Цікаві особливості протизапальної дієти

Травень 9, 2019
Ви страждаєте через хронічні запальні процеси в організмі? Якщо вам доводиться регулярно стикатися з цією проблемою, радимо дотримуватися протизапальної дієти. У цій статті ми детальніше розповімо про особливості протизапальної дієти, які потрібно мати на увазі, перш ніж вносити зміни до щоденного раціону.

Шкідливі звички, зокрема зловживання алкоголем та тютюновими виробами, сидячий спосіб життя та неправильне харчування, можуть призвести до розвитку запального процесу у клітинах. Насправді подібне запалення може суттєво погіршити якість життя, якщо вчасно не розпочати боротьбу з цією проблемою. Саме тому ми рекомендуємо дотримуватися протизапальної дієти, адже такий раціон справді є незамінним для підтримання гарного самопочуття.

Якщо ви регулярно вживаєте велику кількість жирів, шкідливі напівфабрикати, мюслі та борошняні вироби, а також зловживаєте шкідливими звичками, з часом це може призвести до запалення клітин та спровокувати розвиток таких захворювань, як злоякісні пухлини, діабет, алергії, втрату волосся, артрит та нежить.

На жаль, запалення давно перестало бути звичним розладом, який можна усунути за допомогою кубиків льоду, лікувальних кремів та спеціальних пігулок. Саме тому дуже важливо вести активний спосіб життя та дотримуватися протизапального раціону, за допомогою якого можна очистити організм від токсинів та відновити баланс незамінних поживних речовин. Тільки таким чином ви зможете впевнитися, що клітини тканин перебувають в оптимальному стані.

Взаємозв’язок між щоденним раціоном та хронічним запаленням

Коли ми говоримо про запальний процес, то маємо на увазі не лише звичну захисну реакцію організму на укуси комах, опіки та побутові травми.

Мало хто це знає, проте хронічне запалення також буває. Зазвичай цей процес відбувається тоді, коли організм починає реагувати на різноманітні несприятливі подразники. На жаль, при цьому відбувається атака власних тканин організму, а це у свою чергу призводить до серйозного пошкодження клітин важливих внутрішніх органів.

Якщо людина страждає через хронічне запалення, її клітини стають більш вразливими до таких захворювань:

Саме тому напрошується висновок, що харчування відіграє дуже важливу роль.

Чому необхідно ретельно підбирати продукти до щоденного раціону?

Насправді якщо ви правильно складете щоденне меню, то зможете відмовитися від тих продуктів, які безпосередньо або непрямим чином викликають запальний процес в організмі.

Що таке протизапальна дієта?

Навіть із самої назви цього раціону можна зрозуміти головну мету та особливості протизапальної дієти. Меню, яке передбачає протизапальна дієта, покликане запобігати розвитку запального процесу у клітинах, а також допомагає боротися з уже наявним в організмі запаленням.

Цей раціон не є суворою дієтою, спрямованою на втрату зайвих кілограмів. До того ж протизапальна дієта не має означеного терміну застосування, адже подібного раціону можна дотримуватися завжди. Меню цієї дієти – це підбірка незамінних рекомендацій, які допоможуть вам замінити шкідливі звички корисними продуктами. Цей раціон покликаний покращити як фізичний, так і емоційний стан людини.

Коли йдеться про особливості протизапальної дієти, необхідно взяти до уваги чотири основні принципи цього щоденного раціону:

1. Необхідно вживати велику кількість корисних жирів, овочів, клітковини та свіжих фруктів.

2. Регулярно споживати продукти з високим вмістом незамінних антиоксидантів.

3. Зменште кількість білків тваринного походження в раціоні. Особливо це стосується жирних видів риби.

4. Вживайте менше шкідливих напівфабрикатів.

Головні особливості протизапальної дієти

В одному з номерів іспанського видання журналу Vogue відомий дієтолог та фітнес-тренер Беатрис Ларреа виділила 11 важливих принципів протизапальної дієти, яка покликана запобігати розвитку запалення клітин та боротися із запальними процесами в організмі. Ось вони:

1. Урізноманітніть свій раціон та чергуйте продукти в щоденному меню

Експерт запевняє, що не варто зациклюватися виключно на одному корисному продукті, незалежно від того, скільки в ньому міститься вітамінів та поживних речовин. Якщо ви будете регулярно їсти лише один продукт, ваш організм не отримуватиме всі необхідні йому речовини.

2. Вживайте пробіотики

Ні для кого не таємниця, що ці корисні бактерії мають напрочуд позитивний вплив на кишкову флору. Пробіотики входять до складу різних дієтичних добавок, а також до певних харчових продуктів. Велика кількість пробіотиків міститься в кефірі, ферментованих продуктах, місо-пасті та інших соєвих продуктах.

пробіотики та запалення

3. Щодня натщесерце випивайте склянку теплої води із соком половини лимона

Цей напій не лише прискорює обмін речовин, але і чудово очищує печінку від токсинів. На бажання ви також можете додавати до теплої води трохи яблучного оцту, імбиру, куркуми або каєнського перцю.

4. Зробіть продукти з високим вмістом жирних кислот Омега-3 частиною свого щоденного раціону

Насправді є величезна кількість харчових продуктів, які містять жирні кислоти Омега-3. Неодмінно включіть до свого меню насіння чіа, морські водорості, лосось, оливкову олію, горіхи, конопляну олію, сардини, анчоуси, авокадо тощо.

5. Щодня пийте під час трапези натуральний чай

Найбільш поживними та вітамінізованими видами цього напою є зелений чай, матча та імбирний настій. Усі ці напої містять велику кількість незамінних антиоксидантів, а також мають потужні протизапальні властивості.

6. Не пропускайте прийомів їжі і ніколи не відмовляйтеся від вечері

Дуже важливо дотримуватися такого стилю харчування: їсти щонайменше тричі на день та голодувати в нічний період. Вас лякає слово “голод”? Даремно, адже спеціаліст з харчування стверджує, що для гарного самопочуття дуже важливо дозволяти шлунку відпочивати від їжі від 10 до 12 годин в нічний період.

Таким чином клітини мають змогу відновитися.

7. Уникайте певних шкідливих продуктів

Не варто зловживати такими продуктами, як цукор, борошно та рафінована сіль. Рекомендуємо також зменшити кількість у щоденному меню молочних продуктів, газованих солодких напоїв, напівфабрикатів, рафінованих вуглеводів, сосисок та червоного м’яса.

8. Дотримуйтеся принципів збалансованого харчування та вживайте лише натуральні продукти

Якщо хочете завжди гарно почуватися, неодмінно вживайте свіжі, натуральні та яскраві продукти. Ми радимо уникати тих харчових продуктів, які містять велику кількість шкідливих хімічних речовин.

9. Купуйте лише органічне м’ясо

Тільки таким чином ви зможете переконатися в тому, що м’ясні продукти, які ви вживаєте, не містять жодних гормонів та антибіотиків.

м'ясні продукти та їх вплив на організм та запалення

10. Уникайте антибіотиків

Навіть під час серйозних захворювань радимо уникати лікування за допомогою антибіотиків, адже згідно з думкою багатьох експертів, ці речовини найбільше пошкоджують кишкову флору.

11. Завжди супроводжуйте правильне харчування регулярними заняттями спортом

Дуже важливо регулярно не тільки займатися кардіотренуваннями, але і виконувати складні силові вправи, які розвивають опір та витривалість. Вірте чи ні, але саме таке чергування різних видів фізичного навантаження рекомендує більшість тренерів та спеціалістів з правильного харчування.

Ви досі вагаєтесь? Не варто гаяти час, краще одразу взяти на озброєння основні принципи протизапальної дієти.

Якщо ви наважитесь змінити щоденний раціон, всі згадані вище рекомендації допоможуть вам краще зрозуміти особливості протизапальної дієти та неухильно дотримуватися режиму. Повірте, ви одразу помітите, що принципи цієї дієти є досить простими та легкими у виконанні.

Не забувайте, що протизапальна дієта є безпечною для здоров’я, тож єдиною причиною відмови від цього стилю харчування є дискомфортні відчуття. Якщо у вас нема жодних протипоказань, ви можете спокійно почати дотримуватися протизапальної дієти. Повірте, уже за короткий час ви помітите значне покращення самопочуття та матимете більше енергії.

У разі, якщо після прочитання цієї статті у вас однаково залишилися запитання, радимо звернутися за порадою до кваліфікованого спеціаліста.

  • Amigó-Correig, P., et al. “Importancia de la dieta en la inflamación.” Antropo 16 (2008): 23-28.
  • García-Casal, Maria Nieves, and Héctor E. Pons-Garcia. “Dieta e inflamación.”