Продукти для боротьби зі зниженим кров'яним тиском

Попри те, що сіль є неймовірно ефективним засобом для підвищення кров'яного тиску, зловживати цим продуктом не варто, адже це може призвести до розвитку ще серйозніших ускладнень.

Останнє оновлення: 23 січня, 2019

Низький кров’яний тиск у медицині також відомий під назвою “гіпотонія”. Люди, які страждають на цю проблему, можуть відчувати запаморочення, слабкість та дезорієнтацію у просторі.

Якщо вам також знайома ця проблема, неодмінно додайте до свого раціону продукти, які допоможуть підвищити кров’яний тиск. У цій статті ми детально розповімо, які саме харчові продукти володіють такими корисними властивостями.

Низький кров’яний тиск та причини розвитку гіпотонії

Кров’яний тиск – це сила, яку чинить кров на стінки вен та артерій під час циркулювання по організму.

Тобто, гіпотонія – це низький кров’яний тиск, який значно менший за нормальний показник тиску. Зверніть увагу, що загальноприйнята норма тиску варіюється відповідно до віку та статі людини.

Дуже важливо знати, що у кожної людини свій нормальний середній кров’яний тиск. Для прикладу, тиск новонародженого немовляти є значно нижчим за кров’яний тиск підлітка, а у дорослих людей показник кров’яного тиску є меншим, аніж у людей похилого віку.

У здорової дорослої людини та спортсменів нормальним вважається тиск 120/80 мм ртутного стовпчика. Зниження кров’яного тиску у цьому випадку безпосередньо залежить від роботи серцево-судинної системи.

Читайте також: Правильна дієта для лікування низького кров’яного тиску

Втім, у людей похилого віку гіпотонія може свідчити про розлади у роботі важливих внутрішніх органів.

Низький кров’яний тиск – це ознака того, що життєво важливі внутрішні органи не отримують достатню кількість крові. У цьому випадку хворому не можна сильно виснажувати організм, щоб уникнути розвитку розладів серцево-судинної системи (наприклад, тахікардії).

Гіпотонію діагностують тоді, коли систолічний тиск складає не більше 90 мм ртутного стовпчика, а показник діастолічного тиску не перевищує 60 мм ртутного стовпчика.

Причин зниження кров’яного тиску може бути декілька, а саме:

  • Тривале споживання транквілізаторів, антидепресантів та наркотичних анальгетиків
  • Серцевий напад, аритмія та серцева недостатність
  • Діабет
  • Зневоднення організму та розлади травлення
  • Тривале споживання сечогінних засобів або серцевих препаратів.

Основними ознаками низького кров’яного тиску є запаморочення та слабкість у тілі. Людина може бути блідою, відчувати задишку та часте серцебиття, а у деяких випадках навіть втрачати свідомість.

Іноді хворих на гіпотонію турбують головні болі, заніміння кінцівок, біль у грудях та проблеми із зором.

Вплив щоденних звичок людини на показники кров’яного тиску

Оскільки гіпертонія зустрічається значно частіше, аніж низький кров’яний тиск, та має значно сильніший вплив на стан та здоров’я людини, більшість людей володіє інформацією саме про підвищений тиск.

Втім, сьогодні настав час це змінити. У цій статті ми розповімо про корисні харчові продукти, які допоможуть швидко підвищити тиск при гіпотонії.

  • Якщо у людини падає тиск, їй зазвичай пропонують з’їсти щось солене. Звісно, на короткий час цей засіб і справді допоможе позбутися проблеми, проте ми не радимо зловживати ним та збільшувати кількість солі у раціоні, адже це може призвести до розвитку серйозних ускладнень.
  • Спеціалісти також рекомендують їсти солені страви на сніданок (наприклад, бутерброд із хліба та вершкового масла). Також намагайтеся їсти невеликими порціями, але часто, щоб організм не турбувало відчуття голоду.
  • Зверніть увагу, що значно краще харчуватися маленькими порціями 6 разів на день, аніж з’їдати 3-4 об’ємні порції їжі. Розділіть їжу на кілька прийомів: сніданок, ранковий перекус, ланч, обід, післяобідній перекус та вечерю. Таким чином ви зможете уникнути появи нав’язливого відчуття голоду та завжди тримати показники кров’яного тиску під контролем.
  • Скоротіть вживання кави та напоїв з високим вмістом цукру. Попри те, що ці напої активізують кровообіг, їхній ефект є досить короткотривалим. Щойно дія напоїв завершиться, тиск може впасти ще нижче початкової позначки.
  • Відмовтеся від алкогольних напоїв, адже вони погіршують роботу серцево-судинної системи та роблять стінки вен більш вразливими та менш еластичними.

Які продукти варто вживати при гіпотонії?

Ці харчові продукти покращать ваше самопочуття й у випадку, якщо низький кров’яний тиск турбує вас рідко, і у тому разі, якщо ви страждаєте на хронічну гіпотонію. Однак, перш за все, неодмінно зверніться до лікаря, щоб підтвердити наявність проблеми та підібрати ефективні способи її вирішення.

1. Буряковий сік

Завдяки високому вмісту натурального цукру буряк володіє здатністю підвищувати кров’яний тиск.

Пити буряковий сік можна на порожній шлунок, вранці або на обід. Його можна вживати не тільки при гіпотонії, але й з метою профілактики різноманітних розладів.

Інгредієнти:

  • 2 буряки
  • 1/2 склянки води (125 мл)

Спосіб приготування:

  • Почистьте буряк та наріжте його невеликими шматочками.
  • Помістіть буряк у стаціонарний блендер та додайте воду.
  • Збивайте суміш до утворення однорідної консистенції.
  • Перелийте напій у склянку та одразу пийте. За бажанням можна додати до бурякового соку кілька кубиків льоду або прикрасити напій свіжим листям м’яти.

2. Родзинки

Зазвичай родзинки рекомендують вживати для регулювання кров’яного тиску, адже цей продукт має здатність покращувати роботу надниркових залоз.

Щойно ви відчуваєте перші симптоми гіпотонії, з’їжте жменю родзинок.

3. Вода

У деяких випадках кров’яний тиск сильно падає, коли організм людини зневоднений. Саме тому не забувайте щодня випивати не менше двох літрів чистої води.

Щойно ви відчуєте, що кров’яний тиск впав до критичної позначки, випийте напій з високим вмістом електролітів. Такі напої є дуже популярними серед професійних атлетів, адже до їхнього складу входять магній, натрій та калій.

4. Мигдаль

Дія мигдалю є дуже схожою до ефекту, який мають на організм людини родзинки. Вживати їх можна як у сирому вигляді, так і приготувавши (або придбавши) мигдальне молоко.

Ми пропонуємо вам простий рецепт засобу від гіпотонії, який легко можна приготувати у домашніх умовах на основі коров’ячого молока.

Інгредієнти:

  • 5 штук мигдалю
  • 1 склянка води (250 мл)
  • 1 склянка коров’ячого молока (250 мл)

Спосіб приготування:

  • Замочіть мигдаль у склянці води на ніч.
  • Наступного ранку злийте воду та очистіть горішки від шкірки.
  • Потовчіть мигдаль за допомогою ступки та товкача.
  • Залийте горіхи гарячим молоком.
  • Пийте цей засіб на порожній шлунок кілька разів на тиждень.

Дізнатись більше: 9 природних засобів, щоб підвищити артерільний тиск

5. Бобові та крупи

Якщо хочете забути про низький кров’яний тиск, радимо додати до свого раціону харчові продукти, які багаті на вміст вітаміну В. До них належать бобові (сочевиця, нут, горох, квасоля) та крупи (бурий рис, вівсянка, просо та жито).

Зверніть увагу, що дефіцит вітаміну В може призвести до зниження кров’яного тиску.

6. Морквяний сік

Усього одна склянка морквяного соку на день наситить організм необхідними вітамінами та мінералами, а також допоможе відрегулювати рівень кров’яного тиску. Зверніть увагу, що цей напій краще вживати натщесерце.

Інгредієнти:

  • 2 морквини
  • 2 столові ложки меду (50 г)
  • 1/2 склянки води (125 мл)

Спосіб приготування:

  • Почистіть моркву та натріть її на терці.
  • Помістіть натерту моркву у стаціонарний блендер. Додайте мед та воду.
  • Збивайте суміш впродовж кількох хвилин, після чого одразу перелийте у склянку та випийте. На бажання можна додати до напою кілька кубиків льоду.
Це може вас зацікавити ...
Моє здоров'яRead it in Моє здоров'я
Понижений і підвищений тиск: причини і симптоми

Гіпертензія або гіпотонія - це два захворювання, пов'язані з кров'яним тиском в артеріях. Дуже важливо бути обізнаними в їх симптомах.