Здорова дієта при гастриті
Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, яке викликає дискомфорт, печію і навіть нудоту та блювоту. Люди з хронічним гастритом часто бояться їсти певні продукти, щоб уникнути цього дискомфорту. У цій статті ми розповімо, якою має бути дієта при гастриті. Читайте далі, щоб дізнатися більше!
Що викликає гастрит?
Однією з найпоширеніших причин гастриту є інфекція, спричинена бактерією під назвою Helicobacter pylori. У розвинених країнах ця бактерія може заражати до 50% населення, хоча лише у 15% з них розвивається ця хвороба.
Це показує, що розвиток гастриту значною мірою залежить від генетичних чи екологічних чинників (їжа, куріння тощо). Отже, причин гастриту багато. Серед них:
- Постійне використання деяких ліків, зокрема нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ), таких як аспірин або ібупрофен.
- Зловживання алкоголем, тютюном або наркотиків.
- Аутоімунні розлади, такі як пернициозна анемія.
- Високий стрес або занепокоєння, оскільки це збільшує шлункові кислоти й викликає так званий нервовий гастрит.
- Зловживання дуже важкою або гострою їжею.
Читайте також: Дев’ять продуктів для полегшення гастриту
Якою має бути дієта при гастриті?
Дієта при гастриті складається з поживної та здорової їжі, щоб зменшити споживання тих продуктів, які дратують шлунок, а також збільшити споживання тих продуктів, які заспокійливо чи позитивно впливають на шлунок.
За допомогою правильної дієти можна поліпшити травлення, зменшити біль та інші симптоми, тим самим зменшивши запалення та дискомфорт у шлунку. Дуже важливо пам’ятати, що при лікуванні гастриту завжди необхідний нагляд лікаря.
Загальні дієтичні рекомендації при гастриті
При складанні дієти для людей, які страждають на гастрит, необхідно врахувати ці поради:
- Їжа повинна бути легкою: за потреби ви можете їсти частіше, але варто уникати переїдання.
- Обирайте певні рекомендовані продукти, корисні для шлунку: картопля, рис, морква, гарбуз, варена капуста, яблука, стиглі банани та оливкова олія.
- Легке приготування: переважно варто готувати на пару, варити, готувати пюре або супи. Уникайте смаження, смаження на грилі або інших дуже сухих або недостатньо обсмажених продуктів.
- Не пийте нічого занадто гарячого.
- Пийте воду протягом дня.
Дізнайтеся також: Спробуйте ці чудові природні засоби від гастриту
Приклади щоденного раціону при гастриті
Пам’ятайте, що хоча ця дієта допоможе зменшити біль та дискомфорт, спричинені гастритом, вона не є способом лікування.
Сніданок
Напівжирне молоко з цукром / йогурт
- Білий хліб з варенням / печиво / 2 скибочки білого хліба з індичкою або шинкою
- 1 столова ложка знежиреного білого сиру
Ранковий перекус
- Фрукти на грилі або фруктовий компот / персиковий, яблучний або виноградний сік / рекомендовані фрукти
Обід
- Гарнір: пюре з кабачків / варена картопля з мангольдом / рис з овочами / макарони з вареною шинкою або беконом, кабачки та баклажани.
- Основна страва: смажене куряче стегно без шкіри / яловичина на грилі / варений хек / запечена путасу
- Десерт: стиглий банан / персик в сиропі / смажений гарбуз / сир з цукром / домашній заварний крем зі знежиреним молоком
Полуденок
- Чай або настій з печивом / натуральний йогурт / легкі фрукти
Вечеря
- Перша страва: варена зелена квасоля, морква та картопля / овочеве пюре / курячий суп з локшиною
- Основна страва: куряча грудка на грилі з вареною картоплею / шинка на грилі / запечений палтус / омлет з яєць або кабачків
- Десерт: смажене яблуко / стигла груша / свіжий сир з айвовим желе / ванільний заварний крем
Примітка: Якщо ви хочете поліпшити травлення, спробуйте пити більше настоїв з сильними травними властивостями.
Нарешті, пам’ятайте, що не варто обмежувати свій раціон більше, ніж потрібно. Використовуйте ці рекомендації як орієнтир і не забувайте про свої особисті уподобання та дієтичні обмеження. Крім того, намагайтеся зробити свій раціон максимально різноманітним та збалансованим. Ви також можете спробувати поступово вводити більше продуктів, якщо ваш стан покращується.
- Khoeder G. H, Al-Menhali A, et al. Potential role of probiotics in the management of gastric ulcer. Experimental and Therapeutic Medicine. Julio 2016. 12 (1): 3-17.
- Li Y, Su Z, et al. Association of symptoms with eating habits and food preferences in chronic gastritis patients: a cross-sectional study. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. Julio 2020. 5197201.
- Mayo Clinic. Gastritis. Mayo 2022.
- McPhee S. J, Papadakis M. A, Lawrence M, Tierney Jr. Current Medical Diagnosis & treatment. 2008, 47 Edition. Gastritis & Gastropathy. Pag 514 – 518.
- Mount Sinai School of Medicine. Gastritis.
- Mulet Pérez A. M, Rodríguez Castro Y, et al. Gastritis crónica antral por Helicobacter pylori en pacientes con reflujo y sin reflujo duodenogástrico. Correo Científico Médico. Enero-Marzo 2014. 18 (1).
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Síntomas y causas de la gastritis y la gastropatía. Departamento de Salud y Servicios Humano de Estados Unidos. Agosto 2019.
- Servicio Urgencias Hospital de Sagunto. Dieta de protección gástrica y/o duodenal.
- Valdivia Roldán Mario. Gastritis y gastropatías. Revista gastroenterología Perú [Internet]. 2011 Ene; 31( 1 ): 38-48. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292011000100008&lng=es.
- Washington M. K; Peek R. M, Yamada T. Texbook of gastroenterology. Fifth edition 2009. Cap 42. Gastritis and gastropathy pag 1005 – 1025.