Здорова дієта при гастриті

27 Квітня, 2021
У цій дієті мало жиру, клітковини та простих цукрів, що допомагає спорожнити шлунок та зменшити вироблення шлункових кислот. Тому ця здорова дієта при гастриті допомагає зменшити симптоми та дискомфорт.

Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, яке викликає дискомфорт, печію і навіть нудоту та блювоту. Люди з хронічним гастритом часто бояться їсти певні продукти, щоб уникнути цього дискомфорту. У цій статті ми розповімо, якою має бути дієта при гастриті. Читайте далі, щоб дізнатися більше!

Що викликає гастрит?

Однією з найпоширеніших причин гастриту є інфекція, спричинена бактерією під назвою Helicobacter pylori. У розвинених країнах ця бактерія може заражати до 50% населення, хоча лише у 15% з них розвивається ця хвороба.

Це показує, що розвиток гастриту значною мірою залежить від генетичних чи екологічних чинників (їжа, куріння тощо). Отже, причин гастриту багато. Серед них:

  • Постійне використання деяких ліків, зокрема нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), таких як аспірин або ібупрофен.
  • Зловживання алкоголем, тютюном або наркотиків.
  • Аутоімунні розлади, такі як пернициозна анемія.
  • Високий стрес або занепокоєння, оскільки це збільшує шлункові кислоти й викликає так званий нервовий гастрит.
  • Зловживання дуже важкою або гострою їжею.

Читайте також: Дев’ять продуктів для полегшення гастриту

Якою має бути дієта при гастриті?

Дієта при гастриті складається з поживної та здорової їжі, щоб зменшити споживання тих продуктів, які дратують шлунок, а також збільшити споживання тих продуктів, які заспокійливо чи позитивно впливають на шлунок.

За допомогою правильної дієти можна поліпшити травлення, зменшити біль та інші симптоми, тим самим зменшивши запалення та дискомфорт у шлунку. Дуже важливо пам’ятати, що при лікуванні гастриту завжди необхідний нагляд лікаря.

Загальні дієтичні рекомендації при гастриті

При складанні дієти для людей, які страждають на гастрит, необхідно врахувати ці поради:

  • Їжа повинна бути легкою: за потреби ви можете їсти частіше, але варто уникати переїдання.
  • Обирайте певні рекомендовані продукти, корисні для шлунку: картопля, рис, морква, гарбуз, варена капуста, яблука, стиглі банани та оливкова олія.
  • Легке приготування: переважно варто готувати на пару, варити, готувати пюре або супи. Уникайте смаження, смаження на грилі або інших дуже сухих або недостатньо обсмажених продуктів.
  • Не пийте нічого занадто гарячого.
  • Пийте воду протягом дня.

Дізнайтеся також: Спробуйте ці чудові природні засоби від гастриту

Приклади щоденного раціону при гастриті

Пам’ятайте, що хоча ця дієта допоможе зменшити біль та дискомфорт, спричинені гастритом, вона не є способом лікування.

Сніданок

Напівжирне молоко з цукром / йогурт

  • Білий хліб з варенням / печиво / 2 скибочки білого хліба з індичкою або шинкою
  • 1 столова ложка знежиреного білого сиру

Ранковий перекус

  • Фрукти на грилі або фруктовий компот / персиковий, яблучний або виноградний сік / рекомендовані фрукти

Обід

  • Гарнір: пюре з кабачків / варена картопля з мангольдом / рис з овочами / макарони з вареною шинкою або беконом, кабачки та баклажани.
  • Основна страва: смажене куряче стегно без шкіри / яловичина на грилі / варений хек / запечена путасу
  • Десерт: стиглий банан / персик в сиропі / смажений гарбуз / сир з цукром / домашній заварний крем зі знежиреним молоком

Полуденок

Вечеря

  • Перша страва: варена зелена квасоля, морква та картопля / овочеве пюре / курячий суп з локшиною
  • Основна страва: куряча грудка на грилі з вареною картоплею / шинка на грилі / запечений палтус / омлет з яєць або кабачків
  • Десерт: смажене яблуко / стигла груша / свіжий сир з айвовим желе / ​​ванільний заварний крем

Примітка: Якщо ви хочете поліпшити травлення, спробуйте пити більше настоїв з сильними травними властивостями.

Нарешті, пам’ятайте, що не варто обмежувати свій раціон більше, ніж потрібно. Використовуйте ці рекомендації як орієнтир і не забувайте про свої особисті уподобання та дієтичні обмеження. Крім того, намагайтеся зробити свій раціон максимально різноманітним та збалансованим. Ви також можете спробувати поступово вводити більше продуктів, якщо ваш стан покращується.

  • Valdivia Roldán Mario. Gastritis y gastropatías. Rev. gastroenterol. Perú  [Internet]. 2011  Ene;  31( 1 ): 38-48. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292011000100008&lng=es.
  • MARY KAY WASHINGTON; RICHARD M. PEEK JR. TADATAKA YAMADA. Texbook of gastroenterology. Fifth edition 2009. Cap 42. Gastritis and gastropathy pag 1005 – 1025.
  • STEPHEN J. MCPHEE, MAXINE A. PAPADAKIS, LAWRENCE M, TIERNEY, JR. Current Medical Diagnosis & treatment.2008, 47 Edition. Gastritis & Gastropathy. Pag 514 – 518.