Як приготувати тамале у домашніх умовах
Усе, що вам необхідно знати про тамале, перш ніж взятися за приготування цієї пікантної страви – це те, що вона завжди вдається на славу навіть початківцям. Компоненти страви можна сміливо чергувати між собою та замінювати на більш доступні.
До того ж жодних хитрощів чи секретних методів приготування тамале просто намає. Воно є неймовірно простим у приготуванні, тож ви легко зможете здивувати своїх рідних та гостей цією смачною стравою, яка є неймовірно популярною у мексиканській кухні.
Для того, щоб прояснити ситуацію та розширити ваше уявлення про тамале, варто сказати, що тамале не є типовою стравою для конкретного регіону або держави. У кожній країні Південної Америки є подібні до тамале страви.
У Венесуелі тамале знають під назвою “галлака”, і готують цю страву на основі трьох різних видів тушкованого м’яса. У Колумбії, Перу, Еквадорі, Болівії та Мексиці ця страва всюди має назву “тамале”, проте її компоненти, способи приготування та начинки можуть варіюватися.
У цій статті ми вирішили поєднати ключові традиції кожного з цих регіонів та запропонувати вам один простий рецепт домашнього тамале, яке точно припаде вам до смаку та стане чудовою окрасою святкового столу.
Тож які продукти знадобляться для приготування цієї латиноамериканської страви? Перш за все, тамале – це тісто з кукурудзяного борошна та начинка з тушкованого м’яса, овочів та соусу. Потім усе це загортається у листя тропічної рослини (зазвичай це листя райських бананів) та запікається або вариться до готовності.
Зверніть увагу, що змішувати та комбінувати продукти необхідно з особливою обережністю. Те саме стосується й самого процесу приготування – у жодному разі не переготуйте тамале, адже таким чином ви зіпсуєте страву.
Як приготувати тамале у домашніх умовах?
У процесі приготування тамале найголовніше правильно змішати компоненти страви та запекти її до готовності. Все, більше жодних хитрощів та підводних каменів у цьому рецепті немає. Своїм пікантним смаком та приємним ароматом тамале завдячує неймовірно вдалій комбінації м’яса, овочів та кукурудзяного борошна.
Звісно, вас може зацікавити висока енергетична цінність тамале та велика кількість складних вуглеводів у його складі. Для того, щоб не набрати вагу за умови регулярного споживання домашнього тамале, потрібно сумлінно дотримуватися пропорцій, вказаних у рецепті цієї страви.
Не забувайте, що у кожної людини свій тип метаболізму, тож і засвоюються одні й ті ж продукти кожним організмом по-різному. Звісно, кукурудзяне борошно характеризується високим вмістом вуглеводів, проте від цього страва не стає поганою чи шкідливою для здоров’я. Насправді тамале – це неймовірно поживна страва з високим вмістом протеїнів, мінералів, вітамінів, амінокислот та антиоксидантів.
Настав час забути про популярні міфи, потрібно навчитися собі довіряти та власноруч планувати власний раціон. До того ж, хіба не потрібно час від часу вносити до щоденного меню зміни та збагачувати його новими цікавими стравами різних кухонь світу?
Інгредієнти:
- 2 цибулини (150 г)
- 1 столова ложка солі (25 г)
- 4 склянки води (440 мл)
- 3 перці серрано (15 г)
- 1 очищений зубчик часнику (6 г)
- 1 кілограм кукурудзяного борошна
- 10 листків райського банану (500 г)
- 1 пакування маргарину (250 г)
- 5 великих зелених помідорів (500 г)
- 2 склянки натурального курячого бульйона (220 мл)
- 3 варені та подрібнені курячі грудки без шкіри (550 г)
- 4 столові ложки соняшникової олії (90 мл)
- 1 столова ложка розпушувача або порошку для печива (25 г)
Спосіб приготування:
- Перш ніж взятися за термічну обробку основних компонентів страви та приготування начинки, необхідно зробити тісто з кукурудзяного борошна.
- У великій посудині змішайте три склянки води та одну столову ложку кухонної солі. Поступово додавайте кукурудзяне борошно та замішуйте суміш до утворення м’якого тіста без грудочок.
- Зверніть увагу, що тісто має бути піддатливим, щоб ви змогли його зігнути після наповнення начинкою.
- Якщо тісто здається вам надто тугим, можна додати трохи води, доки вам не вдасться отримати бажану текстуру.
- Щойно тісто можна буде сформувати у м’який клубок, потрібно додати до нього спеції. Поступово влийте у тісто курячий бульйон та додайте маргарин з розпушувачем. Ретельно вмішуйте добавки, допоки тісто знову не стане однорідним.
- Для соусу змішайте у невеликій каструлі дрібно нашатковані зелені томати, перець серрано (гострий мексиканський перець), часник та цибулю. Тушкуйте овочі на малому вогні впродовж 10 хвилин.
- Коли овочі стануть м’якими, зніміть каструлю з вогню. Заготовку для соусу перелийте у стаціонарний блендер та збийте до утворення однорідної консистенції.
- Розігрійте в іншій каструлі невелику кількість оливкової олії та влийте до неї однорідну заготовку для соусу. Варіть соус впродовж 5 хвилин, постійно його помішуючи.
- Розстеліть на пласкій тарілці один банановий листок. Викладіть на листя дві столові ложки тіста з кукурудзяного борошна. Зверху вилийте столову ложку соусу та викладіть ложку подрібненої вареної курятини.
- Повторіть те саме з іншими банановими листками, допоки у вас не закінчиться тісто.
- Загорніть кожне тамале у формі конверта. Переконайтеся, що начинка не випаде зсередини, а саме тамале збереже форму навіть після приготування.
- Викладіть всі заготовки у велику каструлю з товстим дном. Запікати страву потрібно до повної готовності впродовж 50 хвилин.
- Перед подачею неодмінно переконайтеся, що тамале повністю пропеклися.
- Смачного!
- American Heart Association. (1 de noviembre de 2021). Saturated Fat. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats
- Larousse de Cocina. (s.f.). Tamal. En Diccionario Gastronómico. Recuperado el 21 de abril de 2023, de https://laroussecocina.mx/palabra/tamal-2/