Сік із селери: переваги та протипоказання

Оскільки селера містить багато оксалатів, не варто споживати цей продукт у великих кількостях. Особливо це стосується людей, які страждають на хронічне запалення або порушення в роботі сечового міхура. Читайте далі, щоб дізнатися, які неймовірні переваги та протипоказання до вживання має сік із селери.
Сік із селери: переваги та протипоказання

Останнє оновлення: 14 липня, 2020

А у вашому щоденному раціоні є сік із селери? Чи впевнені ви, що цей спосіб вживання селери є найкращим? Для того, щоб ви отримали детальну інформацію про користь та шкоду цього овоча, сьогодні ми розповімо про неймовірні властивості, переваги та протипоказання до вживання натурального соку із селери.

Головні властивості селери

Селера – це рослина, яка належить до родини Окружкових (Apiaceae). Наукова назва селери – Apium graveolens. Насправді людям було відомо про цілющі властивості цього продукту ще багато століть тому. Ба більше, історики стверджують, що Шарлемань колись видав наказ, який зобов’язував людей вирощувати на їхніх полях певні трави та рослини, серед яких була й селера.

Вірте чи ні, але селера є незамінним продуктом для нирок, адже вона стимулює ці органи до виведення тих шкідливих речовин та відходів, які не потрібні організму людини. Таким чином засоби на основі селери борються із затримкою рідини та целюлітом.

Селера має ще одну важливу властивість: він розчиняє сечову кислоту, яка негативно впливає на стан суглобів. До того ж сік із селери володіє потужними протизапальними властивостями. Саме тому селеру та страви на її основі рекомендують вживати хворим на ревматизм та подагру.

стебло селери та сік рослини

Хочемо ще раз наголосити, що селера є неймовірно корисним продуктом, адже вона містить важливі антиоксиданти та протизапальні сполуки.

Неймовірні переваги селери

1. Сік із селери чудово очищує організм

Оскільки до складу селери входить калій, ця рослина стимулює процес вироблення сечі та запобігає затримці рідини в організмі. До того ж селера сприяє виведенню токсинів. Спеціалісти рекомендують регулярно вживати сік із селери, адже він чудово очищує організм, особливо якщо ви будете пити його на порожній шлунок.

2. Селера діє як натуральне проносне

З допомогою селери можна позбутися закрепів природним шляхом. Сік із селери неодмінно має бути присутнім в раціоні людей, які регулярно страждають на закрепи через надмірну нервозність та стрес. Пояснити таку дію селери дуже просто: цей продукт вирізняється високим вмістом дієтичної клітковини.

3. Сік із селери сприяє травленню

Оскільки до складу селери входять незамінні мінерали, цей продукт нейтралізує шлункову кислоту. Водночас сік із селери чудово бореться з розладами травлення та сприяє загоєнню шлункових виразок.

сік із селери від розладів травлення

Не забувайте, що сік із селери нейтралізує надлишок сечової кислоти у шлунку та усуває загальний дискомфорт, який часто виникає у процесі засвоєння їжі.

4. З допомогою селери можна позбутися каменів у нирках та жовчному міхурі

Оскільки ця рослина має протисмазматичні властивості, вона чудово усуває токсини, які сприяють утворенню каменів у нирках. Сік із селери також допомагає вивести з організму вже наявні камені у нирках шляхом підвищення кількості сечі. Не забувайте, що за умови регулярного сечовипускання можна прискорити процес виведення каменів з нирок та жовчного міхура.

Чи корисно регулярно вживати сік із селери?

Багато людей стверджують, що сік із селери має майже чудодійний вплив на організм. До того ж деякі відомі актриси, зокрема Гвінет Пелтроу, регулярно публікують у соціальних мережах відео про потужні лікувальні властивості селери.

Утім, чи справді цей напій має такі неймовірні властивості?

Не дивно, що будь-яка інформація, сказана впливовою людиною на величезну аудиторію, завжди притягує до себе увагу. Зрештою, селера й справді має незліченні корисні властивості. Цей овоч містить незамінні для організму флавоноїди, які допомагають боротися із запальними процесами у головному мозку та віковими порушеннями пам’яті. Варто зауважити, що селера також містить велику кількість клітковини, вітамінів С та К, а також калію. До того ж селера є низькокалорійним продуктом. Вірте чи ні, але у дванадцятисантиметровій стеблині селери міститься лише 3 калорії, а склянка нарізаної селери містить всього 20 калорій.

Утім, не варто забувати, що калорійність продукту може змінитися, якщо ви будете вживати селеру не в чистому вигляді, а питимете сік із селери. 

Коли йдеться про поживну цінність свіжих овочів та фруктів, варто зауважити, що ці продукти вирізняються високим вмістом натурального цукру, вуглеводів та калорій. Для прикладу, одна склянка соку із селери містить 42 калорії. Саме тому селеру краще вживати в чистому вигляді як перекус, а не чавити з неї сік. Не забувайте, що селера приємно хрустить та забезпечує довготривале відчуття ситості, попри те, що цей продукт містить невелику кількість калорій. Власне, селера та страви з додаванням цього овоча чудово підійдуть тим, хто намагається позбутися зайвої ваги.

сік селери та його корисні властивості

Попри те, що сік із селери містить поживні речовини, які сприяють покращенню самопочуття, не варто очікувати від нього магічної дії.

Про що потрібно пам’ятати, перш ніж внести сік із селери до щоденного раціону?

Хоч сік селери і може позитивно вплинути на стан здоров’я людини, його не варто вважати чудодійним напоєм. Ми рекомендуємо не налягати виключно на селеру, а зробити її частиною збалансованого та різноманітного раціону. Також не варто покладатися на тренди в харчуванні, які підтримують знаменитості.

Не забувайте, що коли знаменитість з якихось міркувань рекламує якийсь харчовий продукт або напій, це не означає, що ефективність та користь такої їжі підтверджена наукою. Ви повинні усвідомлювати, що жоден продукт чи напій не може кардинально змінити ваш фізичний стан чи вилікувати серйозне захворювання.

Протипоказання до вживання соку із селери

  • Оскільки селера містить багато оксалатів, не варто вживати її у великих кількостях. Особливо це стосується людей, які страждають на хронічне запалення або порушення в роботі жовчного міхура. Не варто також забувати, що селера погіршує здатність організму людини засвоювати кальцій.
  • Зверніть увагу, що селера діє як натуральний засіб для стимулювання менструації, а ще цей овоч містить апіїн (хімічну сполуку, яка також міститься в часнику та петрушці). Саме тому селеру не рекомендують вживати вагітним жінкам, оскільки за умови вживання цього овоча у великих кількостях ризик викидня суттєво зростає.
  •  Якщо ви вживаєте селеру з метою вивести надлишок рідини з організму, радимо водночас не забувати про корисні продукти з високим вмістом калію, зокрема банани, свіжі овочі, тощо. Вас може здивувати ця рекомендація, проте насправді вона є дуже важливою, адже сечогінні засоби можуть зменшити рівень цього важливого мінералу в організмі.

Безумовно, селера може значно покращити фізичний стан людини. Утім, не варто сподіватися, що сік із селери є магічним зіллям, яке допоможе без жодних зусиль позбутися зайвих кілограмів.



  • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
  • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.