Які незамінні жири потрібні вашому мозку

Чи знали ви, що мозок складається з великої кількості жирів? Ми повинні споживати жири, щоб забезпечити здоров’я мозку. У цій статті відкрийте для себе незамінні жири, яких потребує ваш мозок.
Які незамінні жири потрібні вашому мозку

Останнє оновлення: 05 лютого, 2020

Ви отримуєте незамінні жири, яких потребує ваш мозок?

Мозок – це найтовстіший орган в організмі (разом із жиром під шкірою). Однак жири в мозку використовуються не як джерело енергії. Натомість це частина його структури. Ось чому ваш мозок не худне, а череп все ще виглядає завеликим, коли ви втрачаєте кілька кілограмів.

Якщо ваш мозок не отримує необхідних жирів, які йому потрібні, він не може виконувати свої життєво важливі функції належним чином. Ось чому ви повинні додати до раціону деякі жирові компоненти, необхідні мозку та нервам.

Чи достатньо ви знаєте про незамінні жири, яких потребує ваш мозок?

Харчуйтеся правильно і споживайте незамінні жири

Мозок людини приблизно в 10-20 разів більший, ніж у великих ссавців, таких як кити або слони. Тому наш мозок витрачає приблизно 600 ккал на день (30% від загальної кількості щоденних калорій, яких потребує доросла людина). Загалом у нас найбільша та найрозвиненіша сіра речовина серед усіх тварин.

Паралельно з цим розвитком мозку людина розвивала абстрактне мислення, уяву, роздуми, самоаналіз та “уявний світ”. Що є причиною цієї неймовірної еволюції, яка зробила наш інтелект таким, яким він є сьогодні?

Джерело нашої інтелектуальної еволюції

Зокрема, є дві причини, чому людський мозок зміг так добре розвиватися: приготування їжі та насичена і різноманітна дієта.

Приготування їжі скорочувало час травлення, а також енергію, що бере участь у невтомному жуванні для перетравлення волокон, колагену та хрящів. Скорочення часу жування, можливо, також покращило пам’ять та пізнавальну здатність. Також розмір кишківника зменшувався, і це призводило до більш різноманітної бактеріальної флори.

еволюція мозку
У свою чергу, додавання тваринних білків до раціону людини призвело до прискорення розвитку мозку. Німецький нейродослідник Карл Зіллес стверджує, що мозок європейців за минуле століття набрав в середньому 70 грамів завдяки кращому харчуванню.

Задоволення від смачної їжі приносить незліченну кількість інших переваг, таких як соціальна активність та приємні відчуття. Безумовно, ситне харчування допомагає інтелекту!

Однак це ще не все. Деякі соціологи та антропологи кажуть, що споживання морепродуктів (таких як риба, молюски, морські водорості та навіть черепах і крокодилів) підвищило наш інтелект та соціальні навички, що призвело до розвитку суспільств. Насправді перші великі цивілізації в історії селилися на межі річок чи морів.

Одна з причин, яка вказує на розвиток інтелекту, полягає у включенні найбільш потрібних жирів у головному мозку – ненасичених жирів, багатих на риб’ячий жир.

Без незамінних жирів мозок був би слабким

Мозок чудово працює як центр. Він управляє величезною базою даних, обробляє її і, у багатьох випадках, генерує відповіді та реакції в широкому діапазоні можливостей.

Мозковий жир є одним із важливих параметрів зв’язку нейронів між собою. За підрахунками, зв’язок між нейронами – це неймовірна мережа довжиною 965 км. Нейронний зв’язок генерується електрохімічними імпульсами.

Щоб забезпечити максимальну швидкість «електричної розмови», жир, який покриває нейрони, і те, що ми називаємо «нерви», дуже важливо. Ба більше, жирове покриття гарантує, що мозок не обгорить. Жир поглинає більше тепла і є електричним ізолятором.

Однак працюють не всі види жиру.

незамінні жири для мозку

Мозок любить холестерин і омега-3

Мозкові жири ретельно вибираються у клітинах. З них приблизно 25% – холестерин, необхідний для багатьох функцій мозку, зокрема для пам’яті та навчання. Клітини мозку самі виробляють холестерин, тому зазвичай немає дефіциту цієї жирної кислоти.

Також рекомендуємо прочитати: Як регулярне вживання води впливає на мозок

Однак це не стосується інших улюблених жирів мозку, без яких він би не працював належним чином: поліненасичених жирних кислот. Вони відомі як “омега”, і, звичайно, найбільш часто згадують омега-3 жирні кислоти. Мозок зберігає необхідні йому омега-3.

За винятком деяких популяцій, люди майже не виробляють необхідні омега-3. Отже, коли ви не споживаєте достатньо цих жирних кислот, у вас можуть зрештою розвинутися нейродегенеративні захворювання та когнітивні розлади, і навіть депресія в середньостроковій перспективі.

Найбагатші джерела омега-3 – одного з незамінних жирів, яких потребує мозок

Понад 50% жирних кислот омега-3 надходять з риб’ячих жирів, особливо з блакитної риби, молюсків та водоростей (меншою мірою). Якщо ви не додасте ці харчові джерела до свого раціону, а замість них будете споживати лише горіхи, насіння, рослинні олії та бобові, ви отримаєте лише невелику частку від загальної омега-3, якої потребує ваш мозок.

Ця стаття може вас зацікавити: Потужний напій, щоб стимулювати мозок

Це особливо важливо для дітей у перші роки життя, коли їхній мозок ще розвивається та росте. У зв’язку з цим, недавнє дослідження показало, що ця диспропорція омега-3 збільшує ризик гіперактивності дефіциту уваги.

Риба та риб’ячий жир – незамінні жири для мозку

риба для здоров'я мозку
У міру дорослішання омега-3 залишається важливою для роботи та підтримки мозку. Підраховано, що у молоді мозок не має дефіциту омега-3, тоді як дефіцит може швидше виникати з віком. Дефіцит омега-3 збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, депресії та інших розладів, таких як безсоння, дефіцит уваги та розумова втома.

За підрахунками, в середньому дорослій людині в день потрібно 200-300 мг різних типів жирних кислот. Ось кілька продуктів, багатих на жирні кислоти:

  • олія печінки тріски (3500 міліграмів на 100 г)
  • оселедець і сардина (1500-1800 міліграм в 100 г)
  • лосось, тунець, скумбрія, форель і осетер (500-800 мг на 100 г)
  • рибні яйця (червона і чорна ікра) (380-400 мг на 100 г)
  • хек, морський лящ, морський окунь, короп, червона кефаль, камбала, тріска та інша біла риба (150-200 мг на 100 г)
  • водорості (норі, хізікі, вакаме, комбу, дулс, араме) (20-50 мг на 100 г)

Що робити, якщо я не їм морепродукти?

Більшості людей бракує метаболічних механізмів для виробництва деяких видів омега-3 з продуктів рослинного походження. Лише деяким веганам вдалося метаболічно адаптуватися до обмеженого споживання риб’ячих жирів, щоб компенсувати свої потреби в омега-3 овочами, зерновими та насінням.

Тому споживання лише насіння чіа чи льону, горіхів, оливок, круп та рослинних олій буде недостатньо для задоволення різних потреб вашого організму в омега-3 для інтелектуальної та емоційної діяльності. Якщо ви не їсте м’яса або морепродуктів, поговоріть зі своїм лікарем і подумайте про прийом добавок.



  • Marín, R. (2018). Dale vida a tu cerebro: La guía definitiva de neuroalimentos y hábitos saludables para un cerebro feliz. Roca Editorial.
  • Forschungszentrum Jülich – JARA-Senior Professor of Brain Research Prof. Dr. Karl Zilles. Retrieved 9 August 2020, from https://www.fz-juelich.de/inm/inm-1/EN/Forschung/_docs/Rezeptoren/Rezeptoren_node.html
  • FAO, F. (2012). Grasas y ácidos grasos en nutrición humana.
  • López-Vicente, M., Fitó, N. R., Vilor-Tejedor, N., Garcia-Esteban, R., Fernández-Barrés, S., Dadvand, P., … & Fernández-Somoano, A. (2019). Prenatal omega-6: omega-3 ratio and attention deficit and hyperactivity disorder symptoms. The Journal of pediatrics, 209, 204-211.
  • Habchi, J., Chia, S., Galvagnion, C., Michaels, T. C., Bellaiche, M. M., Ruggeri, F. S., … & Linse, S. (2018). Cholesterol catalyses Aβ42 aggregation through a heterogeneous nucleation pathway in the presence of lipid membranes. Nature chemistry, 10(6), 673-683.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.