебільшого отримуємо його з їжі.

Переваги холіну

Цей вітамін допомагає м’язам та нервовій системі нормально функціонувати.

Подібно до вітаміну D, цей вітамін відіграє ключову роль у засвоєнні кальцію, оскільки він допомагає омега-3 жирним кислотам та вітаміну групи В правильно діяти.

Нижче перераховані різні переваги холіну:

1. Він покращує спортивні показники.

Мозку потрібно вміти добре спілкуватися з м’язами. Якщо у вас не вистачає холіну під час занять спортом, це може затримати повідомлення від мозку до м’язів.

Це може спричинити швидку втому організму.

2. Він покращує здоров’я печінки.

Холін допомагає виводити жири з печінки, тому допомагає запобігти її захворюванням. Він також допомагає печінці виконувати основні завдання, такі як фільтрація, детоксикація та перетворення їжі в енергію.

3. Він може допомогти запобігти передчасному старінню мозку.

Новітні наукові дослідження зосереджені на впливі холіну на когнітивні погіршення стану людей у ​​міру старіння. Вчені вважають, що віг може допомогти запобігти передчасному старінню мозку.

Продукти, багаті на холін

Оскільки це важлива поживна речовина, важливо знати, які продукти містять цей вітамін, і додавати їх до свого щоденного раціону.

  • жовток
  • печінка
  • яловичина
  • пивні дріжджі
  • овес і вівсянка
  • горіхи
  • бобові / квасоля

Холін та хвороба Альцгеймера

холін та хвороба Альцгеймера
Наразі лікарі досліджують вплив холіну на профілактику та лікування когнітивних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Нове дослідження, опубліковане Державним університетом штату Аризона, вивчає безпечне і просте лікування однієї з найбільш руйнівних хвороб – хвороби Альцгеймера.

Дослідники за підтримки Центру досліджень нейродегенеративних захворювань вивчали вплив холіну на когнітивні функції. Загалом вони виявили, що перспективно його використовувати в боротьбі із втратою пам’яті під час таких захворювань, як хвороба Альцгеймера.

Дослідження фокусується на мишах, які вирощують із симптомами, схожими на хворобу Альцгеймера. Результати показують, що, коли гризуни отримують велику кількість холіну в раціоні, їхні потомства мають кращу пам’ять у порівнянні з мишами, які народилися від матерів, які дотримувались дієти із нормальним споживанням холіну.

Отже, сприятливий вплив цього вітаміну виявляється трансгенераційним. Ефекти не тільки приносять користь тим, хто отримує його в утробі матері та в період лактації, але й їхнє потомство.

Холін під час вагітності та лактації

холін під час вагітності
Споживання цієї поживної речовини під час вагітності допомагає забезпечити здоровий когнітивний розвиток ненародженої дитини.

Різні харчові інститути та дослідницькі центри підтвердили, що холін є важливою допологовою добавкою. Під час вагітності споживання холіну матір’ю впливає на розвиток мозку та пам’яті дитини.

Жінки, які вагітні або годують груддю, мають переконатися, що вони їдять рекомендовану щодня кількість холіну. Додаткові добавки зазвичай не потрібні, якщо людина їсть здорові та збалансовані продукти.

Побічні ефекти

Споживання занадто великої кількості холіну може спричинити неприємний рибний запах тіла, надмірне потовиділення або слиновиділення, низький кров’яний тиск та схильність до травм або захворювань печінки. Деякі дослідження довели, що надмірно частий прийом холіну також може збільшити ризик серцевих захворювань.

Майте на увазі, що ці побічні ефекти проявляються, якщо споживати забагато холіну. Пам’ятайте, що холін – важлива поживна речовина для нашого організму, яка приносить користь лише тоді, коли їсти його у здоровій кількості.



  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.