Властивості горіхів: 10 дивовижних фактів

Властивості горіхів можуть суттєво покращити ваше здоров'я, запобігти розвитку низки проблем і сприяти ефективній розумовій праці. Дізнайтеся про них більше в нашій статті.
Властивості горіхів: 10 дивовижних фактів

Останнє оновлення: 17 квітня, 2019

Горіхи – це джерело вітамінів і мінералів, які допомагають організму розвиватися правильним чином завдяки зміцненню імунної системи та профілактиці захворювань.

Усе теперішнє різноманіття горіхів походить від волоського горіха, родом із Малої Азії та Європи. Їх можна їсти сирими або як додатковий інгредієнт у рецептах і десертах. Дізнайтеся про неймовірні властивості горіхів, прочитавши цю статтю!

Горіхи складаються з м’якоті, яка зазвичай біла й покрита тонкою коричневою зовнішньою оболонкою, а також твердої шкаралупи.

Ось перелік основних поживних речовин, які містяться в горіхах:

  • білок
  • корисні жири
  • клітковина
  • антиоксиданти
  • стероли
  • мінерали (натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, магній, кальцій)
  • вітаміни В і Е

Властивості горіхів безумовно варті того, щоб їх чистити та лущити. Крім того, зараз у супермаркетах чи на ринку можна купити готовий до споживання продукт, щоб одразу додавати горіхи до страв без зайвої мороки.

Це смачний інгредієнт із численними корисними властивостями, які суттєво покращать ваше здоров’я.

Саме тому в сьогоднішній статті ми хочемо розповісти про основні корисні властивості горіхів.

Корисні властивості горіхів

1. Вони мають протизапальну дію

неймовірні властивості горіхів

Завдяки вмісту цинку й жирних кислот Омега 3 горіхи діють як натуральний протизапальний засіб, а також чудово покращують захисні сили організму.

Усі горіхи мають схожі властивості, що робить їх чудовим вибором для зменшення запальних процесів.

2. Вони запобігають серцево-судинним захворюванням

Горіхи справді корисні для людей, які пережили серцевий напад або мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Амінокислоти в їх вмісті можуть запобігти інфаркту й утворенню бляшок в артеріях. Споживання горіхів – це природний спосіб доглядати за здоров’ям серця.

3. Вони покращують циркуляцію

які властивості горіхів

Горіхи не лише покращують роботу серця, а й добре активізують циркуляцію. Секрет такої дії у високому вмісті вітаміну B3.

Цей вітамін стимулює кровотік в організмі, що зменшує загрозу розвитку захворювань серця.

4. Вони зменшують кількість жиру

Властивості горіхів не обмежуються користю для серця – вони позитивно впливають на роботу всього організму.

Зокрема горіхи допомагають позбутися жиру в області живота.

Вони знижують апетит, тому вам хочеться їсти менше вуглеводів. Крім того, клітковина, яка міститься в горіхах, стимулює роботу травної системи й запобігає закрепам.

5. Вони покращують стан нервової системи

хороші властивості горіхів

Вітаміни й жирні кислоти Омега-3 і 6, які містяться в горіхах, стимулюють роботу нервової системи та покращують здоров’я нейронів і загальну мозкову активність.

Горіхи також покращують пам’ять і здатність до навчання, що дуже важливо для дітей і підлітків.

6. Вони стимулюють роботу імунної системи

Ніхто не любить хворіти. Саме тому важливо вміти піклуватися про свій організм, щоб залишатися в доброму здоров’ї й ефективно справлятися зі щоденними викликами.

Для цього важливо мати міцну імунну систему.

Вітамін Е й антиоксиданти в горіхах стимулюють вироблення антитіл, які допомагають позбутися бактерій, паразитів і вірусів, що спричиняють захворювання.

7. Вони лікують захворювання печінки

печінка

Деякі захворювання можуть серйозно пошкодити печінку. У результаті вона почне працювати значно гірше або зовсім перестане виконувати свої функції.

Тому важливо знати, яка їжа очищає цей орган і захищає його від пошкоджень.

Горіхи – один із таких продуктів. Вони містять антиоксиданти та жирні кислоти, які покращують здоров’я печінки.

8. Вони запобігають остеопорозу

Остеопороз зменшує кісткову масу, внаслідок чого кістки стають тонкими, слабкими та крихкими. Ризик розвитку остеопорозу підвищується через дефіцит міді.

Мідь збільшує щільність мінералів у кістках. Через її дефіцит кістки можуть стати слабшими.

Горіхи містять чимало міді, що робить їх чудовим продуктом для покращення стану кісток.

9. Вони покращують настрій

корисні властивості горіхів

Стрес, утома і розчарування іноді можуть бути пов’язані з відсутністю певних поживних речовин. У миті смутку дехто любить з’їсти щось солоденьке, утім горіхи не менш ефективно піднімають настрій.

Секрет такого ефекту у вмісті природних цукрів, вітамінів та антиоксидантів.

Зауважте, що порція горіхів на день чудово зменшує рівень стресу.

10. Вони корисні для шкіри

Щоб шкіра була здорова, м’яка та мала молодий вигляд, організму потрібен вітамін E. Як ви вже здогадалися, він міститься в горіхах. Маски й олії на основі горіхів стануть чудовими косметичними засобами для комплексного догляду за шкірою.

Ви зможете запобігти передчасній появі ознак старіння, а шкіра матиме більш здоровий і м’який вигляд.

Чому важливо їсти горіхи в міру

Ми завжди наголошуємо на тому, що потрібно пам’ятати про міру.

Будь-який продукт корисний лише в обмежених кількостях. Тому важливо проконсультуватися з дієтологом, щоб чітко знати, скільки горіхів потрібно їсти на день.

Якщо перевищити допустиму дозу, це може призвести до розвитку ниркових каменів через високий вміст щавлевої кислоти. Крім того, горіхи дуже калорійні, що також варто враховувати.



  • Alkhatib A. Antiviral functional foods and exercise lifestyle prevention of coronavirus. Nutrients. Septimebre 2020. 12 (9): 2633.
  • Chorba TL, Holman RC, Strine TW, Clarke MJ, E. B. D. The frequency and preventability of adverse drug reaction-related, & Study., admissions to an I. U. H. a cross-sectional. (n.d.). Pubmed_Result. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9414630.
  • Fundación Española de Nutrición (FEN). Nueces. Frutos Secos. Alimentos y bebidas. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
  • Grosso, G., & Estruch, R. Nut consumption and age-related disease. Maturitas. Elsevier Ireland Ltd. 2016. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2015.10.014.
  • Gupta V, Mah XJ, Garcia MC, Antonypillai C, van der Poorten D. Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2015;21(37):10621–10635. doi:10.3748/wjg.v21.i37.10621
  • Haider, S., Batool, Z., Tabassum, S., Perveen, T., Saleem, S., Naqvi, F., … Haleem, D. J. Effects of Walnuts (Juglans regia) on Learning and Memory Functions. Plant Foods for Human Nutrition. 2011: 66(4), 335–340. https://doi.org/10.1007/s11130-011-0260-2
  • Holscher H, Guetterman H, et al. Walnut consumption alters the gastrointestinal microbiota, microbially derived secondary bile acids, and health markers in healthy adults: a randomized controlled trial. Journal of Nutrition. Junio 2018. 148 (6): 861-867.
  • Lee, Y. J., Nam, G. E., Seo, J. A., Yoon, T., Seo, I., Lee, J. H., … Kim, N. H. Nut consumption has favorable effects on lipid profiles of Korean women with metabolic syndrome. Nutrition Research, 2014: 34(9), 814–820. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2014.08.011
  • Mattes, R. D., & Dreher, M. L. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010.
  • Morán, G. A. G., Cardona, A. G., Lozada, A. T., & Silva, C. J. R. La Dieta como Terapia Complementaria en la Psoriasis. Revista Neuronum, 2019; 5(1), 112–128. Retrieved from http://eduneuro.com/revista/index.php/revistaneuronum/article/view/169
  • Morgillo S, Hill AM, Coates AM. The Effects of Nut Consumption on Vascular Function. Nutrients. 2019;11(1):116. Published 2019 Jan 8. doi:10.3390/nu11010116.
  • Plawecki K, Chapman-Novakofski K. Bone health nutrition issues in aging. Nutrients. 2010;2(11):1086–1105. doi:10.3390/nu2111086
  • Poulose Sh, Miller M. G, et al. Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of Nutrition. Abril 2014. 144 (4 Suppl): 561S-566S.
  • Pribis P. Effects of walnut consumption on mood in young adults – a randomized controlled trial. Nutrients. Noviembre 2016. 8 (11): 668.
  • Rosa E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. 2010;2(7):652–682. doi:10.3390/nu2070652.
  • Sánchez González C, Ciudad C. J, et al. Health benefits of walnut polyphenols: an exploration beyond their lipid profile. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Noviembre 2017. 57 (16): 3373-3383.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.