10 порад щодо лікування хвороби Крона
Хвороба Крона – це запальне захворювання кишківника. Проте причина цього захворювання невідома. Медичні дослідження показують, що сукупність генетичних чинників, довкілля та імунної системи сприяють розвитку цієї хвороби. Однак як щодо лікування хвороби Крона? Чи можете ви щось зробити?
За оцінками, більше ніж 780 000 американців мають цей розлад. Кількість випадків росте з тривожними темпами останні кілька років.
Це захворювання може зашкодити здоров’ю будь-якої частини шлунково-кишкового тракту. Це часто викликає запалення, діарею, втому та втрату апетиту.
10 порад щодо лікування хвороби Крона
Тяжкість хвороби Крона може коливатися від легкої до важкої, симптоми можуть різнитися залежно від випадку. Загалом, лікування цього захворювання, як правило, передбачає поєднання ліків, змін способу життя та дієти.
Нижче наведено 10 порад, які допоможуть впоратися з цією хворобою.
1. Приймайте ліки, які призначені для контролювання хвороби Крона
2. Не займайтеся самолікуванням
Самолікування може мати зворотний ефект при боротьбі з цією хворобою. З цієї причини дуже важливо спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем перед тим, як приймати будь-які нові ліки.
Деякі ліки мають побічні ефекти й можуть викликати побічні реакції при одночасному застосуванні.
3. Дотримуйтесь здорового та різноманітного харчування під час лікування хвороби Крона
Загалом, до раціону необхідно додати такі поживні речовини:
- складні вуглеводи (помірні порції)
- вітаміни та мінерали
- білки (з нежирного м’яса, риби та рослинних джерел
З іншого боку, необхідно уникати будь-якої їжі, яка погіршує запалення. Деякі з цих продуктів, яких треба уникати: насичені жири, червоне м’ясо, нежирні молочні продукти, смажену їжу, шкідливу їжу та цукор.
4. Уникайте прийому знеболювальних препаратів або ліків для полегшення болю.
Прийом деяких знеболювальних препаратів, таких як ібупрофен або напроксен, може спричинити ускладнення для людей, які страждають на хворобу Крона. Тому за потреби рекомендують приймати парацетамол як альтернативу.
У будь-якому випадку, перед початком прийому будь-яких ліків спочатку потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем.
Дізнайтеся також: Знеболювальні засоби: класифікація видів
5. Збільште споживання пробіотиків
Ось деякі продукти, які містять пробіотики:
- натуральний йогурт
- кефір
- квашена капуста
- соління
- чай комбуча
- кімчі
6. Споживайте пребіотики
Збільшення споживання продуктів, що містять пребіотики, також допомагає боротися з наслідками та симптомами цього захворювання.
Серед них банани, спаржа та цибуля-порей. Ці продукти забезпечують поживні речовини для здорових бактерій у кишківнику та сприяють їх росту.
Читайте також: Топ-15 корисних пробіотиків та пребіотиків
7. Контролюйте стрес
8. Киньте курити
Люди, які курять, мають більші труднощі під час лікування хвороби Крона. Отруйні компоненти тютюну лише більше подразнюють кишківник і посилюють рецидиви захворювання.
Варто звернутися за професійною допомогою, щоб кинути курити.
9. Зверніться по допомогу
Зрозумійте, що хвороба Крона іноді може вражати не лише організм. Іноді вона може спричинити тривогу та депресію.
Тому рекомендуємо людям з цим захворюванням звертатися за психологічною підтримкою та отримати надійну підтримку друзів, сім’ї та інших людей, які побували в таких ситуаціях.
10. Дізнайтеся, які продукти загострюють хворобу Крона
Хоча хвороба Крона не спричинена якоюсь конкретною їжею, і немає жодних доказів того, що її викликає якась конкретна їжа, є деякі продукти, які посилюють хворобу та ускладнюють контроль над нею.
Якщо у вас виникають труднощі з лікуванням хвороби Крона, можливо, варто уникати таких продуктів:
- оброблена або шкідлива їжа
- рафіноване борошно та його варіації
- жирні молочні продукти
- неочищені овочі
- плоди, багаті на клітковину
- цукристі напої та газована вода
У вас хвороба Крона? Якщо так, то рекомендуємо дотримуватися цих 10 порад, щоб краще її контролювати. Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути це захворювання, проконсультуйтеся зі своїм лікарем і опишіть йому симптоми, які ви відчуваєте.
- Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
- Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
- Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
- Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
- Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
- A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
- Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.