Що говорить наука про споживання кофеїну
Спостерігається чимало громадського та наукового інтересу до негативних наслідків для здоров’я регулярного споживання кофеїну. Дізнайтеся, що говорить наука про кофеїн!
Дослідження не були абсолютно переконливими. Відома лише одна причинно-наслідкова асоціація, пов’язана зі споживанням кофеїну та негативними наслідками під час вагітності.
Епідеміологічні наукові дослідження вказують на те, що ця речовина сприятливо впливає на зменшення ризику хронічних захворювань.
Але, щоб зрозуміти вплив кофеїну на здоров’я, спочатку потрібно знати, звідки походить ця активна сполука.
Звідки береться кофеїн?
Кофеїн є найбільш споживаним стимулятором у всьому світі. Основні його джерела:
- кольські горіхи (Cola acuminata).
- какао-боби (Theobroma cacao).
- парагвайський падуб (Ilex paraguariensis) споживають у деяких країнах Південної Америки
- гуарана (Paullinia cupana).
- смажені кавові зерна (Арабіка та Робуста) та чайне листя (Camellia sinensis – його основні джерела у всьому світі.
Окрім перерахованих вище джерел, кофеїн можна знайти в деяких знеболювальних, газованих та енергетичних напоях та дієтичних добавках.
Концентрація кофеїну різна в напоях, які його містять. Однак кава – це напій з найбільшою концентрацією, оскільки вона містить 100 мг / чашку. Мате посідає друге місце, оскільки він містить 78 мг / 225 г, а за ним чорний чай із вмістом 55 мг / 225 г.
Споживання кофеїну та обмін речовин
Після прийому всередину організм швидко і повністю засвоює кофеїн у шлунково-кишковому тракті (біодоступність становить 100%). Потім він метаболізує його в печінці й утворює три важливі метаболіти:
- 3,7-диметилксантин
- 1,7-диметилксантин
- 1,3-диметилксантин
Що говорить наука про кофеїн після його всмоктування? Ця сполука чинить фізіологічну дію на організм. Нижче ми детально її опишемо.
Також рекомендуємо прочитати: Рецепти кави, про які ви не здогадувалися досі
Фізіологічні механізми кофеїну
По-перше, кофеїн працює як антагоніст рецептора аденозина в мозку. Це пояснюється тим, що оскільки він має схожу молекулярну структуру з аденозином, він здатен займати його рецептори (головним чином А1 в гіпокампі та А2, розташований в багатих на дофамін ділянках мозку).
Блокуючи зв’язування аденозину в нейронах (що спонукає сон), він стимулює діяльність центральної нервової системи (ЦНС). Загалом, низьке споживання цієї речовини (від 20 до 200 мг на добу) дає позитивний вплив на самопочуття, пильність та енергію.
Однак вищі дози можуть викликати нервозність і занепокоєння, особливо у людей, які не звикли пити кофеїнові напої.
Споживання кофеїну та хвороба Паркінсона
Хвороба Паркінсона проявляється після прогресуючого скорочення дофамінергічних нейронів у чорній субстанції.
Поліпшуючи працездатність дофамінергічної системи, завдяки антагоністичній дії на рецептори аденозину, кофеїн стимулює вивільнення дофаміну, зменшуючи погіршення дрібної та великої моторики.
Споживання кофеїну при ожирінні та діабеті
Науковий погляд на кофеїн та його вплив на схуднення дуже цікавий. Ця речовина діє на швидкість обміну речовин, витрату енергії та термогенну діяльність (особливо на ліпіди).
Споживання 300 мг на день кофеїну пригнічує цикл АМФ-фосфодіестерази для збільшення циклічного АМФ і, антагонізуючи рецептори аденозину, збільшує вивільнення норадреналіну. Це ефекти, які стимулюють втрату ваги через підвищення ліполітичної активності.
Окрім того, численні дослідження говорять про зворотну залежність між споживанням кави та ризиком розвитку діабету 2 типу. Люди, які п’ють щонайменше 6 чашок кави на день, мають на 35% нижчий ризик розвитку захворювання. Тим часом у тих, хто споживає 4-6 чашок, на 28% знижується ризик розвитку захворювання.
Вплив кофеїну на засвоєння мінералів
Коли ви п’єте напій, що містить кофеїн під час основної їжі, вашому організму важко засвоювати важливі мінерали, такі як залізо та кальцій.
Деякі дослідження повідомляють, що високі дози кофеїну збільшують виділення кальцію з сечею. Отже, це підвищує ризик захворювань кісток, тому експерти рекомендують споживати каву помірно.
- 4 чашки чорної кави
- 3 чашки капучино
- 6 чашок кави
Примітка. Ви повинні доповнити ці рекомендації належним споживанням кальцію.
Відкрийте для себе: Кава захистить від раку печінки
Кофеїн під час вагітності та лактації
Причина, через яку кофеїн протипоказаний під час вагітності та лактації, полягає в тому, що він здатен перетинати плаценту та стимулювати швидкість метаболізму плода.
Під час вагітності високі дози кофеїну пов’язані з розвитком вроджених порушень, викиднів, низькою вагою при народженні та змінами поведінки новонародженого.
Так само кофеїн безпосередньо передається через грудне молоко, викликаючи дратівливість і порушення сну. Тому фахівці рекомендують обмежити прийом кофеїну – 200 мг на день.
Надмірне споживання кофеїну при вагітності та лактації може завдати шкоди дитині.Що говорить наука про споживання кофеїну та його вплив на здоров’я
Коротко кажучи, фахівцям відомо, який вплив має кофеїн на організм. Оскільки напої, що найбільше споживаються у світі, містять цю речовину, важливо знати механізми та дії, які він чинить на організм, а також рекомендовані дози, щоб уникнути змін та повною мірою скористатись його перевагами.
Більшість досліджень на людях припускає, що помірне споживання (менше ніж 400 мг / добу) впливає на масу тіла і нейродегенеративні та обмінні захворювання.
Однак важливо зауважити, що ця речовина протипоказана під час вагітності та лактації.
- Reyes CM, Cornelis MC. Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines. Nutrients.2018; 10 (1772): 1-34.
- Wikoff, D.; Welsh, B.T.; Henderson, R.; Brorby, G.P.; Britt, J.; Myers, E.; Goldberger, J.; Lieberman, H.R.; O’Brien, C.; Peck, J. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem. Toxicol. 2017, 109, 585–648
- Heckman MA, Weil J, Gonzalez de Mejia E. Caffeine (1,3,7-trimethylxantine) in Foods: A Comprehensive Review on Consumption, Functionality, Safety, and Regulatory Matters. J Food Sci. 2010 Apr;75(3):R77-87.
- De Melo Pereira GV, de Carvalho Neto DP, Magalhaes J et al. Chemical composition and health properties of coffee and coffee by-products. Adv Food Nutr Res. 2020; 91: 65-96.