Карлос Ріос: ви їсте справжню їжу?

Карлос Ріос, ініціатор справжнього харчового руху, нагадує нам, що харчова промисловість часто передає нам оманливі повідомлення про те, що ми їмо. Зрештою, навіть не підозрюючи про це, ми стаємо залежними від перероблених продуктів.
Карлос Ріос: ви їсте справжню їжу?

Останнє оновлення: 22 лютого, 2021

Рух за справжню їжу – набагато більше, ніж примха. Його ініціатор, дієтолог Карлос Ріос, навчає та надихає тисячі людей до нового здорового способу життя. Для нього, коли йдеться про їжу, то чим простіше, тим краще.

Ми знаємо, що харчова промисловість, як правило, спирається на примхи та думки певних гуру, які обіцяють чудеса. Однак досягнення Карлоса Ріоса виходять далеко за межі. Його рух, який зародився кілька років тому і став дуже популярним через соціальні мережі, ґрунтується на двох аспектах.

Перший – дати споживачам інструменти та знання, щоб вони могли зрозуміти, що вони їдять щодня. Другий – відкрити очі споживачам, щоб вони зрозуміли необхідність споживати здорову, справжню їжу.

Ми поговорили про це в інтерв’ю з Карлосом Ріосом.

“Виробники люблять говорити про поживні речовини та калорії, щоб ви вважали, що те, що ви їсте, є здоровим. Це така заплутана мова, що зрештою ви вживаєте оброблені продукти”.

Інтерв’ю з Карлосом Ріосом

Карлос Ріос – дієтолог, який навчався в університеті Пабло де Олавіде в Севільї (Іспанія), і є творцем справжнього харчового руху. У нього є тисячі послідовників у соціальних мережах, і його мета, спрямована на підвищення рівня обізнаності населення, дає дивовижні результати.

Ця стаття може вас зацікавити: Йогуртова дієта: корисний шлях до схуднення

Його книга “Їжте справжню їжу: посібник зі зміни раціону та здоров’я” – це дуже важливий і популярний посібник. Карлос Ріос часто повторює: “Ми їмо не справжню їжу, а продукти, які постали перед нашими очима”.

В інтерв’ю з ним ми заглибилися в те, що таке реальна їжа. Інтерв’ю дало нам зрозуміти, що знання – це сила. Знання того, що ми їмо, дає нам можливість і допомагає робити кращий вибір, щоб робити внесок у своє здоров’я.

Карлос Ріос за справжню їжу

Звідки виникла ця ініціатива?

Я почав зі своїх пацієнтів. Після того, як я зрозумів хороші результати, які отримую від зосередження уваги на їжі та усвідомлення небезпеки перероблених продуктів, я вирішив поділитися цим із загальною спільнотою, оскільки я досить добре працюю в соціальних мережах і побачив можливість охоплення великої аудиторії.

Якщо справжня їжа вже давно доступна, чому більшість населення не дотримується правильної дієти?

Річ у тім, що харчова промисловість скористалася неспокійним життям, яке веде більшість людей, продаючи продукти, які легко споживати та носити з собою (оброблені продукти), і, таким чином, поступово зменшуючи споживання реальної їжі.

Що найгірше, що ми можемо їсти? Чи є продукти, які ми повинні вивести зі свого раціону?

Взагалі всі оброблені продукти є нездоровими, а їхня сукупність – це те, що робить їх небезпечними. Одні з найбільш споживаних – газовані напої, яких люди повинні уникати.

На що треба звернути увагу, коли йдеться про купівлю їжі?

Інгредієнти. Хоча люди завжди були зосереджені на калоріях або жирах, інгредієнти – це найважливіше. Харчова промисловість знає, на що ми дивимось, тому вони намагаються обдурити нас «легкими» або низькокалорійними продуктами, бо знають, що вони привабливі.

Карлос Ріос про шкідливі продукти
Однак ці продукти такі ж шкідливі, як і їх повноцінні версії. Тому єдиний спосіб дізнатися, що ми їмо і корисно це чи ні – це через інгредієнти.

Не могли б ви сказати, що можна їсти чи пити між прийомами їжі?

Сирі або смажені горіхи без додавання солі, фрукти, натуральний йогурт, соління та оливки – ось хороші варіанти. Краще пити воду. Однак ви можете зробити «справжню харчову газировку» з водою або газованою водою, лимоном та льодом.

ЗМІ показують людям багато оброблених або цукристих продуктів. Поговоримо про дітей. Як ми можемо допомогти їм долучитися до ініціативи?

Ми не можемо змусити дітей розуміти поняття “ця їжа здоровіша за іншу” або “це перероблена їжа”. Діти часто використовують свою фантазію, а також свої відчуття, тому ми повинні вводити справжню їжу творчо, смачно і навіть «грайливо». Для них з’їсти шматочок фрукта – це не те саме, що фрукти, «намальовані» на тарілці.

Як можна розпочати справжній харчовий шлях?

Завдяки нашому щомісячному виклику. У нашому Інстаграмі є багато інформації. З цим викликом ви отримаєте так багато користі лише за один місяць, що не захочете повертатися до своїх попередніх звичок.



  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.