Дізнайтеся про численні корисні властивості м'ятного чаю

М'ята належить до тієї самої сім'ї, що й чебрець і розмарин. Вона покращує травлення та забезпечує організм вітамінами й мінералами. Читайте далі, щоб дізнатися про властивості м'ятного чаю, які неодмінно вас здивують.
Дізнайтеся про численні корисні властивості м'ятного чаю

Останнє оновлення: 10 лютого, 2019

Чаї рекомендують пити для лікування різних захворювань. Вони дуже корисні та надзвичайно популярні. Особливо часто фахівці говорять про властивості м’ятного чаю, адже він дуже ефективний. Вірите чи ні, він позитивно впливає на роботу багатьох органів.

Зараз м’ята росте в усьому світі, але родом вона із Середземномор’я. Насправді, це рослина з багатьма видами, утім усі вони належать до роду mentha.

Попри таке різноманіття всі різновиди м’яти мають схожі властивості, як-от: особливий аромат, зелене листя та світло фіолетовий цвіт. Крім того, вони ростуть у вологих ґрунтах.

Основні факти про м’яту

корисні властивості м'ятного чаю

Зараз ми хочемо розповісти вам трохи більше про м’яту, її історію та роль.

  • Вона швидко росте та може досягати висоти до половини метра.
  • Цвіт м’яти буває фіолетовий або білий. Він з’являється, коли рослина досягає певного етапу росту.
  • Є приблизно 25 видів рослин, які належать до тієї самої родини, що й м’ята, як-от розмарин, чебрець та орегано. Їх називають ароматними травами.
  • Листя м’яти використовують для приготування настоїв, але також можна застосовувати її ефірну олію, наносячи її безпосередньо на тіло.
  • Ця дивовижна рослина містить вітаміни A та C, а також жирні кислоти Омега 3 й різні мінерали.
  • З м’ятою потрібно поводитися дуже обережно: не ставити її під занадто сильне сонце й добре поливати. Листя можна зривати протягом усього року.
  • Наукова назва цієї рослини “Mentha” походить від імені грецької німфи, коханки Плутона. Бог перетворив німфу на м’яту через її надмірні ревнощі.

Властивості м’ятного чаю

У цій статті ви дізнаєтеся про дивовижні властивості м’ятного чаю та м’яти для здоров’я. Ви вже знаєте, що її дуже легко вирощувати, а також без проблем можна купити в будь-якому найближчому супермаркеті. Тому запасіться м’ятою та візьміть собі на замітку те, про що ми розповімо далі.

М’ята стимулює роботу травної системи

властивості м'ятного чаю для травлення

Її використовують після прийомів їжі, щоб у животі все “вляглося”. Крім того, м’ята знімає здуття та покращує травлення. Її також рекомендують приймати при шлункових болях як антиспастичний і протиблювотний засіб. Тому, якщо ви переїли, радимо приготувати настій із листя м’яти.

  • М’ята збільшує вироблення шлункових соків і зменшує нудоту.
  • Утім не варто приймати її протягом занадто тривалого часу. Зрештою, це може спричинити гастрит або подразнення стінок шлунка.

М’ята покращує роботу дихальної системи

Завдяки вмісту ментолу м’ята знімає закладеність. Вона також стимулює потовиділення, що допомагає очистити організм під час хвороби та сприяє одужанню.

М’ята корисна при нежитю, застосовується для лікування грипу та застуди, а також, щоб зняти лихоманку. Крім того, вона має противірусні властивості, які допомагають вилікувати різні захворювання дихальних шляхів.

Люди часто використовують властивості м’ятного чаю, щоб доповнити традиційні засоби проти бронхіту, фарингіту чи астми. А ті, хто недавно кинув курити або багато кашляє через сигарети, можуть позбутися першіння в горлі.

М’ята покращує роботу печінки та кишківника

М’яту можна використовувати для стимулювання роботи печінки та збільшення вироблення жовчі. Наприклад, її застосовують, щоб вилікувати коліки в животі та пом’якшити симптоми порушень травлення, коли печінка перестає працювати належним чином.

М’ята допомагає при діареї, синдромі подразненого кишківника та хворобі Крона. Вона навіть стимулює виведення газів із кишківника та запобігає накопиченню відходів в організмі.

М’ята поліпшує циркуляцію крові

Завдяки вмісту евгенолу та розмаринової кислоти м’ята має антикоагулянтні властивості. Вона покращує циркуляцію крові та лікує певні пов’язані розлади, як-от головні болі.

Її також можна використовувати, щоб зменшити симптоми гірської хвороби, адже вона покращує постачання кисню до клітин і водночас очищає організм від токсинів.

Зовнішнє застосування

різні властивості м'ятного чаю

На додачу до всього, про що ми вже розповіли раніше, м’ята також:

  • усуває несвіжий подих;
  • допомагає при ревматичних болях;
  • зміцнює шкіру;
  • має багато застосувань на кухні.

Як приготувати цей дивовижний чай?

А тепер беріться до роботи та приготуйте м’ятний чай, щоб вилікувати наявні проблеми або покращити стан свого здоров’я загалом. Це дуже просто.

Інгредієнти

  • 6 листочків м’яти
  • ½ склянки води (125 мл)

Спосіб приготування

  • Спершу нагрійте половину склянки води в каструлі та додайте листя м’яти.
  • Коли вода закипить, зніміть її з вогню та дайте постояти.
  • Чай краще пити, поки він теплий.

Неодмінно використайте властивості м’ятного чаю по-максимуму. Щоб бути впевненими в натуральності м’яти, радимо посадити її вдома. Тоді ви зможете будь-коли зірвати кілька листочків і заварити чай.



  • О.В. Швець. (2010). Користь та ризик від кофеїну та напоїв, які містять кофеїн.Точка зору.
  • В. Шивельбуш (2007). Смаки раю: Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів.Критика.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.